fbpx

Masažne mize – kako izbrati pravo

Človeško telo, Dom & prosti čas, Zdravje, Življenjski slog

Izbira masažne mize je lahko zastrašujoča glede na tako veliko izbiro, ki je trenutno na trgu.

ženska z dolgimi lasmi, pokrita z brisačo leži gola na masažni mizi

Pogosto se srečujem z maserji in terapevti, ki so zaskrbljeni zaradi porabe svojega denarja za napačno vrsto masažne mize. Bistveno je, da je masažna miza primerna za vašo dejavnost, da »ustreza« vam in vam daje najboljšo možnost, da se izognete nepotrebnim poškodbam ali neugodju pri masažah in terapijah.

Tudi najbolj sproščujoče razvajanje je lahko neučinkovito, če je masažna miza neprijetna, škripa ob premikih ali se zdi, da bi se lahko kadarkoli porušila.

Ženska masira moškega na rdeči masažni mizi

Na kaj biti pozoren pri izbiri masažne mize

Širina masažne mize:

Širina masažne mize je meritev po masažni površini med dvema najbolj oddaljenima točkama. »Idealna« širina mize je stvar osebne preference, zato vam priporočamo, da se odločite na podlagi naslednjih treh ključnih spremenljivk:

  1. Terapij, ki jih izvajate: Nekatere terapije se bolje izvajajo z ožjo mizo, zlasti kadar je treba uporabiti močan pritisk, kot na primer pri masaži globokih tkiv ali športni masaži. V tem primeru uporaba ožje mize ponuja številne koristi. Dostop do ledvenega predela je lažji, zato je mogoče uporabiti večjo točkovno obremenitev, kar povzroči učinkovitejše zdravljenje. Zmanjšano nagibanje in raztezanje čez mizo je koristno tudi za dolgoročno dobro počutje terapevta.
  2. Vaše višine: Širina mize, ko je zložena za prenos, mora biti manjša od vaše notranje meritve nog. Hkrati ožja miza zmanjšuje tveganje poškodb zaradi pretiranega nagibanja čez mizo.
  3. Udobja vaših strank: Širše mize so bolj udobne za stranko. Tradicionalno so standardne masažne mize široke 70 cm, ki so z vidika terapevta najbolj primerne.

Debelina pene in sestava masažne mize

Idealna gostota pene in globina mize sta odvisni od vrste tretmaja, ki ga izvajate. Pravilo je, da pri pritiskanju na masažno mizo z roko ne smete nikoli čutiti lesene podlage skozi peno.

Športni in fizioterapevtski tretmaji so boljši na trdni površini, tako da sila pri pritisku ne izgine skozi mehko podlago. Najbolj primerna pena je taka, da ima dovolj togosti, da se upre temu pritisku. Iz istega razloga, če želite izjemno udobje za svoje stranke, izberite model De Luxe z mehkejšo peno in večjo debelino.

Bež masažna miza Iris


Nastavitev višine masažne mize

Poskrbite, bo izbrana masažna miza prilagodljiva pravilni višini in se bo tudi dala zapreti na tej višini. Svojo mizo lahko prilagodite tako, da se bo ujemala z notranjimi meritvami nog – tako da bo kolk na ravni z vrhom pene napolnjenega vinila. Višji terapevti, ki morajo nastaviti svojo mizo na maksimalno višino, morajo preveriti, ali bo ostala stabilna, ko bo na tej višini.
Če nimate nastavljene prave višine masažne mize, bo dodatno raztezanje negativno vplivalo na vaše telo, kar lahko vpliva na vašo prihodnost.

Ravna ali dvižna masažna miza

Ravne (dvodelne) masažne mize ne omogočajo dvigovanja.

Dvižne (tridelne) masažne mize ponujajo možnost dvigovanja enega dela v dvignjen položaj.

Če boste izvajali klasično, športno masažo, terapevtske masaže ali katere druge vrste nege telesa, dvižnega dela ne boste potrebovali in vam bo dvodelna masažna miza zadostovala. V kolikor pa boste izvajali refleksoterapijo in druge kozmetične storitve pa vam bo dvižni del zelo pomemben in boste zaradi udobja svojih strank izbrali tridelno masažno mizo.

Dviganje kota naslonjala

Veliko masažnih miz se dvigne samo do 30°. Običajno je zaželen večji kot gibanja. Na primer v primeru zdravljenja, kot je refleksologija, stranke pogosto raje sedijo, da lahko vidijo svojega terapevta in se z njimi pogovarjajo. Pri 30° bodo gledali v strop ali napenjali vrat, da bi sedeli. Zato se miza z večjim kotom dviganja šteje za boljši nakup, če ostane stabilna.

Mehanizem dviganja

Kot nagibanja na nagibni masažni mizi se lahko spremeni z uporabo enega od dveh načinov:
Prvi je preko osrednjega droga, pritrjenega na naslonjalo skozi nosilec, pritrjen na podokvir mize. To bo za stranko manj ugodno, saj en drog ne nudi stabilnosti, prav tako ne nudi več položajev višine.
Druga metoda je uporaba zaskokov, ki so pritrjeni na vsako stran dvižnega naslonjala. To običajno omogoča 10 različnih nastavitev višine, ki kliknejo na svoje mesto, ta metoda je zaradi dveh drogov (vsakega ne eni strani) stabilnejša in tako bolj prijetna.

Razmislite o teži, če ste mobilni maser ali terapevt

Tridelna masažna miza je težja, saj, če želimo, da miza ostane trdna in močna je treba podokvir okrepiti, kar seveda poveča težo, težo pa doda tudi sam dvižni mehanizem. Zato v primeru, da ne potrebujete nujno dvižnega dela mize in boste mizo veliko prenašali, je bolje, da izberete dvodelno masažno mizo, saj je ta za 2-3 kg lažja. Pozornost pa namenite tudi ročaju za prenos, najbolje je, da je iz umetnega usnja, saj se pri prenosu mize ne lomi, kot se to dogaja pri plastičnih ročajih.

Ženska nosi prenosno masažno mizo

Končne plošče pri masažni mizi

Končne plošče so kovinske ali lesene plošče, ki ločujejo noge mize na koncu glave in stopala. Izbira primerne končne plošče je zelo pomembna za tiste terapevte, ki zdravijo svoje stranke v sedečem položaju ali potrebujejo boljši dostop do njih.

Z vidika proizvajalca, zasnova končne plošče vpliva na stabilnost mize. Končne plošče imajo pogosto obliko vezane plošče, kovinsko palico ali prečni nosilec, ki ločuje dve nogi mize na vsakem koncu.

Treba je omeniti, da je končna plošča zasnovana tako, da ohranja stabilnost masažne mize in zagotovo ni zasnovana za udobje terapevta. Najboljša rešitev za sedečega terapevta je “Reiki končni panel”, ki je zasnovan z izrezki, ki terapevtom omogočajo, da pri sedenju postavijo noge pod mizo. To terapevtu omogoča, da sedi bliže, kar zmanjšuje tveganje poškodb na delovnem mestu.

Odprtina za obraz

Nastavljivo držalo za obraz je vzglavnik v obliki podkve in ujemajočega nastavka, ki se pritrdi na konec mize.

Uporaba naslonjala za roke in nastavka za glavo bo tako imela veliko prednosti tako za terapevta kot za stranko.
• Dolžina mize je podaljšana za 30 cm. To je veliko bolj prijetno za večje stranke, saj se njihove noge ne raztezajo čez konec mize;
• Mišice ramen so premaknjene proti koncu mize, namesto navzdol po mizi, kar omogoča boljši dostop. Z dodatkom obeska ali naslonjala za roke se obračalne mišice obrnejo in prestavijo v optimalni položaj za masažo. Naslonjalo za roke olajša odpiranje lopatice, kar omogoča boljše zdravljenje.

Masažno olje

Masažno olje je drugi najbolj pomemben element vsakega maserja, saj z njim vzpostavimo prvi stik pri masaži.
Masažna olja priporočamo glede na tipe masaž in ljudi. Če boste masirali nosečnice ali občutljive osebe, uporabite 100% naravna masažna olja, najbolj hranljivo in bogato z vitamini je mandljevo masažno olje.

Če pa pri stranki želite doseči učinek sproščanja ali podoživljanja občutkov, pa lahko osnovnemu olju dodate eterično olje in tako dosežete učinek aroma terapije.

Samo predstavljajte si, kako prijetno se bo stranka počutila, ko bo vonjala prijetno aromo kokosa in si predstavljala, da leži ob morju in jo boža sonce.

Če želite dodatne nasvete o nakupu masažne mize, prosimo pošljite e-mail na naslov: [email protected]
Za več informacij o celotni ponudbi masažnih miz obiščite: www.wellnetica.si


Sledite nam