fbpx

Leteče tigraste nadloge tudi v Sloveniji

Zanimivo, Zdravje in bolezni

Tigrasti komarji so majhna vrsta komarja z značilnimi belimi progami na okončinah in belo progo po sredini zgornje strani oprsja

Tigrasti komarji so majhna vrsta komarja z značilnimi belimi progami na okončinah in belo progo po sredini zgornje strani oprsja. Tigrasti komarji spadajo v družino flavivirusov. Območje naravne razširjenosti je jugovzhodna Azija.

V Evropi je bil opažen leta 1979 v Albaniji, kamor naj bi ga domnevno zanesli iz Kitajske. V Slovenijo naj bi se priselil leta 2005 iz sosednje Furlanije- Julijske krajine. Zanesli so jih predvsem z rabljenimi pnevmatikami, v katerih je zastajala voda z ličinkami, pa tudi z vodnimi rastlinami.

V Sloveniji je njegovo stalno nahajališče  Goriška in Primorska, občasno pa se pojavlja tudi drugod po Sloveniji.

Tigrasti komarji so nadležni zaradi pikanja. Aktivni so od aprila do novembra. Poleg tega pa so tudi povzročitelji bolezni med ljudmi. Prenaša virus čikungunje, virus vročice denga, rumeno mrzlico in virus Zahodnega Nila.

tigrasti komar

ČIKUNGUNJA

Za bolezen je dovzeten vsak, ki je ni prebolel. Čas od okužbe do pojava prvih znakov običajno pride od 1-12 dni (povprečno od 1-7 dni).

Znaki bolezni:

 • povišana telesna temperatura tudi do 40°C, mrzlica
 • bolečina v sklepih, ki je lahko prisotna dolgo po akutni fazi
 • slabost, bruhanje
 • oteklina, srbenje in rdečina na mesu vboda

Bolezen navadno mine v 5-7 dni, oz. najkasneje v dveh tednih. 63% ljudi po preboleli bolezni poroča o bolečinah v sklepih (otrdelost in bolečina).

Težji potek bolezni je redek in le redko ogroža življenje. Težji potek bolezni je značilen za starejše ljudi, kronično bolne in imunsko oslabljene. Pri nosečnicah ni bojazni, da bi se okužba prenesla na otroka.

Zdravljenje:

Zdravljenje je simptomatsko. Vključuje veliko tekočine, počitka in zdravil za zniževanje telesne temperature. V akutni fazi se izogibamo jemanju aspirina, saj poveča možnost krvavitev. Okužen bolnik se mora nekaj dni po okužbi izogibati pikom komarja, da ne bi prispevali k nadaljnjemu prenosu bolezni.

DENGA

Je virusna okužba, katere prenašalci so tigrasti komarji. Od okužbe do pojava prvih znakov je običajno od 3-14 dni (povprečno od 4-7).

Znaki bolezni:

Bolezen običajno (v 75%) poteka brez simptomov bolezni. Kadar se simptomi pojavi so podobni gripi:

 • visoka vročina (40-41°C)
 • hud glavobol
 • bolečina za očmi, v mišicah in sklepih
 • izpuščaji (na podplatih in dlaneh)
 • lahko tudi zmerne krvavitve (iz dlesni in nosu)
 • izguba teka in bruhanje

Bolezen traja od 4-10 dni. Okrevanje je dolgotrajno. Bolniki so depresivni.

V 5% bolezen poteka v težji obliki, tako imenovanega denga hemoragična vročica ali denga šok sindrom. Možne znake opazujemo predvsem pri otrocih. Kaže se z visoko temperaturo, splošno slabo počutje, izguba apetita, bruhanje, kašelj, pospešeno dihanje, utrip hiter, slabo polnjen, krvni tlak pada, pojavijo se krvavitve iz prebavil.

Zdravljenje:

Je simptomatsko. Uporabljamo zdravila za zniževanje telesne temperature. Izogibamo se aspirina, zaradi nagnjenosti k krvavitvam. Potrebno je nadomeščati tekočino. Stalno nadzorujemo bolnikove vitalne funkcije, da lahko ugotovimo preteči šok. Dajemo plazmo, kisik, transfuzijo krvi, pomirjevala.

RUMENA MRZLICA

Rumena mrzlica je virusna bolezen, ki je ime dobila zaradi zlatenice, ki je eden od poglavitnih kliničnih znakov te bolezni. Okužba poteka tako, da se komarji okužijo preko opic, le- ti pa okužbo s pikom prenesejo na ljudi.

Od okužbe do pojava prvih znakov bolezni traja od 3-6 dni lahko tudi 13 dni. Okužba lahko poteka brez simptomov ali pa povzroči bolezen, ki poteka hudo in se s smrtjo.

Začetni znaki bolezni:

 • Visoka temperatura, mrzlica (običajno traja 2 dneva)
 • Glavobol
 • Slabost, bruhanje
 • Bolečina v mišicah
 • Manjše krvavitve in nosu in dlesni

V seču ugotovimo večjo količini beljakovin (običajno ni trajne okvare ledvic).

Akutnemu obdobju sledi obdobje remisije (mirovanja), v katerem se bolnik dobro počuti in nima povišane telesne temperature. Obdobje traja od več ur do nekaj dni.

Sledi tretje obdobje: obdobje akutne odpovedi jeter in ledvic, dvig temperature, glavobol, bolečina v trebuhu, krvavitve, zlatenica, zmanjšano izločanje urina in krvavitev iz prebavil.

Bolnik umre od 7.-10. dan z znaki odpovedi jeter in ledvic. Smrtnost je od 5-50%, odvisno od nege in simptomatske terapije, ki je je bolnik deležen. Okrevanje pri takih bolnikih traja več tednov.

Zdravljenje:

Zdravljenje je simptomatsko.

VIRUS ZAHODNEGA NILA

Virusna bolezen, ki jo prenašajo tigrasti komarji. Okužba poteka tako, da se komar okuži preko ptic, le- ti pa okužbo prenesejo s pikom na človeka.

Večina okužb (okrog 80%) poteka brez posebnih znakov. V manj kot 20% nastopijo simptomi podobni gripi (vročina, glavobol, bolečina v mišicah in izpuščaji). Pri maj kot 1% okuženih se lahko razvije težja nevrološka bolezen. Razvije se lahko vnetje možganskih ovojnic in možganovine z naslednjimi znaki:

 • glavobol, otrdelost vratu, zmedenost, šibkost mišic, ohromelost, koma

Smrt nastopi v manj kot 1 primeru na 1000 obolelih. Težja oblika se pojavi predvsem pri imunsko oslabljenih in starejših ljudeh. Nosečnica se mora izogibati Aspirina in na sploh acetilsalicilne kisline, ki pri otrocih povzroča Reyev sindrom.

Zdravljenje:

Zdravljenje je simptomatsko.

Pomembna  je PREVENTIVA!

Proti rumeni mrzlici je možno cepljenje, ki je priporočljivo, če potujemo v tropske in subtropske kraje (Južna Amerika, Afrika). En odmerek cepiva zagotovi zaščito za 10 let.

Proti ostalim trem boleznim cepljenja ni. Za preprečevanje je primerna pravilna in redna uporaba insekticidov, repelentov, ter zatiranje razmnoževanja tigrastega komarja. V mestih je potrebno odstraniti zabojnike oziroma posode, kjer bi se lahko zadrževala voda ali jih do določene višine napolniti s peskom. Sol v vodi preprečuje razvoj jajčec.

Koristni nasveti:

 • Med gibanjem na prostem nosite obleko z dolgimi rokavi in hlačnicami (svetle barve), zlasti v času največje aktivnosti komarjev (zjutraj in zvečer)
 • Uporaba mrež pred komarjem
 • Uredite ustrezno zaščito proti komarjem (dobro zaprti prostori in prostori z mrežami proti komarjem), saj so tigrasti komarji relativno slabi letalci
 • V neposredni okolici svojega bivališča očistite okolico, zlasti morebitne luže, posodice z vodo, odpadne gume in druge možne prostore kjer bi s lahko razvijale ličinke

Dodatna literatura:

http://www.zzv-kp.si/wp-content/uploads/Casopis_ZdravjeZaVse_No7-outline-www.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=IkmjCmvfeFI

http://www.drustvo-bpnb.si/index.php/nae-zdravje-2/147-zaita-pred-pikiugrizi-insektov


Sledite nam