fbpx

Limfna drenaža po lepotni operaciji

Človeško telo, Zanimivo, Zdravje

Limfni sistem nima črpalke, ki bi poganjala limfo po limfnih žilah, tako kot srce, ki poganja krvni obtok po žilah. …

Limfni sistem – prav tako pomemben za ohranjanje človekovega zdravja

Zdrav in dobro delujoč limfni sistem je izredno pomemben za ohranjanje človekovega zdravja, pravočasnega odstranjevanja odpadnih snovi iz tkiva in vzdrževanje ravnovesja tekočin v telesu. To je sistem limfnih kapilar, limfnih žil in limfnega tkiva, kamor sodijo tudi limfni vozli ali bezgavke. Limfno žilje najdemo vsepovsod po telesu.

Kako limfni sistem deluje?

Limfni sistem nima črpalke, ki bi poganjala limfo po limfnih žilah, tako kot srce, ki poganja krvni obtok po žilah. Tok limfe je odvisen od lastne motorike limfnih žil, ki pa je zelo počasna (6 do 10 kontrakcij na minuto), večji del pa je tok limfe odvisen od nas samih (krčenje mišic). Naloga limfnega sistem je, da vsrkajo iz tkiva odpadne snovi (limfa), ki se zaradi svojih značilnostih (predvsem velikosti molekul), ne morejo vsrkati v krvne kapilare. Odpadne snovi limfni sistem prečisti, filtrira, da se lahko zopet  vrnejo nazaj v krvni obtok.

Limfna drenaža – nepogrešljiva pri pooperativni negi lepotnih operacij

Če v limfnem sistemu nastanejo kakršnekoli ovire, blokade ali so te poti poškodovane ali prekinjene, začne tekočina in odpadne snovi zastajati v tkivu med celicami. Temu pravimo oteklina ali edem. Kaže se kot otekanje –  povečanje tega tkiva. V takšnem primeru ima lahko organizem posledice, ki se kažejo na koži, tkivu, počutju in zdravju. Če teh blokad, ovir pravočasno ne odstranimo, lahko pride do obsežnih edemov, posledično tudi bolečin in otrditve tkiva. In tu nastopijo terapevti, ki v takšni situaciji pomagajo pacientu, da pravočasno odstrani oteklino in tako pripomore k hitrejšemu okrevanju, zmanjšanju otekline ter bolečine.

Kako se znebiti otekline ali edema  po lepotnih operacijah?

Po operaciji se v tkivu začne nabirati tekočina in odpadne snovi zaradi poškodbe tkiva  in prekinitve limfnih poti. Temu rečeno oteklina ali edem. In prav po zahvali dr. Voodra (začetnik raziskovanja in razvijanja tehnike manualne limfne drenaže) , je danes oteklino ali edem, ki nastane po operaciji, možno zmanjšati z izvajanjem  limfne drenaže s posebno tehniko po dr. Voodru. Ta metoda temelji na nežnih, ponavljajočih črpalnih gibih, kar pomaga, da se tekočina hitreje premika naprej in na ta način drenira vezivno tkivo. S tem pripomoremo k hitrejšemu okrevanju, zmanjšanju oteklin ter bolečin. Preprečimo tudi , da odpadne snovi, ki nastanejo po operaciji, ne ostanejo v medceličnem tkivu, saj v nasprotnem primeru lahko kaj hitro pride do otrditve tkiva in bolečin, posledično pa bistveno daljše okrevanje.


Sledite nam