fbpx

Moški so trdi kot rakov oklep, a znotraj …

Aktualno, Mesec dni za zdravje

Tipičnega moškega najlažje opiše beseda RAK. Trden oklep in mehka notranjost, opisujejo moški značaj v društvu OnkoMan.

Onkoman kolesarjenje sept 18 2018

Pravijo, da moškemu zunanji dejavniki nič ne morejo, dokler so v njihovi bližini družina in prijatelji. Ko ostanejo sami, pa se zavedo svojega strahu, svojih zmot in mehkobe.

To se pogosto zgodi, ko moški zboli.

Moški obolevajo pogosteje kot ženske in tudi umirajo pogosteje kot ženske. Tudi odzivni so slabše. Med drugim tudi rezultati presejalnih programov (SVIT) kažejo slabšo odzivnost moških v primerjavi z ženskami. Vendar so si v marsičem ženskam tudi podobni.

Tudi moški potrebujejo podporo

Ravno zato, ker moški pogosto pozabljajo na svoje zdravje in k zdravniku odhajajo prepozno, je nastalo društvo OnkoMan. Želijo si ozavestiti slovenske moške in njihove bližnje o pomenu preventive, ki je še pogosto pomembna pri boleznih raka.

Društvo OnkoMan pomaga skrhati moško lupino, da bi bili bolj ljubeči in odprti, da bi spregovorili, se zavedali svoje odgovornosti in napak, ter kvalitetno in zdravo živeli. Njihovo osnovno poslanstvo je prvenstveno namenjeno moškim, vendar so v društvu dobrodošli tudi družinski člani, strokovnjaki ter vsi ljudje dobre volje, ki so pripravljeni pomagati.

Medicina danes vse bolj napreduje, zato smo dnevno soočeni z novostmi, ki jih težko dohajamo. V društvu se zavedajo, da morajo v korak s časom, zato bodo ozaveščali na drugačen in bolj provokativni način, ki bo moške in Slovence nasploh premaknil v njihovem razmišljanju.

“Težko si srečen, če nisi zdrav. Tudi bogastva ne moreš uživati, če nisi zdrav. Tudi ljubiti je težko, če nisi zdrav. A ko si ponovno zdrav, zmoreš vse. In mi bomo pokazali in dokazali, da skupaj lahko premikamo meje, sploh tiste v naših glavah. Zato vljudno vabljeni, da nas spoznate, ter se z nami na skupno pot podate.”

Društvo Onkoman

Tokrat stopimo skupaj za moške

Slovenci so poznani po svoji dobrodelnosti. Ne mine naravna katastrofa, nesreča v družini, redka bolezen pri otroku, ki nas ne poveže in požene v boj za zbiranja sredstev. Pomagali smo že novorojenčkom, ženskam žrtvam nasilja, obolelim za rakom dojk, porodnišnicam … Tokrat vabimo, da stopimo skupaj za naše moške.

V Sloveniji za benigno hiperplazijo prostate po 55. letu starosti zboli vsak tretji moški, po 80. letu starosti pa vsak deveti od desetih. Za rakom sečnega mehurja v Sloveniji  letno zboli približno 350 Slovencev. Številke so zaskrbljujoče, zavedati pa se je potrebno, da bodo s staranjem prebivalstva še naraščale.

Benigna hiperplazija prostate in rak sečnega mehurja človeka ne prizadane samo telesno, ampak tudi psihično. Zato je še posebej pomembno, da imamo v Sloveniji najboljše in najbolj usposobljene strokovnjake, ki nam bodo pomagali k ozdravitvi.

Z namenom zmanjšanja medoperativnih  zapletov (manjša izguba krvi, manj perforacij sečnega mehurja itd.) ter hitrejšega odpusta v domačo oskrbo, želimo tudi v Sloveniji imeti simulator za izobraževanje zdravnikov. Simulator je transporten in tako  namenjen vsem slovenskim bolnišnicah za simulacijo zdravljenja bolnikov in bolnic.

V društvu OnkoMan v sodelovanju z Združenjem urologov Slovenije in podjetjem Mercator vodijo vseslovensko akcijo zbiranja sredstev, ki bo omogočila nakup simulatorja za še bolj kvalitetno endoskopsko zdravljenje bolnikov z benignim povečanjem prostate in tumorji sečnega mehurja.

Sredstva lahko nakažete na poslovni račun:
Društvo OnkoMan
Ajdovčina 1, 1000 Ljubljana
Davčna št.: 20655240
NLB: SI56 0222 2026 2126 840, s pripisom SIMULATOR.

ne ignoriraj, doniraj banner 970x500

Več o zdravju


Sledite nam