fbpx

Mednarodni dan higiene rok

Dogodki, Obvestila, Zanimivo, Zdravje

Svetovna zdravstvena organizacija že od leta 2005 po vsem svetu organizira kampanje z namenom osveščanja o pomenu …

5. maj – Mednarodni dan higiene rok

Svetovna zdravstvena organizacija je v skrbi za osveščanje o pomembnosti čistoče rok 5. maj razglasila za dan higiene rok. Letošnji poteka predvsem v znamenju kampanje za osveščanje zdravstvenih delavcev o pomenu higiene rok pri preprečevanju mikrobne odpornosti. Seveda pa ni nič manj pomembna osnovna higiena vsakega posameznika, zdravega ali bolnega. Za preprečevanje okužb z mikroorganizmi, ki jih z rokami pobiramo povsod, česar koli se dotaknemo, je potrebno dosledno in temeljito umivanje rok.

 Ustrezna higiena rok zdravstvenega osebja je temeljni, najenostavnejši, najcenejši in najučinkovitejši način za preprečevanje prenosa mikroorganizmov. Povezava med slabo higieno rok in številom okužb, povezanih z zdravstveno oskrbo, je poznana in podprta s številnimi raziskavami.

Čiste roke so ključnega pomena za preprečevanje prenosa okužb. V evropskih bolnišnicah vsako leto od 5 do 10 odstotkov pacientov zboli za okužbo, povezano z zdravstveno oskrbo. Ogroženi so tudi zdravstveni delavci in drugi zaposleni v bolnišnici. Vzrok za okužbo so pogosto kontaminirane roke zdravstvenih delavcev.

Ustrezna higiena rok zdravstvenega osebja, s poudarkom na razkuževanju rok, je temeljni, najenostavnejši, najcenejši in najučinkovitejši način za preprečevanje prenosa mikroorganizmov, ki lahko za 50 odstotkov zmanjša število okužb in z njimi povezane umrljivosti (WHO, 2016).

V bolnišnicah danes prevladuje razkuževanje z alkoholnimi razkužili, ki ima pred umivanjem nekaj prednosti. Je bolj učinkovito, saj z razkuževanjem uničimo kar 100 krat več mikroorganizmov kot z umivanjem, vzame manj časa, za razkuževanje namreč zadošča 15 do 30 sekund, medtem ko je treba roke umivati minuto ali dve, lahko pa jih razkužimo tudi takrat, kjer jih ne moremo umiti. Razkužilo za roke, čeprav vsebuje alkohol, praviloma kožo izsuši manj kot milo. Vsebuje namreč dodatke, ki kožo ščitijo pred izsušitvijo.

Redna in pravilna higiena rok je pomembna v domačem okolju in v javnih prostorih, kjer se zadržuje veliko oseb, na primer v šolah, vrtcih, v delovnem okolju, torej tudi pri zdravih osebah. V domovih za starejše in v bolnišnicah pa je primernejše razkuževanje rok, saj imajo lahko starejši in bolniki oslabljen imunski sistem.

Posebej pomembna je higiena rok (umivanje) tudi pri otrocih in starejših, ki so za okužbe bolj dovzetne skupine ljudi. Po petinšestdesetem letu prične naš imunski sistem pešati, zato je že manjša količina mikroorganizmov lahko nevarna. Pomembna skupina so otroci, ki imajo še nerazvit imunski sistem. To ne pomeni, da sicer zdravega in odpornega človeka okužba ne more doleteti, zato je prav, da to navado osvojimo v zgodnjih letih in jo ohranimo vse življenje.

 

Roke si je potrebno dosledno umivati predvsem pred, med in po pripravi jedi, zlasti, kadar pripravljamo surovo meso, jajca, školjke ter svežo zelenjavo ali sadje. Umiti si jih moramo pred jedjo, po uporabi stranišča, po kašljanju ali kihanju, brisanju nosu, po dotikanju odpadkov. Umivamo se tudi ko smo božali domačo žival, ko smo otroku zamenjali plenico, oskrbeli poškodovani del telesa in ne pozabimo se umiti vselej, ko pridemo domov. V domačem okolju in pri zdravih ljudeh za umivanje zadoščata topla tekoča voda in tekoče milo.

Roke je treba temeljito in pravilno umivati, da bodo res čiste. Najprej jih oplaknemo z vodo in potem nanesemo milo. Pomembno je, da namilimo in temeljito zdrgnemo vse predele rok, dlani in hrbet roke, prste vse do konic in prostor med prsti. Ne pozabimo na predel okoli nohtov in zapestja. Ko smo vse res dobro zdrgnili, roke dobro speremo pod tekočo toplo vodo. Če želimo biti res temeljiti, pred umivanjem odstranimo nakit in uro. Celoten postopek umivanja lahko traja tudi dve minuti. Roke obrišemo s papirnato brisačo, doma lahko uporabljamo tudi bombažne, vendar jih je treba pogosteje prati. Tudi pipo je bolje zapreti s papirnato brisačo in kljuko na vratih pritisniti s komolcem, saj ne vemo, kako dosledni so bili pri umivanju naši predhodniki v stranišču.

Aktivnosti v UKC Ljubljana ob mednarodnem dnevu higiene rok

V UKC Ljubljana dajemo velik pomen higieni rok. Z rednimi izobraževanji, učnimi delavnicami in promocijami želimo ozavestiti zaposlene, da je potrebno vzdrževati ustrezen nivo higiene in s tem varnosti tako za paciente, zaposlene in vse, ki vstopajo v našo zdravstveno ustanovo.

Svetovna zdravstvena organizacija že od leta 2005 po vsem svetu organizira kampanje z namenom osveščanja o pomenu čistih rok za zdravje ljudi. Higiena rok je ključnega pomena pri preprečevanju prenosa okužb, ki se prenašajo z umazanimi rokami.

5. maja 2017 bomo obeležili mednarodni dan čistih rok z nekaj aktivnostmi. Na promocijskih stojnicah se bodo higienikom pridružili dijaki, bodoči sodelavci. Zaposleni iz Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb pa bodo z namenom promocije in motivacije obiskali zaposlene na bolniških oddelkih.

Vabimo vas, da se nam 5. maja 2017 v dopoldanskih urah (od 9. do 13. ure), pridružite na promocijskih stojnicah v glavni avli UKC Ljubljana, avli Ginekološke klinike, Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, v Bolnišnici dr. Petra Držaja UKC Ljubljana in še na nekaterih drugih lokacijah UKC Ljubljana.  

 

S čistimo rokami zagotavljamo varno oskrbo pacientov in varnost zaposlenih na delovnem mestu. Naj bodo čiste roke pomembne vsak dan in pri vsakem delu!

 


Sledite nam