fbpx

Miti o matičnih celicah

Novice, Zanimivo

Od prve uspešne presaditve matičnih celic iz popkovnične krvi leta 1988 so opravili več kot 25.000 presaditev. V splošnem vsako leto opravijo približno 5.200 presaditev, kar pomeni, da …

Od prve uspešne presaditve matičnih celic iz popkovnične krvi leta 1988 so opravili več kot 25.000 presaditev. V splošnem vsako leto opravijo približno 5.200 presaditev, kar pomeni, da so postala taka zdravljenja običajen standard v medicini. Toda ne glede na vse uspehe in pozitivne dosežke razvoja tega načina zdravljenja o tej tematiki še vedno razpravljajo na številnih ravneh in še vedno je pogosto povsem napačno razumljena.Spodaj navajamo nekaj najpogostejših napačnih predstav.Cuddle-with-mother-(Kopiraj)

– Za pridobitev matičnih celic ne potrebujemo popkovnične krvi. In končno, vsak lahko prejme kostni mozeg.

Bilo bi krasno, če bi bilo tako enostavno. Res je, da kostni mozeg vsebuje matične celice. Toda te matične celice se starajo na enak način, kot se stara naše telo, počasi izgubljajo vitalnost in koristnost, prizadenejo pa jih lahko iste bolezni, kot prizadenejo tudi druge celice v telesu (na primer sladkorna bolezen tipa II). Nasprotno pa so matične celice iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice mlade, bolj sveže in relativno neprizadete z določenimi boleznimi, zaradi česar so veliko bolj prilagodljive. V popkovnični krvi in v tkivu popkovnice se nahaja tudi več različnih vrst matičnih celic kot v kostnem mozgu.

– Matičnih celic ne moremo shraniti za več kot 20 let.

Matične celice iz popkovnične krvi in tkivo popkovnice, ki sta bila ustrezno pripravljena za shranjevanje, lahko dosežejo daljšo življenjsko dobo, kot jo bomo mi sami. Vse raziskave, ki so jih opravili doslej, dokazujejo, da imajo krioprezervirane celice dejansko neomejeno življenjsko dobo. To pomeni, da je zelo verjetno, da jih lahko ohranimo globoko zamrznjene, dokler jih ne bomo potrebovali. Naš partner, skupina Cryo-Save, se je popolnoma posvetil raziskovanju krioprezervacije.

– Matične celice lahko uporabimo samo za otroke.

Seveda lahko z matičnimi celicami iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice zdravimo tudi odrasle; dejstvo je celo, da z matičnimi celicami iz popkovnične krvi največkrat zdravimo prav odrasle. Včasih dostopna količina ne zadostuje, zato mora zdravnik uporabiti še dodatne matične celice drugega izvora. Če pa govorimo o regenerativni medicini, je količina matičnih celic manj pomembna. Že majhna količina lahko zadostuje, da se aktivira obnavljanje tkiva.

– Če popkovnično kri podarite javni banki, vam jo bodo vrnili, če jo bo potreboval vaš otrok.

Le 30−50 odstotkov podarjene popkovnične krvi tudi dejansko shranijo v javni banki, ostalo namreč zavržejo. Zato nimate zagotovila, da bo vaša podarjena popkovnična kri sploh na voljo. Toda tudi če je ne bi zavrgli, vam ne morejo zagotoviti, da je ne bodo dali drugemu bolniku, ko jo bo vaš otrok potreboval. Edini način, s katerim si lahko to zagotovite, je shranjevanje v zasebni banki.

– Shranjevanje matičnih celic je preprosto nesmiselno.

Glede na znanje, ki ga imamo danes, znanstveniki s področja medicine domnevajo, da obstaja velika verjetnost, da bo otrok uporabil svoje matične celice iz popkovnične krvi kasneje v življenju. Verjetnost znaša vsaj 1 : 400 – in narašča.

baby-bear

– Odvzem matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice je za mater ali otroka boleč.

Matične celice iz popkovnične krvi in tkivo popkovnice se odvzameta takoj po tem, ko popkovnica med materjo in otrokom neha utripati in jo prerežejo. Odvzem popkovnične krvi in tkiva popkovnice je enostaven, traja nekaj minut in je popolnoma neškodljiv in neboleč tako za mater kot za otroka. Na noben način ne vpliva na naravni proces rojevanja, v primerjavi z odvzemom matičnih celic odraslih tkiv pa postopek ni invaziven.

Odgovarja: Martina Oražem, MBA, Neocelica d.o.o.

Oglasno sporočilo


Sledite nam