fbpx

Ob težavah z erekcijo je treba čim prej obiskati zdravnika

Družina, Odnosi

Motnje erekcije so kar v 80 odstotkih primerov posledica fizičnih dejavnikov, zato le redko izginejo same od sebe.

Postelja-težave

Postelja-težaveMotnje erekcije so kar v 80 odstotkih primerov posledica fizičnih dejavnikov, zato le redko izginejo same od sebe.

Ko moški opazi težave z erekcijo, mora tako čim prej obiskati zdravnika, ki bo odkril vzroke težav in predpisal ustrezno terapijo. Najprej mora obiskati svojega osebnega zdravnika, ta pa ga bo nato, če bo potrebno, napotil k specialistu urologu. Toda številni moški se ob pojavu težav z erekcijo le stežka odločijo za obisk pri zdravniku. Mnogi med njimi tudi zato, ker jih je strah, da bo pregled boleč in neprijeten.

Osnovni urološki pregled, ki ga opravi osebni zdravnik, nikakor ni boleč. Zajema pregled ledvenih delov, trebuha, zunanjih genitalij, pri moških nad 50 let pa še pregled prostate. Poleg tega zdravnik postavi vprašanja o naravi težav z erekcijo in njihovem trajanju, morebitnih drugih obolenjih, zaradi katerih se bolnik zdravi, in zdravilih, ki jih jemlje. Nato pa sledi še kratek pogovor o bolnikovih razvadah, službi, stresnih situacijah, nočnih in jutranjih erekcijah ter seveda partnerskem življenju. Celoten pregled traja le nekaj minut, rahlo neprijeten pa je morda le pregled prostate.

Vzroke težav lahko splošni zdravnik včasih ugotovi že ob samem pregledu, pogosteje pa bolnika napoti k specialistu urologu. Ta naredi še nekaj dodatnih preiskav, na izvide katerih je treba običajno počakati nekaj dni. Vendar pa v večini primerov natančno določanje vzroka težav z erekcijo sploh ni potrebno, saj ne vpliva na izbiro zdravljenja. Preiskave so namreč bolj usmerjene v izključevanje morebitnih neodkritih spremljajočih obolenj, ki bi se lahko skrivala za težavami z erekcijo. Med bolj pogostimi so na primer kardiovaskularna obolenja. Specifične preiskave urologi delajo le v določenih primerih.

Pomembno pa je vedeti, da se moškemu z motnjami erekcije na prav noben način ne da pomagati le v izjemno redkih primerih. Zato res ni razloga, da moški, ko opazijo težave z erekcijo, ne bi obiskali zdravnika in mu zaupali svojih težav.

Obiščite spletni forum ED – želiva si spolnosti in za nasvet povprašajte našega strokovnjaka ali preberite izkušnje drugih.


Sledite nam