fbpx

Magnezij (Mg)

Zanimivo, Zdravoteka, Življenjski slog

Magnezij je eden najpomembnejših mineralov , bistven za ohranjanje našega zdravja in zelo pomemben za človeško telo.

Magnezij je eden najpomembnejših mineralov današnjega časa in bistven za ohranjanje našega zdravja. Je zelo pomemben za človeško telo, saj sodeluje pri več kot 300 življenjsko pomembnih presnovnih procesih v telesu.

Magnezij je eden najpomembnejših mineralov, ki jih vsebuje celica, zato je nepogrešljiv za njeno normalno delovanje, za proizvodnjo energije ter za gradnjo in razgradnjo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Je sestavni del krvne plazme in potreben za krčenje mišic, vključno s srčno mišico. Največ, skoraj 70 odstotkov, se ga nahaja v kosteh, saj je potreben za normalno rast in strukturo kosti.

Magnezij je povezan s tvorbo ATP (adenozin trifosfata), ki nastane z oksidacijo maščobnih kislin. Ta je navzoč v vseh celicah, najbolj pa v mišičnih celicah, kjer se skladišči energija. Akutno nizka raven magnezija prispeva k mišični utrujenosti, pomanjkanju energije, manjši moči in vzdržljivosti, slabosti in krčem. Kronično pomanjkanje magnezija lahko vodi k povečanemu tveganju za nastanek osteoporoze in anemije.

Strokovnjaki menijo, da ga dnevno potrebujemo od 300 do 500 miligramov. Je mineral, ki ga telo ne more tvoriti samo, zato ga je treba vsakodnevno vnašati s hrano in pijačo, vendar je vnos pogosto premajhen.

Magnezij je osmi najpogostejši mineral na Zemlji in tretji najpogostejši mineral v morski vodi. Za nas pa je najpomembnejši podatek, da je četrti najpogostejši mineral v človeškem telesu.

Delovanje:

podpira več kot 300 encimov v telesu ter vpliva na njihovo dejavnost,
pomaga pri živčni in mišični funkciji,
ima antioksidativno delovanje,
je odgovoren za razvoj in zdravje kosti in zob,
pomaga telesu pri proizvodnji energije in beljakovin,
sodeluje pri uravnavanju krvnega tlaka.

Viri:

Žita, sezamovo seme, lan in sončnična semena, ohrovt, oreščki, zelena listnata zelenjava (špinača, blitva), krompir, grah, fižol, leča, fižol, korenje, peteršilj, avokado, banane, mleko, kakav (čokolada), kava, čaj, tofu.

Vsebnost magnezija (v mikrogramih) na 100 gramov živila

Živilo (100 g)

Vsebnost magnezija (v mg)

Bučna semena      532
Mandlji      300
Brazilski oreški      225
Slani, praženi arašidi      183
Orehi 158
Riž 110
Polnozrnati kruh 85
Špinača 80
Banana 29

Vir: USDA

zdrava prehrana in vadba

Učinkovitost pri zdravljenju bolezni:

 • Aritmija in bolezni srca
 • Astma
 • Diabetes tipa 2
 • Fibromialgija
 • Visok krvni tlak
 • Migrena
 • Osteoporoza
 • Preeklampsija
 • Eklampsija
 • Predmenstrualni sindrom (PMS)
 • Nespečnost.

Magnezij in šport

Zadostna oskrba z magnezijem je prav pri športu izjemno pomembna. Zaradi pospešene presnove, ki je “posledica” športa, potrebe po njem občutno narastejo.

Bodite pozorni:

Magnezij v živilih ne predstavlja tveganja za zdravje, vendar pa tisti, ki ga najdemo v prehranskih dopolnilih, ni neškodljiv, če ga jemljemo v prevelikih količinah. V tem primeru bo sledila driska, krči, slabost, bruhanje, nizek krvni tlak, motnje srčnega ritma, težko dihanje, šibkost mišic.

Uporabniške izkušnje s forumov:

Magnezij – Kalcij

Magnezij za hujšanje

Magnezij


Sledite nam