fbpx

Lasersko zdravljenje bradavic

Bolezni, Zdravje

Virusne bradavice so nenevarne kožne spremembe, ki nastanejo zaradi virusne okužbe kože s humanimi papilomavirusi. Bradavice se lahko pojavijo v vseh starostnih skupinah in v večini primerov v nekaj letih spontano izzvenijo. Kdaj zdravimo bradavice? Za zdravljenje bradavic se odločimo kadar le-te: povzročajo estetsko motnjo, motijo funkcijo organa (npr. pri bradavicah na prstih rok ali […]

Bradavice lasersko estetko odstranjevanje Estetika Milosević

Virusne bradavice so nenevarne kožne spremembe, ki nastanejo zaradi virusne okužbe kože s humanimi papilomavirusi. Bradavice se lahko pojavijo v vseh starostnih skupinah in v večini primerov v nekaj letih spontano izzvenijo.

Kdaj zdravimo bradavice?

Za zdravljenje bradavic se odločimo kadar le-te:

  • povzročajo estetsko motnjo,
  • motijo funkcijo organa (npr. pri bradavicah na prstih rok ali na podplatu),
  • povzročajo bolečine ali
  • druge težave.

Najpogostejše oblike zdravljenja vključujejo pomrzovanje bradavic s tekočim dušikom (krioterapija), površinsko zdravljenje bradavic s kislinami (npr. s salicilno kislino), zdravljenje z elektrokoagulacijo, kirurški izrez bradavic in lasersko fotokoagulacijo.

Kako poteka lasersko zdravljenje bradavic

Lasersko zdravljenje bradavic je učinkovito in v večini primerov predstavlja trajno rešitev. Poseg se lahko opravi z 1064 nm Nd-YAG laserjem. S pomočjo laserske svetlobe strokovnjak koagulira in uniči žile v povrhnjem delu kože, tik pod bradavico, kar povzroči odluščenje bradavice. Koža se na mestu odluščenja v nekaj dneh obnovi, po navadi brez vidnih brazgotin.

Večinoma zadošča enkratna terapija, občasno, zlasti pri debelih bradavicah, pa je potrebno zdravljenje ponoviti. Kadar gre za manjše bradavice, je poseg skoraj neboleč in ga opravimo brez anestezije.

Kadar pa je potrebno odstraniti večjo bradavico ali pa se le-ta nahaja na občutljivem področju, kot so naprimer podplati, dlani ali prsti, pa poseg napravimo v lokalni anesteziji.

Po posegu tretirano področje namažejo z antibiotično kremo in ga sterilno pokrijejo. Enake preveze svetujejo na 2-3 dni, dokler se bradavica ne odlušči, oz. se kožna ranica povsem ne zaceli. Kadar zdravimo bradavice na funkcionalno zahtevnih področjih, kot so roke ali podplati, po posegu vedno svetujejo 2-3 dni bolniškega staleža.

Kadar poseg opravi izkušen specialist, so zapleti laserskega zdravljenja bradavic redki in neizraziti. Najpogosteje opazimo manjše kožne opekline, ki se ob ustrezni skrbi zacelijo v nekaj dneh.

Pripravil:
Miloš Milošević, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, FEBOPRAS, ki deluje v Estetiki Milošević.
Več člankov dr. Miloševiča


Sledite nam