fbpx

Moj otrok je odvisen od spletnih igric

Novice, Otroški svet, Zanimivo

“Spletne igrice so ga prevzele v tolikšni meri, da se od njih kar ni mogel ločiti.” zmajuje z glavo otrokova mama.

»Na vašem bančnem računu smo opazili neobičajne denarne transakcije. Ste z njimi seznanjeni ali gre morda za zlorabo?« so se glasile besede, ki so pred slabim letom dni presenetile Mojco, mamo treh otrok. Z njimi pa se je pričela razpletati tudi njena družinska zgodba, zgodba o otrokovi odvisnosti od spletnih igric.

»Za 12. rojstni dan smo sinu Petru uresničili njegovo veliko željo. Kupili smo mu pametni telefon,« se začetka lanskega leta spominja Mojca (imena oseb so za zagotavljanje anonimnosti spremenjena, podatke hrani uredništvo Vse bo v redu). »S partnerjem, Petrovim očetom, sva se zavedala, da morava uporabo telefona omejiti, a sva pri tem kmalu naletela na težave.«

Prvi opozorilni znaki odvisnosti od spletnih igric

Peter je kmalu po nakupu ob telefonu začel preživljati vedno več časa. Njegov interes je še posebej pritegnila strateška igra Clash Royale. Ob spletni povezavi jo je mogoče igrati na vsaki mobilni napravi ali tabličnem računalniku.

Prevzela ga je v tolikšni meri, da se od nje kar ni mogel ločiti. »Ko sva s partnerjem sinu naročila, naj odloži telefon in napiše domačo nalogo ali kaj postori, se je začel upirati. Nenehno smo se pogajali o tem, koliko časa lahko preživi ob telefonu,« zmajuje z glavo sogovornica Mojca, ki želi s svojo zgodbo pomagati drugim staršem in otrokom.

»Danes vem, da bi pri postavljanju omejitev morala biti strožja. Morala bi se jih držati bolj dosledno in pri njih ne popuščati,« svoje napake priznava Mojca.

Šola se je počasi bližala koncu in začele so se počitnice. Z njimi pa je Peter imel tudi več prostega časa, ki ga je posvečal spletni igrici. Vse do trenutka, ko je Mojca iz banke prejela neprijeten klic.

»Priznam, da me je klic presenetil. Takoj sem začela razmišljati, kaj bi lahko bil razlog za zlorabo kartice. Mož ni o tem vedel nič, kartica pa je bila še vedno spravljena v moji denarnici,« je bila sprva nevedna Mojca.

A ne za prav dolgo. Čeprav podobnih težav s Petrom do takrat ni imela, ji je nekaj govorilo, da imata morda pri vsem skupaj prste vmes prav sin in njegov prijatelj, ki je bil tiste dni pri njih na počitnicah.

Kako so se pri Petrovih doma spoprijeli z odvisnostjo? V nadaljevanju prispevka na portalu Vse bo v redu preberite, kako so se odločili za strokovno pomoč terapevta Miha Kramlija iz novogoriške ambulante za zdravljenje odvisnosti. Poleg tega pa so veliko pozornosti namenili temu, da je imel Peter dovolj izzivov in potrditev v realnem življenju. Mama Mojca je že po začetnih urah terapije opazila pozitivne spremembe. Pravi pa, da je bolje večkrat slišati, da si najslabši starš na svetu, kot pustiti, da otrok zdrsne v odvisnost. >>

 


Sledite nam