Matične celice so se izkazale uspešne tudi pri zdravljenju živali

anonimni uporabnik, 26. januar 2018
Ostalo

V svetu in tudi Sloveniji smo imeli že nekaj uspešnih izvedenih postopkov, pri katerih so matične celice uporabili …

Znanosti, povezane z matičnimi celicami in zdravljenjem z njihovo pomočjo, so se morda še pred desetimi leti brale kot znanstvena fantastika, vendar se danes s pridom uporabljajo pri zdravljenju določenih obolenj, za katere prej nismo imeli učinkovitega, dolgoročnega zdravljenja.

V svetu in tudi Sloveniji smo imeli že nekaj uspešnih izvedenih postopkov, pri katerih so matične celice uporabili za zdravljenje bolezni presadka proti dajalcu, srčnemu popuščanju in kroničnih sklepnih obolenjih.

Veliko oblik zdravljenja, ki uporablja matične celice, je v zadnjih letih uspešno zaključilo zadnje stopnje kliničnih študij pred redno klinično uporabo in s tem nakazujejo svetlo prihodnost za regenerativno medicino.

Uporaba matičnih celic pri ljudeh

Odrasle matične celice se lahko pridobivajo iz večine tkiv odraslega človeka, kot so maščoba, kostni mozeg, mišičevje, popkovnična kri in se najpogosteje uporabljajo kot zdravljenje za kronične motnje imunskega odziva in mehanskih poškodbe, ki se težko celijo, kot so na primer poškodba roženice, preprečevanje razvoja bolezni presadka proti dajalcu (GVHD) ob presaditvi organov, kronova bolezen, ali diabetično stopalo.

Splošni javnosti najbolj poznani tip odraslih matičnih celic so najverjetneje celice iz popokovnične krvi, saj se za shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi odloča vedno več staršev novorojenih otrok. Hitro rastoča znanost in medicina namreč obetata, da bo kmalu dostopno zdravljenje, ko bodo lahko lahko te matične celice učinkovito uporabili tudi pri krvnih bolezni odraslih ljudi.

Manj je mogoče znan podatek, da je maščobno tkivo eden največjih rezervoarjev odraslih matičnih celic.

Uporaba matičnih pri živalih

Matične celice iz maščobe se uporabljajo tudi za zdravljenje obolenj pri živalih. V Sloveniji deluje podjetje Animacel, ki zadnjih 6 let v redni klinični praksi veterinarske medicine zdravi obolenja, ki jih lastniki živali povezujejo s šepanjem njihovih štirinožnih prijateljev.

Gre za zelo pogosta obolenja, saj kar 30% vseh psov zboli za obolenjem imenovanim osteoartirtis, pri katerem celice v sklepu odmirajo in povzročajo kronično vnetje in s tem bolečino ter omejeno ali s časoma celo povsem onemogočeno gibanje.

Takim živalim pomagajo v sodelovanju s široko mrežo partnerskih veterinarskih klinik. Trenutno sodelujejo s 50-imi klinikami v petih Evropskih državah, ki se jim vsak mesec pridružujejo nove. Na teh veterinarskih klinikah lahko po postavitvi diagnoze, živali v kratkem postopku odvzamejo majhen vzorec maščobe in ga pošljejo v laboratorij za pripravo terapije z živali lastnimi celicami. Ta je pripravljena v 14 dneh od odvzema. Lastnik se s svojim štirinožnim prijateljem vrne k veterinarju, kjer v oboleli sklep vbrizgajo več milijonov matičnih celic. V nekaj tednih po aplikacij celic je učinek že viden kot pojenjanje bolečine in vnetja, čez čas pa je opazno, da gre za dolgoročno izboljšanje, saj večina lastnikov tudi po daljših obdobjih živali več ne dajejo protibolečinskih tablet.

Luka Mohorič, raziskovalec in direktor:

“Ljubezen do znanosti me je spremljala skozi šolanje in kasnejši študij biotehnogije. Biologija matičnih celic ter njihova uporaba pa sta me povsem prevzeli na poletni šoli v Piranu, na kateri je poleg slovenskih strokovnjakov in ključnih ljudi za razvoj regenerativne medicine v Sloveniji gostoval tudi svetovno znani raziskovalec in podjetnik na področju matičnih celic Dr. Stephen Minger.

Navdušil sem se nad vlogo človeka, ki je odgovoren za prenos znanj iz akademske znanosti v prakso in s tem tudi na trg. Ravno tukaj se namreč velikokrat zalomi in ideja ostane “samo” raziskava v laboratoriju z zanimivimi ugotovitvami in poglobljenim znanjem. Čeprav sta bila kot predavatelja na šoli tudi ustanovitelja podjetja Animacel, sem se jima pridružil šele leto kasneje in s tem postal član ekipe podjetja, ki ga sedaj vodim.

Spomnim se, kako smo v prvih letih skupaj z nekaj veterinarskimi klinikami v Sloveniji razvijali storitev, ki je sedaj postala močno orodje v rokah strokovnjakov iz veterinarske medicine ter prinesla visoko vrednost za več kot 450 lastnikov ozdravljenih živali s sklepnimi težavami. Danes sodelujemo s široko mrežo veterinarjev in generiramo rezultate zdravljenj, ki nam pomagajo določati naslednje korake, prav tako pa želimo pripeljati zdravljenje do vsakega štirinožnega prijatelja, ki se s tem obolenjem sooča.”

pregled pri veterinarju maticne celice

Postopek zdravljenja

Matične celice kot nadomestno zdravljenje z zdravili in operacijami

Glavna prednost matičnih celic je, da jih vzgojijo iz človeku ali živali lastnih celic. Tako ima telo več možnosti za uspešno zdravljenje, saj jih telo bolje sprejema. Matične celice lahko nadomestijo druge oblike zdravljenja, če le pravočasno poiščemo strokovno pomoč.

Za več informacij obiščite Animacel.com in forum Matične celice na Med.Over.Net.

Preberite tudi: Matične celice od neznanca

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,668
25.03.2024 ob 19:31
112,966
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close