fbpx

Mag. Irma Hus, moderatorka na portalu Med.Over.Net

Moderatorji

Predstavljamo vam moderatorko Irmo Hus, specializantko psihoanalitične psihoterapije, ki na portalu Med.Over.Net svetuje na forumu Ločitev, nezvestoba in ljubezenski nasveti.

Drage uporabnice in uporabniki spletnega portala in forumov Med.Over.Net,

mag. Irma Hus je specializantka psihoanalitične psihoterapije in magistrandka psihoterapevtskih znanosti. Psihoterapevtsko prakso izvaja v Ljubljani, v Ambulanti SFU ter v zasebni praksi na Pipanovi poti 30 v Ljubljani in je moderatorka na forumu Ločitev, nezvestoba in ljubezenski nasveti.

Njena pot v psihoterapevtske vode je bila vijugasta – najprej je zaključila univerzitetni študij zgodovine in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani in ker se je že takrat navdušila nad psihoanalizo, je študij nadaljevala na smeri antropologije vsakdanjega življenja ter ga zaključila z znanstvenim magisterijem. Tako znotraj študija zgodovine (mikrozgodovina) kot antropologije so jo zanimale človekove izbire, ki so, kakor je pokazala psihoanaliza, v precejšnjem delu nezavedno motivirane.

Bolj praktično se je s psihoanalizo srečala, ko se je vključila v lastno večletno analizo pri psihoanalitiku IPA ter vpisala specialistični študij psihoanalitične psihoterapije in fakultetni študij psihoterapevtskih znanosti na SFU Ljubljana, kjer ima trenutno status specializantke in magistrandke. Psihoanalitično psihoterapijo izvaja pod supervizorstvom Mihe Štruklja in Urške Battelino.

Področje delovanja Irme Hus

Pomaga vam lahko pri raziskovanju globljih vzrokov in ozadja vaših težav, bodisi v primeru, da imate psihiatrično diagnozo oz. trpite zaradi tesnobe, depresije, OKM, paničnih napadov, težav v odnosih, motenj hranjenja, psihosomatskih ali vedenjskih težav, razpoloženjskih motenj oz. pretiranih čustvenih odzivov, izgorelosti, motenj osebnosti, težav s samopodobo in podobno, bodisi ocenjujete, da vaše življenje ni tako polno in izpolnjujoče, kot bi si morda želeli, a ne veste, zakaj je tako.

Mnogi namreč menijo, da je psihoterapija namenjena le ljudem, ki so obupani in si ne zmorejo sami pomagati, a pogosto ni tako – sami pravih vzrokov naših težav mnogokrat ne vidimo, ker smo preveč ujeti vanje. S psihoanalitično psihoterapijo lahko povečate samozavedanje ter prostor notranje svobode, zaradi katerega se praviloma izboljša tudi kakovost življenja in medosebnih odnosov.

Kaj na posvet k psihoterapevtu

Za psihoterapijo se posamezniki pogosto odločijo, potem ko so si na različne načine že poskušali pomagati sami, bodisi preko posvetovanja s prijatelji in prijateljicami, z bralno terapijo, raznimi meditacijskimi oz. čuječnostnimi tehnikami in podobno, a to za odpravo težav, čeprav je bilo koristno, ni zadostovalo. Psihoterapija je posebna v tem, ker se težav, ki so čustvene, doživljajske in odnosne narave, loteva tam, kjer so nastale – v odnosu. Razumevanje je premalo – uvid, ki zdravi oz. nas resnično spreminja, mora temeljiti na novi odnosni izkušnji, ki ne vključuje le našega razmišljanja, ampak tudi čutenje in doživljanje. Takšna pot praviloma pomeni dolgotrajen proces, ki ni vedno enostaven in ne prinaša bližnjic in hitrih rešitev, a se, kakor so ji pokazale dosedanje izkušnje, ko gre za osebnostno rast in zorenje, vedno znova izkaže, da je najdaljša pot v resnici najkrajša.

Blizu ji je misel, ki jo je o psihoanalizi (in s tem posredno o psihoanalitični psihoterapiji, kot njeni prilagojeni obliki) zapisal Igor Alexander Graf Caruso: „Lahko bi rekli, da je psihoanaliza umetnost krpanja raztrgane življenjske zgodbe. Vemo, da zakrpana obleka ni nikdar nova, toda, če jo je zakrpala skrbna in ljubeča roka, se nam v njej ni potrebno sramovati, greje pa nas lahko povsem enako kot nova. V psihoanalizi se naučimo dešifrirati govorico svojih simptomov, raziskovati džunglo svojega nezavednega in se zavedati svojih notranjih divjin in pošasti.“

Imate vprašanje za strokovnjakinjo? Postavite ga na forumu Ločitev, nezvestoba in ljubezenski nasveti.

Če bi se želeli vključiti v psihoterapevtski proces, ji lahko pišete na elektronski naslov: [email protected].


Sledite nam