Mehanizem erekcije – impotenca

Človeško telo, Novice, Zanimivo, Zdravje

Vzrok impotence je lahko tudi psihičen, kadar moški doživi psihični stres, a pogosteje je psihični dejavnik le …

Mehanizem erekcije je eden kompleksnejših mehanizmov v telesu. Povedano na kratko: impulzi iz centra možganov po hrbtenjači potujejo do medenice, do penisa pa jih prenašajo medenični živci. Pod njihovim vplivom se krvne žile razširijo in v gobasto tkivo penisa dovajajo več krvi kot sicer. Obenem se vene, ki kri odvajajo, skrčijo. V penisu se torej zadržuje več krvi kot običajno, zato se poveča in otrdi. Različne nevrološke bolezni lahko poškodujejo opisano nevrološko pot in privedejo do nepravilnega prenosa impulzov. Poškodba se lahko nahaja v možganih (npr. stanje po možganski kapi, Parkinsonova bolezen ipd.), v hrbtenjači (npr. poškodbe hrbtenice, sesedanje vretenc) ali v medeničnih živcih.

Poleg operativnih posegov v medenici (t. i. nevrogena impotenca) je med najpogostejšimi vzroki poškodbe živcev sladkorna bolezen. Ta poleg periferne polinevropatije povzroča poapnenje žil, s čimer se pretok krvi v penis občutno zmanjša (t. i. vaskularna impotenca). Ateroskleroza, ki jo pogosto spremljajo povišan krvni tlak in patološke vrednosti holesterola in lipidov v biokemijskih krvnih analizah, je eden najpogostejših vzrokov arterijske hipertenzije v medenici. Kajenje je dejavnik tveganja. Nedavna raziskava na Švedskem je pri še potentnih kadilcih pokazala opazno slabši pretok krvi skozi žile v primerjavi z nekadilci. Drugače povedano: kajenje povzroča zmanjšanje pretoka krvi skozi penis, še preden se sploh pokažejo težave s potenco. Vendar večinoma ne privede do skrajšanja penisa – to se običajno zgodi z leti zaradi nižje količine moškega spolnega hormona testosterona v cirkulaciji. Peyronijeva bolezen (induratio penis plastica), pri kateri pride do nalaganja apna v ovojnicah penisa, lahko povzroči deformacijo uda pri erekciji in skrajšanje uda.

Vzrok impotence je lahko tudi psihičen, kadar moški doživi psihični stres, a pogosteje je psihični dejavnik le nadgradnja nevroloških ali vaskularnih vzrokov. Strah pred neuspehom lahko pogosto onemogoči erekcijo. Tudi neustrezno delovanje hormonov, ki sodelujejo pri mehanizmu erekcije, kot sta testosteron in prolaktin, lahko privede do impotence. Delna ali popolna izguba erekcije je lahko tudi stranski učinek nekaterih zdravil in po prenehanju jemanja običajno hitro izzveni.

Skratka, k slabši potenci lahko prispeva marsikaj, zdravljenje pa je odvisno od vzroka.

RSS Ustavi se!

 • Kako preko strahov do samozavesti?
  Občasno me kontaktira kdo, ki bi želel imeti boljšo samozavest in pričakuje razrešitev svoje situacije v enem samem kratkem srečanju. Seveda je to mogoče. Toda čudeži se ne zgodijo vsak dan.
 • Moja prva ljubezen
  Klečanje na zemlji me približa tej Materi kot nič drugega. Bolj jo duham, bolj jo čutim, globlje zakopljem roke v prst, bolj se ji poklonim.
 • Moja pot do izgorelosti na grafu
  ... sledi faza psihoterapevtskega odpravljanja notranjih "moram" prisil, s spoznanjem, da se je nesmiselno do konca gnati za doseganje povečini ne lastne sreče in le kratkotrajnega zadovoljstva zase, ki bo trajalo samo dotlej ...
 • Ali kava – kofein res dvigne energijo?
  Vam je znano? Po treh urah intenzivnega dela se zgodi: »Uf, zdaj pa rabim pavzo. Skodelica kave se bo kar prilegla, da si napolnim moči.«
 • Kako uravnavate čas? Člani Združenje manager za #ustavise
  Člane Združenja manager smo vprašali, kako uravnavajo čas namenjen delu in čas namenjen sprostitvi.