fbpx

Mladi in stoma

Zdravje in bolezni

Življenje s stomo ni nekaj, kar bi bila domena samo starejše populacije. Če kaj, so lahko mladi velikokrat pozitiven vzor za starejše ljudi, ki živijo s stomo.

Mladi in stoma

Življenje s stomo ni nekaj, kar bi bila domena samo starejše populacije. Če kaj, so lahko mladi velikokrat pozitiven vzor za starejše ljudi, ki živijo s stomo.

Da življenje ni pravično, vemo že vsi, kako si ga ustvarjamo pa je odvino povsem od nas samih. Soočenje mladega človeka z dejstvom, da bo stoma prisotna celo življenje je zagotovo šokantno dejstvo. Prej, ko se človek sprijazni s tem, manj stresno bo življenje. Del strokovne pomoči lahko dobite z uporabo našega MON foruma -> STOMA, v katerem boste dobili odgovore na vaša vprašanja.

Kaj so v Sloveniji najpogostejše ovire pacientov s stomo?

Leta 2007 je bila opravljena strokovna analiza stanja kakovosti življenja pacientov s stomo v Sloveniji. Ugotovili so, da pacienti v Sloveniji ne dobijo dovolj ustreznih in potrebnih informacij, zato so najpogostejši strahovi:

– puščanjem vrečke,

smradom in

nedosegljivost stranišč.

Intimnost in zveza

Ena izmed večjih skrbi, ki mladim s stomo pride na misel je, kako jih bodo partnerji sprejeli na intimnem nivoju. Zato je najbolj pomembno obvestiti partnerja o stomi pred prvim intimnim trenutkom, ter se seveda pogovarjati predvsem na začetku intimne zveze.

Šola

Če je bila operacija opravljena v času šolanja je dobro o tem obvestiti vsaj enega izmed učiteljev. Ni potrebe po tem, da bi situacijo obešali na zvon in o tem obvestili vse učitelje in sošolce, vendar, če ne zaradi drugega se je dobro v prehodnem obdobju obrniti na učitelja, ki lahko pomaga ali pri dodatnih inštrukcijah zaradi zaostanka.

Socialne aktivnosti

Pogosto vprašanje mladih je, kaj lahko vse počnejo. Odgovor je povsem preprost, dejansko vse kar ne vključuje fizičnega stika kot so borilne veščine, rugby … Tudi plava se lahko v bazenu le prej je potrebno poskrbeti, da je vrečka prazna.

Mladi in stoma

Žur in alkohol

Prodaja alkohola mladoletnim osebam je prepovedana, nasplošno iz zdravstvenega razloga. Tudi v tem primeru ni nič drugače in se v mladosti odsvetuje. Če pa že ne gre drugače pa na ima oseba v mislih, da bo potrebno večkrat izpraznit vrečko, svetuje pa se, da je pred uživanjem alkohola želodec poln, saj pripomore k absorbciji. Uživanje gaziranih pijač (z mehurčki) se odsvetuje.

Ustrahovanje

Vsak otrok, ki je ustrahovan ali s strani sošolcev ali “prijateljev” naj se o tem pogovori s starši. Zavedanje, če si drugačen ne pomeni biti slabši od drugih je ključnega pomena za samozavest otroka

Za konec, vam prilagamo video mlade Američanke v katerem si lahko pogledate njene vtise in sveže izkušnje o življenju s stomo.

Vabljeni tudi na razpravo na našem forumu STOMA.

Vir:

– http://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:DOC-LASALSB6/c5cddbc0-c29a-4d12-bc92-54fbdff767ed/PDF in

– http://www.salts.co.uk/Colostomy/Colostomy-lifestyle-advice/Being-a-teenage-colostomist.aspx#ostomy171.


Sledite nam