fbpx

Motnje dihanja v spanju

Bolezni, Zdravje in bolezni

Najpogostejša motnja dihanja v spanju je smrčanje, za katero trpi približno 20 odstotkov populacije.

Vsako odstopanje od pravilnega dihanja preko nosu – motnjo – bodisi zaznavamo tekom noči bodisi kot posledično zaspanost in utrujenost preko dneva.

smrčanjeNajpogostejša motnja dihanja v spanju je smrčanje, za katero trpi približno 20 odstotkov populacije (in še dodatnih 20 odstotkov – partnerjev!). Dihanje na usta in smrčanje pri otrocih povzročata nepravilno rast čeljusti in zob. Če je smrčanje hudo, je zgradba spanca porušena, zato tak človek ni zjutraj spočit. Lahko se pojavi jutranji glavobol.

Pri približno 2 odstotkih ljudi pa se smrčanje stopnjuje do prekinitev dihanja – apnej. Tudi te zaznajo bolj partnerji kot »storilci«; če se pojavljajo pogosto (več kot 10x na uro), ne rušijo samo strukture spanca in s tem povzročajo dnevno utrujenost, marveč povzročajo tudi pomembne padce nasičenosti krvi in visok krvni tlak. Ogroženost za srčno-žilne dogodke (možganska kap, srčni infarkt) je bistveno višja kot pri zdravih ljudeh. Apneje so lahko posledica ovire v zgornjih dihalih (teh je največ – tako imenovani sindrom obstruktivne apneje – osa) ali pa posledica zmanjšanih impulzov za dihanje s strani možganov – centralne apneje; le-te so bistveno redkejše.

Kateri ljudje so bolj dovzetni za te motnje?

  • moški
  • debel/i (telesna teža več kot 20 odstotkov nad idealno)
  • srčni bolniki
  • ljudje z motnjami v delovanju ščitnice
  • ljudje z določenimi anatomskimi posebnostmi zgornjih dihal – nosni polipi, veliki mandlji, majhna spodnja čeljust

Kako ugotovimo prisotnost teh motenj?

Če imamo dalj časa občutek neosvežujočega spanca in/ali nam partner pove, da ne more spati zaradi smrčanja ali celo prekinitev dihanja, je čas za pogovor z osebnim zdravnikom, ki lahko na podlagi pogovora in pregleda postavi sum teh bolezni. Z napotnico osebnega zdravnika se nato lahko naročite k nam na pregled.

Laboratorij za motnje dihanja med spanjem v Bolnišnici Golnik ima vso potrebno opremo za diagnosticiranje motenj dihanja v spanju in zdravljenje nekaterih. Preiskava, ki jo uporabljamo, se imenuje polisomnografija in pomeni snemanje več funkcij tekom noči (eeg, eog, emg, ekg, pretok dihanja, kisik v krvi, napor za dihanje, položaj telesa …). Poleg tega je potrebno izključiti/zdraviti eventuelne pridružene bolezni, zato pošljemo bolnika na preiskavo pljučnih funkcij, uz srca, odvzamemo kri za pregled ščitničnih hormonov …

Vir: Bolnišnica Golnik


Sledite nam