fbpx

Mladi čebelarji so se pomerili v znanju o čebelarstvu in barvanju panjskih končnic

Obvestila, Zanimivo

Čebelarska zveza Slovenije je prvo soboto v maju v prostorih OŠ Markovci organizirala že 39. državno srečanje in …

Čebelarska zveza Slovenije je prvo soboto v maju v prostorih OŠ Markovci organizirala že 39. državno srečanje in tekmovanje mladih slovenskih čebelarjev, ki se ga je udeležilo kar 485 učencev iz sto treh čebelarskih krožkov. Z letošnjo akcijo JUBINI gredo za med, ki bo potekala do konca avgusta, je Čebelarsko zvezo podprla tudi družba JUB, saj bo na ta način čebelarskim krožkom v osnovnih šolah pomagala obnoviti njihove šolske čebelnjake. S podporo svojih kupcev bo namreč Čebelarski zvezi Slovenije od vsakega prodanega izdelka namenila lonček barve JUBIN Decor in JUBIN Lasur, ta pa jo bo potem predala osnovnim šolam. Koliko lončkov premazov bo JUB za obnovo šolskih čebelnjakov skupaj s svojimi kupci zbral v tej akciji, bo znano že v začetku letošnjega septembra.

Na letošnjem srečanju je na treh težavnostnih stopnjah preverjanje znanja potekalo v pisni obliki, in sicer pretežno iz teoretičnega znanja s področja čebelarstva, kjer je podlago učencem predstavljal učbenik Čebela se predstavi, ter prepoznavanja medovitih rastlin. Mladi čebelarji so morali odgovarjati tudi na vprašanja, povezana z anatomijo čebel, cvetnega prahu ter slikovnih satih, ter o urejanju satov, osnovne odbire in izločitve starega satja. Preverjanje znanja s področja mikroskopiranja je vključevalo anatomijo čebele, cvetnega prahu, prepoznavanje in pravilno poimenovanje delov čebeljega telesa, osebkov v čebelji družini ter peloda in njegovega izvora glede na poimenovanje rastlin.

V okviru sklepne prireditve so že sedmič zapored razglasili tudi zmagovalce natečaja za najlepšo poslikavo panjske končnice, v katerem je sodelovalo 22 krožkov s 85 panjskimi končnicami. Tričlanska komisija, ki je prijavljene izdelke anonimno ocenjevala, je izbrala 10 najboljših, eno iz vseh in po tri iz vsake triade. Prvo nagrado si je prislužil dvanajstletni David Pucelj iz OŠ Stari trg pri Ložu, drugo sedemletna Maša Sovre iz trboveljske OŠ Ivan Cankar, tretje pa enajstletna Barbara Absec iz OŠ Loka Črnomelj.

JUBINI za zaščito čebelnjakov


Sledite nam