fbpx

Lubenica

Prehrana, Zanimivo

Lubenica je po hranljivi vrednosti enakovredna najboljšim vrstam sadja in odlična za osvežitev ter okrepitev organizma.

Lubenica spada med melone. Ima gladko, temnozeleno, čvrsto lupino in rdeče, rožnato ali rumenkasto zelo vodeno meso (vodna melona). Po okusu in hranljivi vrednosti je enakovredna najboljšim vrstam sadja. Je sladkega, prijetnega okusa in je zelo osvežilna. Jemo jo svežo in zrelo v sadnih solatah ali narezano v kislem prelivu. Nikomur razen narave ni uspelo “stlačiti” toliko vode v tako majhen prostor. Če je sneg voda v obliki kristalov, potem je sok lubenice voda v kristalni rešetki. Mnogi od vas dragi bralci boste rekli »lubenica, to je navadna voda« ampak ni tako, ker če bi bilo tako, bi 15 minut po zaužitju odleteli na toaleto in se tako rešili odvečne vode. Nasproti vašim pričakovanjem se sok lubenice porazdeli po celem telesu, vstopi v tkiva in celice ter jih hladi in hrani na neverjetno učinkovit način.

Kratka zgodovina

V 13. stoletju so Maori prinesli lubenico iz Kitajske v Evropo, kjer je še danes v državah s toplejšo klimo. Od tukaj pa je lubenica potovala s sužnji v Ameriko. Kitajska pa je še vedno ena izmed največjih proizvajalk lubenic. V nekaterih državah v Aziji iz prepraženega semenja lubenic pripravljajo moko iz te moke pa pečejo kruh s karakteristično aromo.

lubenica zenska

Shranjevanje

Če pustite narezano lubenico v hladilniku, ne bodite presenečeni, če se bo sveže mleko aromatiziralo. Mleko in druga živila se hitro navzamejo intenzivnih vonjav, kakršno ima tudi lubenica. Zato je najbolje, ko daste narezano lubenico v hladilnik hladiti, da jo prekrijete s prozorno folijo ali alu-folijo.
Potrebno je samo malo znanja fizike, da se dobi odgovor na vprašanje, kako najprej ohladiti lubenico. Največja norost je, da jo hladite celo, čeprav to večina počne. Hladilnik že tako ali tako pri povišanih temperaturah težje dela, potem pa še daste debelo lubenico v hladilnik. Če ovijete kose lubenice v alu-folijo se proces ohlajevanja pospeši, ker je folija tudi dober prevodnik. Najhitrejši način pa je, da jo daste za nekaj čas v zamrzovalno skrinjo.

Nutritivno je lubenica idealni dietni obrok, 100 g lubenice vsebuje:

  • 80 kcal (335 kj),
  • nizka raven natrija,
  • dober izvor vitamina C,
  • (25 % RDA),
  • dober izvor beta karotena,
  • zelo dober izvor likopena.

Zdravilni učinki

Lubenica vsebuje do 13 % sladkorja, do 1,2 % beljakovin, do 91 % vode, nekaj pektinskih snovi in celuloze in do 10 % vitamina C. Priporočajo jo proti ledvičnim kamnom in kamnom v sečnem mehurju ter zastajanju seča, za osvežitev in okrepitev organizma, proti bolečinam v ušesu, mozoljem in za nego obraza. Blažijo opekline in pike insektov.

Uporabnost

Čeprav v glavnem lubenico zaužijemo na »tradicionalni« način obstaja veliko receptov za hitro in preprosto uporabo. Sorbet in sadna solata sta samo dva izmed najpogostejših, tu so še razni ledeni poobedki, sadne torte, frapeji. Od alkohola se lubenici dodaja rum in vodka. Iz lubenic pa lahko izdelamo tudi izjemne dekorativne izdelke od rož, rib, otroškega vozička, vodnjaka …

Pomemben nasvet:  Dalj, ko lubenica stoji manj je sladka!

lubenice

Lubenica v solati:

Lubenico narežemo na koščke (brez lupine), dodamo še druge vrste sadja (grenivka, kivi, jagode, nektarine) in prelijemo z marinado (sladkor, limonin sok in različni sadni sokovi). Postavimo v hladilnik za nekaj ur. Ponudimo s tolčeno sladko smetano in potresemo z narezanimi mandeljni ali orehi.

Bovla iz lubenice:

Lubenico poljubno narežemo (kocke, kroglice, rezine), dodamo ohlajeno belo vino, sladkor, po želji tudi sadni liker. Postavimo v hladilnik za nekaj ur. Preden ponudimo, dodamo še peneče vino.

Za več receptov, idej in uporabniških izkušenj obiščite forum Prehrana in kulinarika.

Vir: www.ptuj-on.net


Sledite nam