fbpx

Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli rtič

Novice

Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli rtič leži na najlepšem delu slovenske obale, tik ob morju, na južnem delu polotoka Debeli rtič.

Debeli rtič

Debeli rtičMladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli rtič leži na najlepšem delu slovenske obale, tik ob morju, na južnem delu polotoka Debeli rtič. Razprostira se v senci prelepega sredozemskega parka, v zavetju pred vetrovi. Je prava oaza miru, neokrnjene narave, čistega morja, zraka in sonca. Že pol stoletja je znano po svoji zdravilni klimi in je edino obmorsko zdravilišče v Sloveniji, namenjeno zdraviliškemu zdravljenju otrok in mladine do 18.leta starosti. Od 2010 ima priznan še drugi naravni factor – morska voda.

Izjemno naravno okolje, neokrnjena narava, morje, 2300 ur sončnih žarkov, zavetrna lega in visoko strokovna ekipa medicinskega osebja, posebej usposobljena za delo z otroki, so pripomogli, da je MZL postalo prvovrstno obmorsko klimatsko zdravilišče, namenjeno prvenstveno otrokom.

Zdraviliška zdravstvena dejavnost temelji na ugodni, blažilni obmorski klimi, ki je zelo koristna za naravno zdravljenje otrok, obolelih na dihalih, in zdravilnih učinkih morske vode. Medicinsko rehabilitacijo izvajamo v skladu s strokovno doktrino za posamezne indikacije oziroma standarde.  Kadrovsko, prostorsko in tehnično smo usposobljeni za izvajanje zdraviliškega zdravljenja za bolezni dihal, kože in rehabilitacijo po poškodbah in operacijah lokomotornega aparata.

Kompleksno respiratorno fizioterapijo izvajamo pri različnih obolenjih dihal, kot so bronhialna astma, kronična obstruktivna pljučna obolenja, pljučni emfizem, negujemo pa tudi bolnike po poškodbah in operativnih posegih na prsnem košu in pljučih.

S pomočjo ugodnih podnebnih razmer, morske vode, fizioterapije in ustrezne strokovno doktrinarne nege zdravimo številne neprijetne kožne bolezni, kot so luskavica, atopični dermatitis in ihtioza.

Program zdraviliškega zdravljenja oz. rehabilitacije po poškodbah in operacijah na lokomotornem aparatu s funkcijsko prizadetostjo pa temelji na skupinski in individualni hidroterapiji v bazenu z ogrevano morsko vodo, vajah za krepitev in povečano vzdržljivost mišic, vajah za izboljšanje gibljivosti sklepov, krioterapiji, masažah in elektrostimulaciji.

Poleg predpisanega programa zdraviliškega zdravljenja otrok in mladine, pa izvajamo tudi številne druge programe : ambulantni in stacionarni program šole astme za otroke z astmo in njihove starše, šolo dobre drže, astma in šport, vodno vadbo, vaje za stabilizacijo hrbtenice in medenice, strokovno vodene fizioterapije, aerobiko, terapevtsko delovno terapijo ter različne programe dietne in zdrave prehrane.

Delovanje klimatskih faktorjev pomeni tudi aktiviranje lastnih obrambnih moči. Sprememba okolja  da nove možnosti za uravnoteženje telesnih, psihičnih, socialnih, delovnih in intelektualnih komponent osebnega razvoja vsem otrokom, ki so kakorkoli oškodovani v naravnem razvoju.

Debeli rtič   Debeli rtič

Zakaj prav k nam?

 • Ker smo edino otroško obmorsko zdravilišče.
 • Ker je dokazano, da zdraviliško zdravljenje izboljša in prepreči poslabšanje bolezni.
 • Ker zdraviliško zdravljenje temelji na zdravilnih učinkih morske vode in na ugodni, blažilni obmorski klimi, ki je zelo koristna za naravno zdravljenje otrok.
 • Ker imamo šolo astme.
 • Ker družini pomagamo spoznati, da je ob strokovno vodenem zdravljenju izboljšana kvaliteta življenja.
 • Ker otroku z edinstvenim pristopom skozi igro in rekreacijo pomagamo krepiti telo in duha.
 • Ker s pedagoško vodenim programom poskrbimo, da se pri nas otroci dobro počutijo, veliko naučijo in zabavajo.
 • Ker z 50 letno tradicijo pomembno prispevamo k nacionalnemu razvoju zdravja otrok in mladostnikov.

Kako do nas?

 • prosite otrokovega izbranega zdravnika da poda predlog za zdraviliško zdravljenje imenovanemu zdravniku na ZZZS
 • Imenovani zdravnik izda odločbo s katero je določeno trajanje (14 ali 21 dni) in kraj zdraviliškega zdravljenja.
 • Ponujamo vam dve možnosti sprejema: v skupino 24 urno prisotnostjo vzgojitelja ali v spremstvu staršev. Sprejemi so organizirani ob ponedeljkih. Pošljemo vam pisno obvestilo o datumu in uri sprejema
 • Za isto kronično bolezen ima otrok pravico uveljaviti zdraviliško zdravljenje enkrat letno ( 48.člen OZZ). Starši izkoristite TO PRAVICO !

Breda Prunk Franetič, dr.med.,spec.šol.med 

Debeli rtič 

Oglasno sporočilo 


Sledite nam