fbpx

Matične celice dečka uspešno uporabili za zdravljenje cerebralne paralize

Novice

Zdravniki so dve in pol-letnega dečka, ki je bil v v vegatativnem stanju, uspešno zdravili po srčnem napadu.

neocelica-clanek-cerebralnaŠtiri mesece po terapiji z matičnimi celicami, deček, ki je pred tem bil v vegetativnem stanju zaradi hude možganske poškodbe, skoraj normalno funkcionira. Zdravniki so dve in pol-letnega dečka, ki je bil v v vegatativnem stanju, uspešno zdravili po srčnem napadu in hudih možganskih poškodbah z njegovimi lastnimi matičnimi celicami iz popkovnične krvi.

Konec leta 2008 je deček L.B. utrpel srčni napad, posledično pa tudi hude možganske poškodbe in je bil paraliziran v vegetativnem stanju. Dečku so diagnosticirali infantilno cerebralno paralizo, bolezensko stanje, ki ga zdravniki v katoliški bolnišnici v Bochumu v Nemčiji, niso znali zdraviti. Starši dečka se niso želeli predati in so predlagali, da za zdravljenje uporabijo njegove matične celice iz popkovnične krvi, ki so jih ob rojstvu shranili.

Zdravniki so popkovnično kri v dečka vbrizgali devet tednov po srčnem napadu in po tem skrbno spremljali njegov napredek. V dveh mesecih so zdravniki opazili znatno zmanjšanje spastičnosti. Ponovno je lahko videl, sedel, se smejal in govoril preproste besede. Štiri mesece po zdravljenju je že sam jedel, s pomočjo celo hodil in tvoril kratke stavke.

Rezultati so bili popolnoma drugačni, kot so pričakovali strokovnjaki. Po navedbah zdravnikov so možnosti za preživetje otrok po tako hudi poškodbi možganov in več kot 25-minutnem oživljanju, nekaj manj kot šest odstotne. Pravijo, da mesece po tovrstnih možganskih poškodbah, otroci navadno kažejo le majhne znake zavesti.

»Prognoza za malega pacienta je bila zelo slaba, če ne celo brezupna,« so povedali zdravniki v izjavi za javnost. Toda napredek dečka je strokovnjakom dokazal nasprotno in bili so zelo presenečeni.

»Seveda, na podlagi teh rezultatov ne moremo jasno povedati, kaj je vzrok za okrevanje« je povedal soavtor študije dr. Arne Jensen. »Dejansko je zelo težko razložiti te izjemne učinke z zgolj simptomatskim zdravljenjem med aktivno rehabilitacijo.«

Znanstveniki v bolnišnici so raziskovali potencial matičnih celic iz popkovnične krvi na živalih. V predhodnih raziskavah so ugotovili, da matične celice iz popkovnične krvi v velikem številu gravitirajo na poškodovana mesta v možganih v samo 24 urah po aplikaciji.

»Naše ugotovitve, skupaj s tistimi iz raziskave v Koreji, odpravljajo dolgoletne dvome o učinkovitosti tega novega zdravljenja,« je še dodal Jensen.

Jensen se je skliceval na študijo korejskih zdravnikov, opravljeno pred dvema mesecema na vzorcu 100 otrok. Poročali so, da se cerebralno paralizo prav tako lahko zdravi z matičnimi celicami iz popkovnične krvi.

Napredek na področju raziskav z matičnimi celicami prihaja le dva dni potem, ko je bilo objavljeno poročilo o slepemu pacientu, zdravljenem z embrionalnimi matičnimi celicami, ki so mu vid obnovile tako, da je lahko po zdravljenju uspešno opravil preizkus vida za vozniško dovoljenje.

Ugotovitve iz tega postopka bodo objavljene v reviji Case Reports in Transplantation.

Viri:

  • Jensen A, Hamelmann E. First Autologous Cell Therapy of Cerebral Palsy Caused by Hypoxic-Ischemic Brain Damage in a Child after Cardiac Arrest-Individual Treatment with Cord Blood. Case Reports in Transplantation. May 2013. Accessed May 23, 2013.

Oglasno sporočilo


Sledite nam