fbpx

Motivacija in hujšanje

Zanimivo, Zasvojenosti, Zdravje

Pri boju z odvečno težo velja formula: hujšanje = manj hrane + več gibanja + motivacija + osebnostna sprememba.

Tako, kot za doseg vsakega cilja, je tudi pri izgubljanju kilogramov, motivacija ključnega pomena in zato pogosto razlog za neuspeh.

Kaj motivacija sploh je in kako jo pridobiti in vzdrževati?

Motivacija je v svojem bistvu psihološki proces, ki spodbuja in usmerja naše vedenje, gre za notranji proces, ki vpliva na smer, intenzivnost in vztrajnost k cilju usmerjenega vedenja. Naše prehranjevalno vedenje se izoblikuje že v zgodnjem otroštvu in se postopoma dograjuje in dopolnjuje, nanj pa v veliki meri vplivajo prehranjevalne navade naših bližnjih, posebno staršev.

Če se starši prehranjujejo zdravo, bodo zdravo hrano ponudili tudi otroku, kar bo ponotranjil in bo takšen način prehrane postal del njegovega vzorca.

Težava nastane, če starši nimajo zdravih prehranjevalnih navad, če otroku večkrat ponudijo tortico v tolažbo ali za nagrado. Otrok bo tako izoblikoval vzorec, v katerem bo hrana služila tudi za uravnavanje čustev. Izoblikovan vzorec je precej težko spremeniti in ravno tu vstopi pomen močne motivacije.

Kot so številni med nami že večkrat ugotovili pri boju z odvečno težo, ne drži formula: »hujšanje = manj hrane + več gibanja«, temveč formula: »hujšanje = manj hrane + več gibanja + motivacija + osebnostna sprememba«.

Posamezniki, ki niso zadovoljni s svojo telesno težo, velikokrat mislijo, da je močna, zavestna želja po spremembi že sama po sebi dovolj močna motivacija, a ni tako, motivacija poteka tudi preko nezavednih procesov. Zapletanja v začarane kroge diet, izgube kilogramov in njihove vrnitve (velikokrat v družbi dodatnih) potrjujejo, da se kljub veliki želji po izgubi kilogramov, nenehno pojavljajo ovire ali blokade, ki se jih bolj ali manj zavedamo.

Zelo pomembno je, da si vsak, ki želi enkrat za vselej zmagati v boju z odvečnimi kilogrami, odgovori na vprašanje, zakaj si to sploh želi ter nato oceni, koliko mu ta razlog pomeni. Če hujšamo na željo nekoga drugega, če hujšamo le zato, da bi bili videti dobro na obletnici mature ali na dopustu, če nas vodi le želja, da bi si dokazali, da zmoremo, je to morda premalo, da bi dolgoročno obdržali dovolj visoko motivacijo.

Kaj bi nas še lahko motiviralo?

Morda dobro fizično počutje, zdravje, manjša utrujenost? Odgovorov je neskončno veliko in prav je, da vsak poišče svojega ter oceni, če je res vreden truda, ki ga bomo vložili na poti do cilja. Ob vsem tem je pomembno, da se zavedamo treh pasti, ki nas na tej poti lahko močno ovirajo:

  • »Pasti moram«: če si ponavljamo: »moram biti bolj aktiven« ali »moram jesti manj«, to čutimo kot prisilo, zato se pojavi odpor, ki zmanjšuje motivacijo. Drugače je, če si »želimo najti telesno aktivnot, ki nam je všeč«, »želimo jesti več zelenjave«, »želimo zamenjati sladke pijače z vodo«. Premislimo torej o tem, česa si zares želimo.
  • »Past takojšnjega kratkoročnega užitka«: ko se odločamo pod vplivom močnih čustev, se pogosto odločimo za takojšnjo »nagrado«, ki pa lahko prinaša dolgoročen neuspeh. Če pojemo kos torte, bo ugodje takojšnje, a kratkoročno. Neugodje (posledice) bodo nastopile šele čez čas, a bo dolgoročno. Če se kosu torte odpovemo, bo takojšnje neugodje kratkoročno, ugodje (večje zadovoljstvo s sabo, izguba telesne teže) pa dolgoročno. Imejmo to v mislih naslednjič, ko bomo želeli odpreti še eno vrečko čipsa.
  • »Pasti vse ali nič«: ko se kdaj »pregrešimo«, je pomembno, da temu ne posvečamo prevelike pozornosti, si odpustimo in nadaljujemo z želenim načinom delovanja. Pretirana strogost do sebe ovira motivacijo. Potrebno je, da si dovolimo biti »dovolj dobri«.
alja_fabjan

Alja Fabjan

Če se strinjate s tem, da je motivacija ključni dejavnik pri boju z odvečnimi kilogrami ter bi se želeli posvetiti njenemu izboljšanju, se vključite v program »Psihodieta«, o katerem si lahko več preberete na http://www.terapija.si/sl-SI/PsychoterapeuticDiet, za vsa dodatna vprašanja pa pišete na [email protected] ali pokličete na 041880933.


Sledite nam