fbpx

Mednarodni dan družine 2017: Pomen družine in zgodnjega izobraževanja otrok

Dogodki, Družina, Zanimivo

Življenje v družini ima pomembno vlogo pri razvoju osebnosti. Cilji, ki smo jih zastavili v življenju , so zelo …

Družina je »mesto«, kjer se gradi in izoblikuje osebnost vsakega od nas. Naše obnašanje in to, kar smo postali v življenju, je zelo odvisno iz družine, iz katere izhajamo in v kateri smo odraščali. Odnosi s starši, brati,sestrami, so po navadi najintenzivnejši odnosi, ki jih imamo v življenju. Čeprav kasneje spoznamo nove ljudi, ki postanejo naši tesni prijatelji, partnerji, sodelavci, pomen in vpliv družine ostaja. Odnosi, ki se jih otrok nauči v ožji družini, so vzorec odnosov, ki jih kasneje vzpostavi z drugimi, prejemanje in dajanje v okviru družine je osnova za kasnejše zadovoljstvo in nezadovoljstvo na področju zakonske/partnerske zveze, spolnega ujemanja, kariere …

Življenje v družini ima pomembno vlogo pri razvoju osebnosti. Cilji, ki smo jih zastavili v življenju , so zelo odvisni od načina in kakovosti življenja, ki smo ga imeli v družini. Otroci, ki prihajajo iz družin, kjer so starši izobraženi in kjer je izobraževanje cenjeno, so bolj pripravljeni na učenje in osebnostno rast. Otroci, ki prihajajo iz družin, v katerih so družinski člani uspešni športniki, tudi sami težijo k športu in kažejo veliko zanimanje za usposabljanje na področju športa.

Motene družinske odnose oblikujejo predvsem otroci, ki imajo nižjo samopodobo, otroci, ki od življenja pričakujejo težave. Po drugi strani pa stabilno družinsko okolje in dobri medsebojni odnosi vsakemu otroku dajo dovolj varnosti, moči in zaupanja, da v življenje stopijo pripravljeni, veseli in s pozitivnim odnos do svoje prihodnosti.

 

Generalna skupščina OZN je leta 1994 razglasila 15. maj za Mednarodni dan družin. Zveza družin v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), ga letos praznuje že triindvajsetič. V tem času smo dan družine podaljšali v Teden družine, ki poteka od 15. do 22. maja. V sodelovanju s kulturno umetniškimi organizacijami smo pripravili vseslovensko akcijo »Za družine brezplačno«, ko muzeji in galerije ves teden ali en dan v tem tednu nudijo družinam prost vstop.

Osrednja tema letošnjega Mednarodnega dneva družin je »Družine, izobraževanje in njihovo blagostanje«. Osredotoča se na vlogo družine in družinsko usmerjene politike pri spodbujanju izobraževanja in splošnega blagostanja njenih članov. Še posebej pa se osredotoča na vlogo družine pri spodbujanju izobraževanja v zgodnjem otroštvu in možnosti vseživljenjskega učenja za otroke in mladino. Izpostavlja tudi pomen starševske vzgoje za dobrobit otrok in dobre prakse usklajenega delovanja poklicnega in zasebnega življenja.

Drage družine!
Muzeji, galerije in druge kulturno – umetnostne ustanove za vas ponovno BREZPLAČNO odpirajo svoja vrata.
Od 15. maja – Mednarodnega dneva družin do konca Tedna družin – 22. maja, vas prisrčno vabimo k ogledu stalnih zbirk, tematskih razstav ali posebnih dogodkov, ki vam bodo polepšali dan. Posredujemo vam seznam vseh ustanov in ob koncu tudi nekaj prireditev in dogodkov, ki jih pripravljajo nekatera naša društva in zveze prijateljev mladine po Sloveniji. Skupaj z otroki boste spoznavali skrivnosti umetnosti, se zabavali, učili ter tako skupaj preživeli zanimive urice vašega prostega časa.
Vljudno vabljeni !

Nekaj aktivnosti v tem tednu so pripravila tudi naša društva in zveze prijateljev mladine po Sloveniji. Seznam vseh sodelujočih v akciji si lahko ogledate tukaj  in tukaj.


Sledite nam