Molekula ljubezni

Novice, Zanimivo, Zdravoteka, Življenjski slog

Je za biologe in raziskovalce človekovega telesa ljubezen le posledica procesov v človekovem organizmu, del biokemije…

Ljubezen je gonilna sila sveta, ki premaga vse težave, spore, stiske in strahove. Velja za najbolj iskano neopisljivo stvar na svetu, čeprav včasih ljudje pozabijo, kako dragocena je v resnici. Ljubezen med staršem in otrokom, med prijatelji, bližnjimi sorodniki predvsem pa ljubezen do samega sebe – bogatijo človekovo življenje.

Vendar v realnosti pogosto ni tako in prihaja do številnih zapletov, ki jih ljudje bolj ali manj uspešno rešujejo in se z njimi borijo.

Biologi, kemiki in raziskovalci človekovega telesa ljubezni ne doživljajo tako poetično in pestro. Za njih je le posledica procesov v človekovem organizmu, del biokemije, hormonov in delovanja organov.

Obstaja formula?

Feniletilamin (PEA) je strokovno ime snovi, ki jo vsi poznajo in katerih pozitivnega učinka delovanja se veselijo in jo najdejo v uživanju  čokolade. Feniletilamin se navaja kot eden glavnih dejavnikov, zaradi katerih naj bi bila  čokolada “vir sreče”! Zaradi svoje sposobnosti spodbujanja empatije in dobre volje se feniletilamin (PEA) imenuje tudi “molekula ljubezni”. Kadar smo zaljubljeni in srečni, ga možgani proizvajajo več, zato se ljudje takrat počutijo izjemno dobro.

Njegova sposobnost je, da aktivira glavne nevrotransmitorje, predvsem dopamin in noradrenalin, ter tako spodbuja empatijo ter dviguje občutek dobre volje. Zmanjšuje občutek za bolečino in blagodejno deluje, kadar se ljudje počutijo slabe volje in so nezadovoljni.  Vzbuja dvig energije v telesu, tako na fizičnem, kot tudi čustvenem in psihičnem področju.

Nekaj feniletilamina najdemo v čokoladi, v zrelih sirih, rdečem vinu, čičeriki in stročnicah, vendar v količinah, ki zahtevajo veliko zaužite hrane.

Alternativna in bolj zdrava rešitev je v obliki uživanja klamatskih alg, ki ne nadomesti samo, želje po čokoladi, ampak po nekaterih podatkih s 3000 kratno večjo količino, kot ga najdemo v čokoladi, prinašajo še več blagodejnih učinkov. Koncentriran feniletilamin iz klamatske alge najdete v prehranskih dopolnilih KlamaUpKlaMax in Klamin.

Feniletilamin neposredno pripomore k povečanemu delovanju dopamina, zato  posredno uspešno odpravlja depresijo, uravnava razpoloženje, povečuje umske sposobnosti, izboljšuje spomin ter vzbuja občutek veselja in ljubezni. Poleg tega izboljšuje tudi pozornost in zbranost, zlasti pri otrocih. Raziskave kažejo na pomanjkanje feniletilamin tudi v mnogih nevroloških motnjah: pri hiperaktivnosti, motnjah pozornosti (ADHD), avtizmu.

Feniletilamin dokazano vodi do večje proizvodnje endorfinov, endogenih snovi proti bolečinam, ki ustvarjajo občutek splošnega ugodja in imajo močno protistresno delovanje, zato je  optimalna fiziološka pomoč, da se na naraven način lahko borimo proti različnim fazam stresa.
Še posebej se priporoča tistim, ki imajo večje psihične obremenitve (managerji, predavatelji, računovodje, …) in veliko učenja (šolarji, dijaki, študentje).

Vrh tega se  njegovo delovanje čuti tudi na izboljšanju spolnih funkcij, saj predstavlja skupaj z dopaminom, s katerim je feniletilamin tesno povezan, biokemično podlago za nastanek libida.

Koliko ga užijemo?

Z načrtovano prehrano lahko dnevno zaužijemo 2 do 4 mg PEA, ki jo lahko prejmete s povprečnimi obroki preko celega dneva, če na primer za zajtrk pojeste kos sira, za kosilo pripravite jed na osnovi stročnic, si za sladico privoščite čokoladno torto in ob večerji popijete kozarec rdečega vina. Kot dopolnilo k prehrani lahko na pomoč priskoči Klamatska alga KlamaUp in Klamin, v kateri  je PEA več kot  v vseh  prej omenjenih živilih. Poleg tega ima ta alga še številne druge prednosti, med njimi tudi vsebnost vseh vitaminov, mineralov in ostalih hranilnih molekul, ki so koristne za premagovanje psihofizičnih obremenitev in krepitev zdravja.

Torej, če občutimo pomanjkanje feniletilamina,  ki se lahko kaže v obliki slabega razpoloženja, utrujenosti, pomanjkanja koncentracije, si lahko pomagamo s klamatskimi algami KlamaUp, KlaMax in Klamin.

Pri premagovanju utrujenosti in povečanju energije velja od prehranskih dopolnil omeniti tudi koencim Q10.

Veliko zdravja želimo. Če potrebujete nasvet …