fbpx

Meningokokne okužbe prežijo na naše najmlajše

Bolezni, Zdravje otrok

Vaš otrok kašlja, je razdražen ima povišano telesno temperaturo in nima apetita. Najverjetneje ima le hujši prehlad, morda gripo, nekaj dni počitka in bo zdrav, kajne? Kaj pa če se za temi nespecifičnimi, gripi podobnimi simptomi skriva nekaj mnogo, mnogo hujšega?

Meningokoki in invazivne meningokokne okužbe

Bakterije meningokoka se nahajajo v sluznici nosu in žrela. Širijo se kapljično, preko sline, najpogosteje med družinskimi člani ali pa v vrtcih in šolah s kihanjem, kašljanjem in deljenjem jedilnega pribora. Najpogosteje okužbo z meningokoki prenašajo tisti, ki ne kažejo simptomov bolezni – takih je 10-20 %. Ko bakterije meningokoka pridejo v kri, se razširijo po celem telesu in v možgane. V teh primerih pride do invazivne meningokokne okužbe, ki vodi v meningokokni meningitis in meningokokne sepse.

Invazivna meningokokna okužba lahko prizadene vsakogar, a so ji še posebno izpostavljeni otroci mlajši od 5 let. V največji nevarnosti so otroci mlajši kot 1 leto, saj imajo najmanj razvit imunski sistem. Pri njih je okužba najpogostejša in najhujša. Okužba napreduje zelo hitro. Prvi simptomi, ki jih pogosto lahko zamenjamo za hud prehlad ali gripo, se pojavijo večinoma 3-4 dni po okužbi. Stanje bolnika se nato iz ure v uro slabša.

Ne spreglejte simptomov okužbe z meningokoki.

  • Prvi simptomi so glavobol, povišana telesna temperatura, izguba apetita, slabost in bruhanje.
  • Simptomi meningokoknega meningitisa so otrdel in boleč vrat, zmedenost in občutljivost na svetlobo
  • Simptomi meningokokne sepse so bolečine v nogah, nenormalna barva kože, hladne dlani in stopala, žeja, lahko pa se pojavijo tudi majhne, pikčaste podkožne krvavitve.
  • Pri dojenčkih in majhnih otrocih se pojavljajo tudi izbočena mečava, odklanjanje hrane, razdražljivost in prekomerno jokanje, ohlapne noge, zaspanost in driska.

Kako prepoznati in preprečiti okužbo

Bodite pozorni na zdravje vaših najmlajših. Skrbno preverjajte, če se njihovo stanje slabša in se prepričajte, če njihovi simptomi sovpadajo s simptomi okužbe z meningokoki. Če niste prepričani, ali so izpuščaji znaki sepse ali kake druge okužbe, lahko naredite test s kozarcem – z prozornim kozarcem pritisnite na izpuščaj, če ta ne izgine, gre za podkožne krvavitve, ki jih je povzročila sepsa.

Če sumite, da se je vaš otrok okužil z meningokoki ga nemudoma odpeljite k zdravniku. Okužba z meningokoki lahko namreč že v 24 urah povzroči smrt. Pri okužbi tako šteje vsaka minuta.

Nevarnost meningokokne okužbe je velika tudi, če pravočasno prepoznate simptome in nanje hitro reagirate. Kar 1 od 10 okuženih namreč umre, kljub zdravniški oskrbi. Kar 1 od 5 obolelih, pa po preboleli okužbi trpi za trajnimi posledicami, kot so okvara možganov, okvara sluha in amputacije okončin.

Na srečo pri nas okužbe z meningokoki niso izjemno pogoste, kljub temu pa zaznamo 10-20 primerov okužb letno. Za več informacij o bolezni, njenemu zdravljenju in preprečevanju, si preberite brošuro ali obiščite spletno stran.

Da bi preprečili tragedijo v svoji družini, se pri svojem zdravniku ali pediatru pozanimajte o možnostih zaščite pred invazivno meningokokno okužbo.


Viri:

  1. World Health Organization (WHO), Fact sheet on meningococcal meningitis. 2018. URL: https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/meningococcal-meningitis (dostopano junija 2020)
  2. Epidemiološko spremljanje nalezljivih bolezni – letna in četrtletna poročila, Nacionalni inštitut za javno zdravje. 2020. URL: https://www.nijz.si/sl/epidemiolosko-spremljanje-nalezljivih-bolezni-letna-in-cetrtletna-porocila (dostopano junija 2020)
  3. Meningokokni meningitis, Nacionalni inštitut za javno zdravje, 2015. URL: https://www.nijz.si/sl/meningokokni-meningitis (dostopano junija 2020)
  4. Rosenstein NE, et al. N Eng J Med. 2001;344:1378-1388
  5. Harrison OB, et al. Emerg Infect Dis. 2013;19:566-73
  6. World Health Organisation. Meningococcal vaccines: WHO position paper. November 2011. Weekly Epidemiological Record. No. 47, 2011; 86:521-40 URL: https://www.who.int/wer/2011/wer8647.pdf?ua=1 (dostopano junija 2020)

Sledite nam