fbpx

Maligni melanom

Bolezni, Zanimivo, Zdravje

Maligni melanom velja za najbolj agresiven tumor kože in sluznic, pojavi se lahko zaradi čezmerne izpostavljenosti kože.

Maligni melanom je maligni tumor melanocitov, kožnih celic, ki proizvajajo pigment kože. Velja za najbolj agresiven tumor kože in sluznic. Melanom se lahko pojavi kot nova, pigmentirana kožna nepravilnost, običajno na področjih, izpostavljenih soncu ali se razvije iz obstoječih pigmentnih znamenj. Obstajajo štiri osnovne vrste melanoma: povrhnje rastoči melanomlentiginozni melanompovrhnje rastoči melanomnodulni melanom in akrolentiginozni melanom.

Vzrok bolezni

Eden glavnih dejavnikov tveganja je čezmerna izpostavljenost kože ultravijoličnemu (UV) sevanju zaradi prepogostega sončenja ali celo uporabe solarija. Poleg omenjenega na pojav bolezni vpliva tudi družinska anamneza, veliko število melanocitnih madežev ali nepravilnosti, pojav melanoma lentigo maligna in sindrom displastičnih (atipičnih) nevusov – pogostost kožnih znamenj neobičajne velikosti ali oblike po vsem telesu. Nevarnost je večja pri svetlopoltih ljudeh, ki jih sonce tudi hitreje opeče in se jim hitro pojavijo pege. Prav tako so lahko zelo nevarne za pojavljanje melanoma boleče opekline z mehurji na koži, predvsem v otroštvu in mladosti.

Simptomi

  • Tipični maligni melanom ne obstaja. Videz je odvisen od barve, velikosti in globine penetracije tumorskega tkiva.
  • Maligni melanom je običajno temnorjave do modročrne barve.
  • Melanom povzroča srbenje kože, vlaženje, kraste, erozije in razjede.

Diagnoza

Diagnoza se opravi z biopsijo.

Napoved

Napoved je odvisna od kliničnega stadija bolezni, globine penetracije in lokalizacije malignega melanoma. Če je melanom metastaziral, je napoved slaba.

Zdravljenje

Najpogostejša oblika zdravljenja je kirurška odstranitev madeža v kombinaciji s kemoterapijo.


Sledite nam