fbpx

Mojca Rode: »Bistvena je vzgoja otroka skozi šport.«

Gibanje, Otroški svet, Zanimivo

Ritmičarke tako ne odlikuje le povezanost različnih elementov ob spremljavi glasbe, pač pa tudi zahtevne ročne …

Ritmična gimnastika je zvrst športa, ki združuje prvine gimnastike, baleta in plesa. Z njim se v glavnem ukvarjajo dekleta, ponekod pa tudi moški (Japonska). Ritmičarke odlikuje niz sposobnosti, ki si jih pridobijo z vztrajno vadbo: gibčnost, moč, ravnotežje, smisel za ritem in glasbo, izraznost in spretnost. Na tekmovanjih se predstavijo z individualnimi ali s skupinskimi vajami z različnimi rekviziti (kolebnica, obroč, žoga, kiji in trak).  Ritmičarke tako ne odlikuje le povezanost različnih elementov ob spremljavi glasbe, pač pa tudi zahtevne ročne spretnosti z rekviziti. (Vir: gimnasticna-zveza.si)

O lepoti tega športa, nad katerim se navdušuje vse več deklic, smo se pogovarjali z našo bivšo tekmovalko in vrhunsko ritmičarko, Mojco Rode.

Kaj ti je gimnastika dala v življenju?

Skozi udejstvovanje v športu sem spoznala oziroma pridobila visoko cenjene življenjske vrednote in navade. Spoznala sem, da pot do cilja ni preprosta, da se je za dosego cilja potrebno truditi in boriti. V gimnastiki sem spoznala tudi svojega življenjskega sopotnika Mitjo Petkovška, s katerim sva si ustvarila družino. Skoraj lahko rečem, da mi je gimnastika dala vse.

krgtim16_029

Kdaj si začela trenirati?

Trenirati sem pričela, ko sem imela 5 let. Bila sem izbrana na testiranju, ki so ga izvajali v vrtcu. Ker sem ta šport že občudovala na televiziji sem točno vedela, kaj bom počela.

Kateri je tvoj največji športni dosežek?

Ponosna sem na tri pomembne mejnike oz. zgodovinske dosežke za Slovenijo in sicer:

8.mesto – Finale na Evropskem prvenstvu v skupinskih vajah

14.mesto – v mnogoboju na Evropskem prvenstvu med posameznicami

15.mesto– v finalih mnogoboja na Svetovnem prvenstvu med posameznicami

V svoji karieri sem kar 43 x osvojila tudi zlato odličje na državnem prvenstvu (v mnogoboju in finalih).

Kateri je tvoj najljubši element, ki si ga izvajala?

Bila sem »specialistka« za skoke in pa za  težke mete oz. pod njimi sem si upala marsikaj. Od rekvizitov sta bila moja priljubljena kolebnica in obroč.

Klubov za ritmično gimnastiko je veliko, kako to, da si se odločila za ustanovitev svojega kluba?

Čutim, da lahko še vedno nekaj dam ritmični gimnastiki oziroma deklicam, ki vadijo ta šport – tudi po moji tekmovalni karieri in rezultatih. Želim si, da bi čim več deklic spoznalo lepoto tega športa, ter da bi v njem uživale tako kot sem jaz. Svoje poglede na poučevanje tega športa sem lahko udejanjila le tako, da sem ustanovila svoj klub.

krgtim16_048

Koliko deklic trenira v klubu?

V preteklem šolskem letu je bilo mojih oz. naših varovank že 250. Vsak teden se je z mano na 9 različnih lokacijah srečalo vseh 250 vadečih.

Kakšen je način treniranja v KRG TIM?

Prizadevamo si, da vsebine RG posredujemo na otroku prijazen in zabaven način. Deklice skušamo pravilno usmeriti v programe vadbe. Z različnimi vsebinami skušamo popestriti in obogatiti proces treningov. Predvsem pa želimo spoznati in razumeti vsako vadečo deklico posebej in ji glede na njene potrebe in zmožnosti nuditi ustrezno obravnavo.

krgtim16_005

Je prezgodaj, če deklica začne trenirati ritmično gimnastkiko pri 3, 4 letih?

Nikoli ni prezgodaj in nikoli ni prepozno. Pomembno je le, da ni pod »prisilo«.

 Kako motiviraš svoje varovanke?

Poskušam jih naučiti, to kar bi rade znale. Včasih me prepričujejo, da se nekaj ne da ali da ne zmorejo. Ko jim uspe so presrečne in dobijo zaupanje vame (v trenerja) in vase, kar jih nedvomno žene k novemu cilju.

 Kaj naredi gimnastičarko posebno, zakaj nekatere izstopajo?

Čisto vsaka ritmičarka je posebna, saj zna in zmore vragolije, ki jih vrstnice običajno ne zmorejo, če niso ritmičarke. Sicer pa ritmičarke zrastejo v elegantne, graciozne in samozavestne mladenke in imajo občutek za estetiko.

Izstopajo predvsem tiste, ki so resnično zaljubljene v šport in v vajah, ki jih izvajajo, uživajo. To dela tekmovalke bolj opazne. Nekaj malega imajo pri tem telesne danosti, večji del pa je volja in predanost športu.

Če se dotakneva še pereče teme, poškodbe pri ritmični gimnastiki in kako, če naj bi negativno vplivala na telesni razvoj deklet. Kaj meniš o tem?

Ritmična gimnastika je razmeroma varen šport. Če so deklice pravilno usmerjene v programe glede na telesne danosti ta šport ne more biti nevaren. Lahko se npr. pripeti kakšen zlom stopalne kosti ob napačnem koraku a to nikakor ni negativen vpliv športa na telesni razvoj, saj se enako lahko zgodi pri življenju brez športa ali pa v kateremkoli drugem športu. Sama gimnastika je osnova vsem športom in osvajanje gimnastičnih prvin brez dvoma pozitivno vpliva na posameznikov tako gibalni kot osebnostni razvoj.

Veliko več negativnega na telesni razvoj zagotovo današnji mladini povzroča ne ukvarjanje s športom.

Včasih, ko mi kdo zastavi to vprašanje – vrnem vprašanje – ali mi kaj manjka? Sem nekdanja ritmičarka z najdaljšo kilometrino vrhunskih treningov v Sloveniji. Sem v enem kosu in brez ene trajne poškodbe.

Si zgled veliko dekletom, ki trenirajo v tvojem klubu in te naravnost obožujejo. Kaj je tisto, po tvojem mnenju, da se vaš klub razlikuje od drugih?

Ritmična gimnastika je moja velika ljubezen. Če si zaljubljen si običajno tudi srečen. Če si srečen lahko srečo in ljubezen tudi deliš. Otroci so še posebej dovzetni za čutenje tega. Vse kar počnem v zvezi z ritmično gimnastiko počnem z ljubeznijo do tega športa in z mislijo na otroka in njegovo počutje v moji bližini. Ta svoja razmišljanja predajam tudi mojim mladim pomočnicam in jim vsakič znova, kot »tečna mama« polagam na srce, kaj je bistvo našega obstoja. Ni bistvo rezultat na tekmovanju, temveč vzgoja otroka skozi šport.

Kakšno je stanje ritmične gimnastiek v Sloveniji, verjetno bi bilo potrebnih še kar nekaj izboljšav na tem področju?

Ritmična gimnastika v Sloveniji je zelo dobro razvita predvsem na rekreativnem šolskem področju. V večjih mestih je skoraj na vsaki osnovni šoli. Vrhunska ritmična gimnastika se nahaja le v Ljubljani in Mariboru. Glede na dejstva in standarde vzgojno izobraževalnega procesa, ki jim kot razmeroma razvita evropska država sledimo, smo z vrhunskimi rezultati nekoliko zadaj za najuspešnejšimi državami tega športa. Zagotovo imamo še veliko rezerve, tako v organizaciji načina dela znotraj panoge, kot tudi pri prilagoditvi izobraževalnega sistema vrhunskim športnicam. V RG dekleta že zelo zgodaj postanejo vrhunske športnice, z obsežnimi urniki treningov in velikim številom tekmovanj. Za lažjo predstavo naj povem, da ritmičarka pri šestnajstih letih lahko postane olimpijska prvakinja. V številnih športih se pri tej starosti šele prične večati količina treningov in tekmovanj.

In na koncu, glede na to, da smo na začetku šolskega leta in potekajo vpisi v obšolske dejavnosti, kje in kdaj lahko deklice poskusijo ali so iz pravega testa za RG

V mesecu septembru imamo v času treningov dneve odprtih vrat, ki pa jih tudi v nadaljnjih mesecih seveda ne zapremo. Za vse, ki bi svoje navihanke želeli razveseliti z obiskom ritmičark in jim omogočiti, da preizkusijo vadbo RG, jih lahko pripeljete od torka do petka med 15.00 in 18.00 uro v športno dvorano Vojašnice Edvarda Peperke na Leskoškovi 7 pri BTC-ju.

Sicer pa se lahko vadbi ritmične gimnastike v KRG TiM deklice pridružijo  tudi na: OŠ Trnovo, OŠ Jože Moškrič, OŠ Nove Jarše, OŠ Škofljica, OŠ Ig, Vrtec Ig, Vrtec Mladi Rod, Vrtec Škofljica, Vrtec Jarše.

Vse lokacije bodo objavljene na naši spletni strani konec septembra.

Za obiske v BTC-ju je priporočljivo, da se nam oglasite na e-pošto  [email protected] in vam sporočimo, kateri dan je najbolj primeren za določeno starost deklice. Za vse informacije vezane na ostale lokacije smo prav tako dosegljivi na tem e-poštnem naslovu.

Spremljate nas lahko tudi na naši spletni FB strani , kjer tudi ažurno poročamo o dogajanju v KRG TiM.

Za vse ljubitelje ritmične gimnastike pa še video.

Foto: KRG TiM, Google


Sledite nam