Mini test sončnih očal

anonimni uporabnik, 09. julij 2012
Ostalo

Nas dobro zaščitijo le najdražja?

B8E392E8-C5C1-11E1-AFDD-281566B94067

Se še spominjate filmov Top Gun, Možje v črnem, Blues Brothers? Sončna očala so zaščitni znak glavnih junakov, za številne pa so postala tudi nepogrešljiv modni dodatek. Krožijo številni miti o tem, kako draga morajo biti, da zagotavljajo ustrezno zaščito in da tista cenena povzročijo več škode kot koristi. Na VIP testu očal, v vrednosti od 3,19  do 206 evrov so raziskali, ali to drži.

Sončna očala naj bi zagotavljala očem dvojno zaščito: pred UV-žarki ter mehansko zaščito pred tujki (kar je pomembno npr. pri športu). V velikih mestih delci v onesnaženem zraku delno ustavijo UV-žarke, na morju ali v planinah pa sonce zasije s polno močjo. Zato je tam še kako pomembna ustrezna zaščita. Odboj žarkov na vodi oz. na snegu pa še poveča njihovo skupno količino – na sveže zapadlem snegu tudi do 80 odstotkov!

Na testu so bila očala od 3,19  do 206 evrov

Evropski standard določa, da lahko očala, ki so na trgu, prepuščajo 5 % UV-žarkov z valovno dolžino do 400 nanometrov (torej A in B), avstralski standard pa dopušča samo  1 %.  Barva leč pri sončnih očalih ne vpliva na prepustnost UV-žarkov. »V optiki so na voljo različni materiali, ki zagotavljajo UV-zaščito. Materiali niso dragi, torej ni razloga, da ne bi tudi poceni očala zagotavljala ustrezne zaščite. Zato smo na testu preizkusili očala v širokem cenovnem razredu, saj nas je zanimalo, ali so cenejša ravno tako učinkovita kot tista s prestižnejšimi blagovnimi znamkami,« je povedala Urša Šmid Božičevič iz ZPS in dodala: »Razlike v cenah očal so zares velike, saj bi lahko na trgu našli še precej dražja očala, kot so bila najdražja med tistimi, ki smo jih preizkusili na testu. Zagotovo pa sončna očala sodijo med izdelke, za katere so potrošniki pripravljeni plačati več, če je le blagovna znamka prava (modna). Na nek način so postala statusni simbol.«

Vsa očala so se na testu dobro izkazala

Na VIP testu so ugotavljali, koliko UV-žarkov prepuščajo in ali ustrezajo predpisom oziroma evropskemu standardu. »Vsa očala na testu so ustrezala evropskemu standardu, celo več, zadostila so tudi precej zahtevnejšemu avstralskemu standardu,« je povedala Urša Šmid Božičevič in dodala: »Čeprav ustrezno zaščito zagotavljajo vsa, je res, da so lahko razlike v izdelavi velike. To se je pokazalo tudi pri očalih na testu. Razlike so bile pri odpiranju in zapiranju držal in pri izdelavi okvirjev. A vseh očal ne moremo stlačiti v en koš: nekatera so bila res videti cenena, druga pa bi lahko mirno uvrstili v kakšen cenovni razred višje. Odločite se torej lahko tudi za cenejšo (in varno) alternativo, če vam je seveda vseeno, da na očalih ni odtisnjen pravi logo, ali pa da z očali ne dobite tudi etuija za shranjevanje.«

Pomanjkljive oznake

Skladno s predpisi morajo biti vsa očala na trgu tudi ustrezno označena, in sicer z znakom CE (Pozor: ta znak še ne zagotavlja, da je izdelek zares varen! Več o tem si lahko preberete na našem spletnem mestu). Na očalih ali pa npr. na obesnem listku mora biti odtisnjen podatek, v katero kategorijo filtra sodijo leče in za kakšno uporabo so očala primerna. Kupec mora dobiti tudi navodila za uporabo in nego. Opozorjen mora tudi biti, da z očali ne sme gledati neposredno v sonce. Vse informacije morajo biti v domačem jeziku. Na testu 12 očal, 3 niso imela ustreznih oznak, med njimi tudi najdražja na testu.

Nasvet ZPS

Pred nakupom očala preizkusite – so udobna, so dobro narejena, je teža ustrezna, da jih boste lahko nosili več ur…?

Opozorilo ZPS

Poškodovane leče (npr. opraskane) lahko prepuščajo UV-žarke, zato takšna očala niso več primerna za uporabo.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,668
28.03.2024 ob 11:55
112,966
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close