Ministrica odgovarja, do kdaj šola na daljavo in kaj bo s počitnicami

V Sloveniji je približno 700 otrok, ki nimajo ustrezne tehnične opreme za pouk na daljavo.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je za Radio Slovenija povedala, da bo pouk na daljavo potekal, dokler bodo trajale izredne razmere. “Tega nihče ne ve, ve samo mati narava,” je odgovorila na vprašanje novinarke, do kdaj bomo imeli pouk na daljavo. “Zato smo rekli do nadaljnjega – to pomeni do takrat, ko bo ocena zdravstvene stroke, da smo dovolj varni, da lahko gremo nazaj v klasično obliko življenja. Vsi si želimo, da bi bilo to čim prej.”

Dejstvo, da so izredne razmere, za šolski koledar po besedah Kustečeve še nič ne pomeni. “Smo na liniji vseh rokov, ki jih predvideva šolski koledar,” je povedala ministrica. 

Prejšnji teden je bil poln izzivov

Konec tedna se je sicer zahvalila vsem, ki so prispevali, da je prvi teden izobraževanja na daljavo kljub težavam uspel. “Pokazali smo, da znamo in zmoremo tudi brez velikih besed na papirju, ampak s srcem,” je zapisala v pismu zahvale. Za radio je sicer povedala, da je bilo v prvem tednu kar nekaj tehničnih težav, predvsem glede delovanja spletnih učilnic. “To je bila tehnična težava prvi dan, ki pa smo jo s pomočjo strokovnjakov rešili v praktično enem dnevu,” je dejala za nacionalni radio. “Hkrati je to dalo pozitiven signal, kako smo stvari vzeli resno – da se je, povedano po domače, ‘prekuril’ celoten sistem.” Izpostavila je tudi pomembno vlogo nacionalne televizije, ki je pomagala aktivirati izobraževalno-razvedrilni program. “Odpirali smo priložnosti, kanale vseh vrst, da lahko učenci in dijaki ostanejo v izobraževalni formi.”

Otroci na internetu

Od ponedeljka dalje so sicer vse osnovne in srednje šole dobile navodilo, da mora pouk na daljavo potekati. “To je edini in prvi predpogoj, da bomo lahko rekli, da smo izobraževanje v izrednih razmerah v drugačni obliki nadaljevali, v času, ko šolski koledar ne predvideva počitnic,” je poudarila ministrica. “Za vse nas je bil prejšnji teden velik preizkus – zelo nepoznano okolje, nepoznane razmere, kaj storiti, ko fizično ne smemo nikamor, šola pa teče. V tem smislu smo iskali rešitve in dajali napotila ravnateljem in ravnateljicam, da zagotovijo izobraževanje.”

“Imeli smo znanje, izkušenj ne”

Izkušenj z raznimi izobraževanji s pomočjo nove tehnologije in e-učenjem so po besedah ministrice sicer nekaj imeli, prav tako so že izpeljali nekaj pilotnih projektov. “Znanje smo imeli, ne pa še izkušnje,” je dejala ministrica. “Izziva, ki smo ga bili kot družba deležni v preteklem tednu, brez razumevanja ravnateljev, šolskih kolektivov, učencev in dijakov, študentov in staršev, ki so sporočali, da smo v šoli, a drugačni obliki te šole, ne bi mogli izpeljati.”

Anton Baloh z direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo je pomiril starše, ki so vključeni v programe dodatne strokovne pomoči, npr. dislektike. Zatrdil je, da šole o tem razmišljajo in bodo poskrbele, da bodo ti otroci dobili več pomoči, ko se vrnejo nazaj v običajno šolo. “Da se ujame tisto, kar je bilo v tem času zamujeno,” je poudaril Baloh. “Mislim, da se bodo šole dobro organizirale, že sedaj pa tečejo nekatere reči, ki lahko tečejo preko sveta, denimo svetovanje staršem.”

Vsem bodo zagotovili internet in tehnično opremo

Povedal je, da je prvi teden pouk potekal pretežno preko e-pošte, v prihodnje pa se pripravljajo spletne učilnice in druge, bolj sofisticirane oblike pouka na daljavo. Glede vprašanja, da vsi nimajo dostopa do interneta in ustreznih tehničnih pripomočkov, je dejal, da je večina družin opremljenih s takšno komunikacijo. “Obstajajo družine in otroci, ki tega nimajo, zato smo se organizirali. V tem tednu smo evidentirali približno 700 takšnih primerov v Sloveniji,” je dejal Baloh in zatrdil, da bodo vsi ti dobili brezplačen dostop in potrebne tehnične pripomočke.

“Intenzivno urejamo vse potrebno za realizacijo zares plemenite pobude nekaterih donatorjev za pomoč učencem pri zagotovitvi računalniške opreme, brezplačnega interneta in ostale IT opreme, ki jo učenke in učenci potrebujejo v procesu izobraževanja na daljavo. To počnemo zato, da bodo imeli prav vsi učenci v državi enake možnosti dostopa do e-izobraževanja na daljavo. V primerih, ko je v družinah več otrok in računalnike potrebujejo tudi starši za službo, naj se otroci poslužujejo tudi klasičnih metod, torej uporabe učbenikov in delovnih zvezkov. Sicer pa proučujemo tudi možnosti kako pomagati družinam z več šolajočimi se otroki, kjer imajo doma zagotovljen le en računalnik.” – Ministrstvo za šolstvo

Jana Javornik z direktorata za visoko šolstvo je povedala, da so študentje na splošno bolje opremljeni, kar se tiče interneta in tehničnih pripomočkov, a da se je v nekaterih primerih pokazalo, da imajo nekateri, ko so se vrnili domov, slabše internetne povezave. 

Prav tako so nekateri učitelji bolj, drugi manj vešči komunikacije na daljavo. Baloh svetuje, da naj se učitelji, ki imajo s tem težave, najprej obrnejo na računalničarje na šoli. 

Izpiti na daljavo

Glede izpitov je povedala, da ponekod potekajo tudi že izpiti na daljavo, nekateri, kot npr. Doba pa so to počeli že prej, Baloh pa je poudaril, da še preverjajo načine, kako bi lahko preverjanje na daljavo potekalo. “Glede na to, da ne vemo, kako dolgo bo takšna situacija potekala, še nimamo vseh odgovorov,” je poudarila Javornikova.

“Intenzivno vodimo dialog s predstavniki stroke na čelu z Zavodom RS za šolstvo pri pripravi smernic za izobraževanje na daljavo, spremljanja začrtanih ciljev učnega procesa in načinov za kasnejše preverjanje znanja.” – Ministrstvo za šolstvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,121
23.04.2024 ob 13:04
3,265
12.10.2023 ob 09:58
24,384
21.04.2024 ob 22:59
13,047
21.03.2024 ob 06:40
143,119
23.04.2024 ob 22:38
Preberi več

Več novic

New Report

Close