fbpx

Mali vodnik za dober partnerski odnos ob neplodnosti

Družina, Odnosi, Odnosi v družini, Žensko zdravje, Življenjski slog

Neplodnost ima lahko zelo stresen vpliv na odnos med partnerjema. Ob vseh izzivih, ki jih prinašata diagnostika in zdravljenje neplodnosti, je partnerski odnos izpostavljen številnim čustvenim in odnosnim izzivom, ki se razvijejo kot posledica soočanja z neplodnostjo.

Na žalost so pari le redko ob medicinski obravnavi poučeni o čustvenih vidikih neplodnosti ali o tem, kako negativno lahko neplodnost vpliva na njun odnos. Mnogi pari se niti ne zavedajo kako ranljiv in ogrožen je partnerski odnos, dokler ne doživita krize, ki se kaže bodisi v odtujitvi, pogostejših nestrinjanjih, prepirih, v najskrajnejšem primeru v pobudi za razhod ali prekinitev partnerske zveze.
 
Ko se partnerja odločita za otroka, k temu pristopita z upanjem in pozitivnim pričakovanjem, saj se bo zanositev slej ko prej tudi zgodila. Četudi sta pripravljena na to, da morda ne takoj, ostaja tisto upanje, da bo do zanositve prišlo v relativno kratkem času – v obdobju parih mesecev oziroma v obdobju enega leta. Prvo veliko razočaranje in šok doživita ko, po za njiju postavljenem časovnem okvirju, do zanositve ni prišlo. To je nekakšna točka preloma, ko začne enega ali oba partnerja skrbeti. Po navadi je to tudi čas, ko se obrneta na ginekologa in začneta raziskovati problem njune plodnosti.
 

Diagnoza neplodnosti je pogosto nepričakovana in skoraj vedno za partnerja predstavlja svojevrsten šok pospremljen z razočaranjem. Neplodnost vnese dvom in negotovost v proces načrtovanja družine. Ko je diagnoza neplodnosti postavljena, je par napoten k specialistu za neplodnost, ki ju spet napoti na mnoge dodatne preglede za odkrivanje vzroka ali vzrokov in zdravljenje neplodnosti.

Medtem, ko je zdravljenje zelo stresno za oba partnerja, obstaja velika kvalitativna razlika v intenziteti in stopnji stresa, ki ga vsak od partnerjev ob tem doživlja. Če nekoliko posplošimo, lahko rečemo, da se pri ženskah pogosteje pojavijo občutki anksioznosti vezani na njihov menstrualni cikel in na plodne dneve v mesecu. Prav vsak mesec izkusijo budno pričakovanje mesečnega perila. Ob nastopu menstruacije izkusijo žalost, globoko razočaranje in še večjo nesigurnost vezano na zmožnost zanositve. To pogosto zelo stresno vpliva na moškega, ki je aktivno vključen v celoten proces in prav tako izkuša razočaranje in nemoč ob vsem kar se pri partnerici odvija. Pri tem se moški bori s svojimi občutki in je priča procesu skozi katerega gre partnerica. Na moških je dvoje, po eni strani se borijo s svojimi občutki in na svoj način obvladujejo stresne situacije, po drugi strani so priče in aktivno vključeni pri soočanjih s procesom skozi katerega gre partnerica, pri kateri opažajo vse večjo stiske in razočaranje.

Ta nehvaležen ponavljajoči se cikel upanja in razočaranja lahko zelo negativno vpliva na sam partnerski odnos in ga celo uniči. Prav pogosto se zgodi, da ženske postanejo oblastne in zahtevajo spolnost v plodnih dnevih. Lahko so razdražljive, ukazovalne in nezadovoljne, sploh če jim partner ne izpolni pričakovanj in ni sposoben spolnosti ob za njih primernem trenutku. Ob tem lahko tudi moški razvijejo tesnobo, ki se veže na spolnost. Ta občutek, da morajo biti za žensko na razpolago na ukaz in pod pritiskom, lahko negativno vpliva na njihovo zmožnost dobiti in zdržati erekcijo. To lahko kasneje vodi do nezadovoljstva pri ženski, ki se na to lahko negativno odzove z jezo, negodovanjem ali občutkom krivde.

In kaj lahko naredite, da vam bo v tem težavnem in zahtevnem obdobju lažje?

AKTIVNOSTI BREZ OTROK – Za ohranitev partnerske veze je pomembno, da se celoten partnerski odnos ne osredotoči izključno na prokreacijo in otroka. Odprite se odnosu, ki ostaja in romantično preživite konec tedna, ne odpovejte se zmenkom, presenečenjem, koncertom in drugim dogodkom, ki so vaju povezovali preden sta se odločila za družino. Predvsem pa vzdržujte v partnerskem odnosu povezovanje na področjih, ki niso na dojenčka osredotočena, aktivnosti, ki so lahko  ključni dejavniki za vzdrževanje in uravnoteženost na tem prepogosto telesno in čustveno zahtevnem procesu na poti k otroku.

SPOLNOST ZARADI POVEZOVANJA –  Ob neplodnosti sta želja in hrepenenje po otroku tako močna, da pogosto ne gre več za relacijsko spolnost, pač pa za ciljno usmerjeno reproduktivno spolnost, pri kateri odpadeta izraznost in čustveno uglaševanje. Dovolita si v vajin odnos preko spolnosti vrniti igrivost, naključnost in spontanost. Spolnosti naj postane izraz ljubezni in navezanosti med partnerjema, ki si delita intimnost in ranljivost. Naj bo njen namen doseganje polnosti občutkov seksualnega vznemirjenja in sprostitve.

ČASOVNI OKVIR – Prav tako je dobro, da si postavite neko časovnico, v katerem si označite do kdaj ste pripravljeni vlagati v zanositev. V kolikor si ne postavite nekega okvirja, se lahko ujamete v razmišljanju o ujetosti in z občutkom neskončnosti, ki lahko vodi v nemoč in depresijo.

DRUGAČNE POTI – Priporočljivo je, da si kot družina dovolita misliti tudi alternativne scenarije, ki vključujejo možnost, da postopki ne bodo uspešni in do zanositve ne bo prišlo. To pomeni, da partnerja dovoljujeta tudi možnost v katerem bosta šla v postopek darovane spolne celice, posvojitve, ali da boste bolj vključeni v življenja otrok vaših bližnjih, ali da prejmeta odločitev, da bosta živela brez otroka. V kolikor sta se odločila za življenje brez otroka, je dobro da si nekoliko začrtata pot po kateri bi želela, da se vajino življenje odvija, razvija.

NA PARTNERSKO TERAPIJO – Včasih je partnerstvo po vseh neuspešnih postopkih in razočaranjih močno iztrošeno, prav zato se lahko odločita, da bosta pozornost in energijo, ki ste jo usmerjali v prokreacijo spet usmerili v partnerski odnos in obnovitev vajine ljubezni. Četudi lahko to deluje kot zavora na poti k starševstvu, je nujno potrebno za ohranitev vajine veze.

Najboljša strategija za soočanje z neplodnostjo za oba partnerja je, da se zavežeta, da je dobrobit partnerske zveze vajina prioriteta. In ne pozabite – ni družine brez vaju dveh!

 

Psihoterapija in psihoterapevtske storitve dr. Alja Stvarnik, spec. ZDT

V okviru psihoterapije in psihoterapevtskih storitev nudi posameznikom, posameznicam, parom in družinam v stiski programe zasnovane na sodobnih psihoterapevtskih pristopih, ki jih vodi dr. Alja Stvarnik, specialistka zakonske in družinske terapije. Po naravi je optimistka, ki le redko podvomi v dobro naravo človeka. Verjame v človekov neizmeren potencial po samozdravljenju in možnosti spreminjanja na bolje!Med pričakovanjem in razočaranjem mnogi pari potrebujejo podporo, zato je v ta namen dr. Alja Stvarnik, spec. ZDT oblikovala podporno skupino OB IZZIVIH (NE)PLODNOSTI

Skupina se začne dobivati oktobra 2018, prijave pa so v teku in odprte do zapolnitve mest.

Podporna skupina ob izzivih neplodnosti vam lahko pomaga na načine, da se boste počutili manj izolirani, vas podpre s svojimi znanji in spoznanji in omogoči oporo ob čustvenih odzivih na življenjske krize, ki jim botruje izkušnja problemov v plodnosti. Dokazano je, da dobra psihična kondicija vpliva na dobro počutje, kar prinaša boljše rezultate zdravljenja in višji odstotek zanositve. Podporna skupina lahko predstavlja varno okolje, kjer boste lahko raziskovali in si odgovorili na vprašanja, ki vas trenutno zaposlujejo.

Ob podpori ljudi, ki se soočajo s podobno izkušnjo vaši, bomo odpiral relevantne teme, kot so:

 • Na novo diagnosticirani. Kaj pa zdaj? Pomoč za vse, ki ste novi in ste se z neplodnostjo srečali prvič. Pogovorite se o tem, kaj lahko pričakujete, kam se obrniti po pomoč, kakšne preživetvne strategije in tehnike uporabiti za soočanje z mnogimi čustvenimi zapleti, povezanimi z vašo diagnozo in zdravljenjem. 
 • IUI/IVF postopki. Povežite se s kom, ki gre skozi postopek. Poiščite prijateljico v stiski, s katero bosta šli skupaj skozi postopke.
 • IVF veteranke. Ste že preživeli dva in več IVF ciklov. Povežite se z drugimi, ki so pravtako šli skozi to izkušnjo in delite svojo zgodbo.
 • Življenje brez otroka. Razmišljate o življenju brez otrok, kot o načinu razrešitve vaše težave s plodnostjo? Poiščite zase informacije in podporo.
 • Ženska perspektiva. Želimo si, da bi ženske ob drugih ženskah lahko našle polje varnosti in delile svoja razmišljanja, stiske, čutenja, izkušnje.  
 • Moška perspektiva. Želimo si, da bi tudi moški našli v skupini zase podporo in možnost navezovanja stikov z drugimi moškimi, ki delijo podobno usodo. 
 • Izguba nosečnosti. Ste izgubili nosečnost in se sprašujete kaj zdaj? Morda lahko dobite podporo pri ljudeh, ki bodo prisluhnili vam in z vami delili svojo izkušnjo.
 • Sekundarna neplodnost. Ste že starš in imate težave z vnovično zanositvijo, ki bi dopolnila sliko o družini, kot si jo želite. Delite svoje pomisleke z drugimi, ki izkušanjo sekundarno neplodnost.
 • Zdravljenje zunaj Slovenije. Ste se odločili za zdravljenje zunaj Slovenije? Povežite se z drugimi, ki so se odločili za zdravljenje v tujini in se seznanite z možnostmi in realnimi pričakovanji.
 • Dileme ob oploditi z darovano spolno celico. Dileme vezane na vprašanja o vaši družini z donirano spolno celico. Je to prava odločitev za vas? Delite svoje pomisleke in vprašanja?
 • Posvojitev Razmišljate o posvojitvi otroka? Ste že na tej poti, v procesu posvojitve? Povežite se z drugimi in delite svojo izkušnjo.
 • Finančne težave Delite z drugimi namige in rešitve, kam se lahhko obrnejo po finančno pomoč.
 • Prijatelji in družina. Se kdo od vaših bližnjih sooča z neplodnostjo. Povežite se z drugimi in poiščite načine, kako lahko bližnjim pomagate na njihovi drugačni poti do družine. 
 • Neuravnotežena vrednost FSH. Se težko soočate s svojo diagnozo?
 • Neplodnost po 40 letu. Po 40 letu starosti je neplodnost še poseben izziv. Povežite se in delite svojo izkušnjo.
 • Odločitev za odmor.  Ste se odločili, da boste zavestno naredili premor od neplodnosti in preučili še druge možnosti. V kolikor bi vseeno želeli ostati v stiku, lahko to vzdržujete preko skupine.

Zakaj vodena podporna skupina?

 •       Ker da človeku občutek, da ni edini s tovrstnimi problemi,
 •       ker krepi občutek pripadnosti in sprejetosti,
 •       ker se člani medsebojno vzpodbujajo,
 •       ker drug drugemu držijo ogledalo,
 •       ker se tudi tako rojevajo nova prijateljstva.

Kdaj in kje?
Srečanja bodo potekala na 14 dni, predvidoma vsak 2. in 4. petek v mesecu, od 18:30h do 20:00h, na Šmartinski cesti 106 (1. nadstopje) v Ljubljani.Sledite nam