fbpx

Menopavza je super!

Odnosi, Žensko zdravje

Srednja leta so neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, ki lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi čudovite priložnosti, ko na novo odkrivamo in izražamo svoje življenjsko poslanstvo.

ženska starejša menopavza

Ko se ženske soočamo z izkušnjo menopavze, ima le-ta pomemben učinek na naše delo in življenje, saj prinaša spremembe ne le na telesnem, temveč tudi psihološkem in čustvenem nivoju. Izziv je že sama po sebi, sploh če jo dojemamo kot začetek konca naše ženskosti. Pogosto pa jo spremljajo še značilne težave, kot so vročinski oblivi, nespečnost, nihanja razpoloženja, utrujenost, inkontinenca, suha nožnica … In to ravno v obdobju, ko že tako težko lovimo ravnovesje med delom in zasebnim življenjem. Verjetno smo razpete med starajočimi se starši in odraščajočimi otroki. Ali pa otroci, okrog katerih se je leta vrtel naš svet, zapuščajo gnezdo. Pod drobnogledom se znajde partnerstvo, ki je postalo zgolj rutina. Vedno težje smo kos pritiskom in zahtevam na delovnem mestu ter prepogosti starostni diskriminaciji.

Kaj pa gube?

Neizbežno pride še trenutek, ko se v ogledalu zazremo v nove gube in brazde ter povešeno kožo, se naveličamo puliti sive lase (ker jih je preprosto preveč) in se dokončno zavemo neusmiljenega procesa staranja. To seveda negativno vpliva na našo samopodobo, sploh v družbi, osredotočeni na kult mladosti. A na to, kako se staramo, v veliki meri sicer res vpliva genetika, torej podedovani zapis v naših genih, še v večji meri pa naš življenjski stil, ki uravnava izražanje teh genov, vse od prehrane do kroničnega stresa, okoljskih strupov, pomanjkanja gibanja, negativnih misli in vzorcev.

Miti ali resnica o hormonih

Hormonske spremembe menopavze pa lahko spodbudijo tudi našo potrebo po preoblikovanju ustaljenih vzorcev v odnosu do sebe in sveta, ki nas obdaja. Sprašujemo se, ali nas delo izpolnjuje, nam daje občutek zadovoljstva, krepi občutek lastne vrednosti in ponuja izzive, s katerimi razvijajmo svoje talente. Še več, začnemo se spraševati, zakaj smo na svetu, kaj je naše življenjsko poslanstvo. Spreminjajo se naši cilji in s tem osebne vrednote, ki vodijo življenjske odločitve.

Menopavza pa je tudi čas za življenjsko bilanco, ko se naša pozornost obrača navznoter in se osvobodimo pritiska, da zadovoljujemo potrebe in namene drugih ljudi. Ko minejo turbulentna leta menopavznih sprememb, ženska nenadoma občuti novo energijo, tako fizično kot psihično. In takrat je čas, da se vpraša: Ali grem v pravo smer, ali vlagam svojo energijo v prave odnose,  svoj čas v stvari, ki so mi res pomembne in ki mi prinašajo veselje?   

Menopavza je lahko darilo

Samozavestne, zrele ženske razkrivajo, da je menopavza darilo, ki nas vabi na pot trajne transformacije na fizičnem, psihološkem in duhovnem področju. Ne v čas jeseni, temveč v plodovito drugo pomlad. Da to ni konec ali izguba, temveč nova svoboda, ki traja do konca življenja. To je rojstvo nove, senzualne, neposredne, intuitivne, svobodne  in močne ženske.

To obdobje torej od nas zahteva nova znanja in veščine ter veliko mero potrpljenja in prilagodljivosti. A opogumlja nas, da vemo, da je menopavza popolnoma naraven proces in da je v naših genih zapisano, kako jo preživeti v dobri formi in polne energije. Na tej poti nismo same, temveč v družbi milijonov drugih žensk, ki sočasno doživljajo spremembe. Mogoče kakšnih posebnih težav sploh ne bomo imele, a žal se jim večina žensk ne uspe izogniti. Lahko pomembno vplivajo na naše občutke in razpoloženje, toda obstaja velik izbor načinov, kako si pomagati. In ker je izkušnja vsake ženske edinstvena, si lahko vsaka posameznica poišče sebi prilagojene rešitve. Potrebne je le nekaj vztrajnosti in eksperimentiranja.

Zdaj je pravi čas

Pomembno se je zavedati, da je pred nami še vsaj tretjina življenja, zato je pravi trenutek, da začnemo dolgoročno skrbeti za svoje zdravje. Z upadanjem hormonov, zlasti estrogena, namreč izgubljamo njegov zaščitni učinek na zdravje kosti, srčno-žilnega sistema, umske sposobnosti in kvaliteto spolnega življenja. Torej je skrajni čas, da vložimo več energije in pozornosti v 4 stebre našega zdravja in dobrega počutja: kvalitetno prehrano z dovolj tekočine, redno gibanje, dovolj spanja in čas namenjen sproščanju. Če bomo zdaj poskrbele zase, bomo tudi me lahko pri 80-tih tekle maraton. Ali pa zaplesale strastni tango.

V znanju je moč. Ko se bomo naučile več o menopavzi in spremembah, ki nam jih prinaša, bomo lahko spet samozavestno vzele življenje v svoje roke.

Avtorica:

Magdalena Fabčič, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka na forumu Klimakterij -menopavza, je izkušena svetovalka za menopavzo, ki pomaga posameznicam in delovnim organizijam obvladati izzive srednjih let ter zmanjšati vpliv hormonskih težav na uspešnost in odnose na delovnem mestu ter na kvaliteto življenja žensk. Predstavitev Magdalene Fabčič.Sledite nam