fbpx

Mladi premalo ozaveščeni o škodljivih posledicah alkoholiziranosti

Zdravje

Pretekli konec tedna so na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana sprejeli sedem alkoholiziranih mladoletnikov, zato želijo

V času različnih kulturno-glasbenih množičnih prireditev za mlade se pogosto dogaja, da je zaradi zastrupitve z alkoholom potrebna hospitalizacija. Pretekli konec tedna so na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana sprejeli sedem alkoholiziranih mladoletnikov, zato želijo javnost v času zabav, ki bodo tudi ta konec tedna, ponovno opozoriti, da naj bodo mladi pri uživanju alkohola previdni.

Z zapleti zaradi alkoholizma se srečujejo praktično vse leto tudi na Internistični prvi pomoči in v Centru za zastrupitve Interne klinike, pa tudi na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana. V enem letu na IPP (internistični urgenci) sprejmejo 27 pacientov, ki so resneje ogroženi zaradi alkoholiziranosti. Opazujejo jih v 24-urni bolnišnici, naslednji dan pa jih, če ni dodatnih zapletov, odpustijo v domačo oskrbo. V 24-urno bolnišnico sprejmejo praviloma tiste paciente, ki poleg alkohola zaužijejo tudi zdravila ali druge substance, zato je potrebno zdravniško opazovanje. V letu 2014 so (do 31. avgusta 2014) na Pediatrični kliniki sprejeli skupno 45 alkoholiziranih mladoletnikov.

V Sloveniji ne razpolagamo z uporabnimi statističnimi podatki oziroma natančnim številom zastrupitev z alkoholom (etanolom). Po splošnih ocenah približno tretjina opitih ne poišče ali ne potrebuje zdravniške pomoči, tretjino zastrupljencev obravnavajo ambulantno, tretjino pa v bolnišnicah. Vzroki za sprejem v bolnišnico so lahko huda motnja zavesti, kombinirana zastrupitev alkohola z drogami in psihoaktivnimi zdravili, poškodba ali sum na poškodbo glave ter zapleti zastrupitve, kot so aspiracijska pljučnica, vnetje trebušne slinavke, krvavitev iz prebavne cevi, podhladitev in spolna zloraba.

Znano je, da se ljudje na zaužitje enake količine alkoholne pijače odzivamo različno. Kakšen učinek bo imel etanol na organizem, je odvisno od več dejavnikov: količine in koncentracije zaužitega alkohola, hitrosti uživanja, zaužitja na prazen ali poln želodec, sočasnega jemanja zdravil, drog ali drugih poživil, poškodbe glave, starosti, telesne teže, spola, stanja prehranjenosti, rednega uživanja alkohola (alkoholiki!), dednosti in podobno. Zato nas ne sme presenetiti, da nekdo pri treh promilih etanola v krvi lahko vozi avtomobil, druga oseba pa je pri tej koncentraciji etanola nezavestna.

alkohol-1

Mešanje alkohola z energijskimi pijačami, drogami in zdravili je lahko usodno. Oseba, ki sočasno uživa alkohol in energetsko pijačo, občuti manj pijanosti in utrujenosti, zato posledično lahko popije tudi večje količine omenjenih pijač ter ima pri tem občutek, da je popolnoma trezna. A dejansko to ne drži: refleksi in koordinacija so upočasnjeni. Sesti za volan v takšnem stanju je lahko zelo nevarno.

Na Pediatrični kliniki UKCL vsak vikend, v petek in soboto zvečer, sprejmemo vsaj enega, velikokrat pa več opitih mladostnikov. Še veliko huje je v času organiziranih zabav v mestu, kot so različni koncerti. Takrat jih sprejmejo več, kot jih običajno pripeljejo reševalci brez spremstva staršev. Zanesljivo so mladi, ki prvič pijejo alkohol, zanj bolj dovzetni in že pri manjših količinah pride do izrazitih vplivov na vedenje in zavest. Pri nekaterih lahko pride do opitosti že po dveh požirkih tekile, zato o standardni merici alkohola, po kateri pri mladostniku še ne pride do znakov opitosti, sploh ne moremo govoriti.

Izredno pomembno je, da se starši s svojimi otroki na odkrit način pogovarjajo o posledicah, ki se jim lahko zgodijo, ko bodo ob uživanju alkohola morebiti postali nekritični in izgubili nadzor nad samim seboj. Mladostnik že po enkratni opitosti lahko doživi škodo (poškodba glave, posilstvo, občutek zaznamovanosti in sramu med prijatelji), ki ga lahko spremlja vse življenje.

Pod vplivom alkohola lahko mladoletnik, pa tudi odrasla oseba, izgubi samokontrolo. Zmedenost in agresivnost v opitem stanju lahko že pri manjšem nesporazumu z drugo osebo privedeta do medsebojnega verbalnega in telesnega obračunavanja ter posledično hudih – tudi usodnih poškodb. Nujno je potrebno izboljšati nadzor nad uživanjem alkohola in drog na prireditvah, zlasti tistih, ki so namenjene tudi mladoletnikom in otrokom.

Verjetno se družba nikoli ne bo na zabavah in prireditvah povsem odpovedala alkoholu,  zato pazitem kakšen zgled ste svojim otrokom in mladostnikom.

Vir: UKC Ljubljana


Sledite nam