fbpx

Laboratorijski izvidi– krvni sladkor in holesterol

Človeško telo, Zanimivo, Zdravje

Glavni vir energije v človeškem telesu so ogljikovi hidrati. V črevesju se večinoma pretvorijo v glukozo, ki nato prehaja v kri.

Povprečne vrednosti se od laboratorija do laboratorija lahko razlikujejo, zato upoštevajte tiste, ki jih imate napisane na izvidu. Vsako malenkostno odstopanje ni nevarno. Če ste v skrbeh, se posvetujte z zdravnikom, ki ima vaše prejšnje izvide in jih bo lahko primerjal, prav tako najbolje pozna vaše zdravstveno stanje in vam svetuje.

Krvni sladkor ali glukoza

Glavni vir energije v človeškem telesu so ogljikovi hidrati. V črevesju se večinoma pretvorijo v glukozo, ki nato prehaja v kri. Glukoza v krvi (=krvni sladkor) kot najpomembnejši nosilec energije preskrbuje z energijo možgane in mišičje. Vsebnost glukoze v krvi je po eni strani odvisna od porabe, po drugi pa od sprejemanja in tvorbe glukoze.

Neporabljena glukoza se začasno shranjuje v jetrih. Pri pretiranem delovanju se del glukoze pretvori v maščobo in se kopiči v maščobnem tkivu.

Pri krvnem sladkorju moramo omeniti še inzulin. Ta ima pomembno vlogo pri presnovi glukoze. Inzulin je hormon, ki nastaja v trebušni slinavki. Njegova naloga je, da se lahko krvni sladkor vključi v celice in se ta koristno uporablja. Po zaužitem obroku, ko imamo v krvi veliko krvnega sladkorja, trebušna slinavka izloči inzulin, tako pospeši prehajanje glukoze iz krvi v celice in s tem uravnava stalno raven sladkorja v krvi.

Za določanje krvnega sladkorja lahko uporabimo kri iz vene ali iz prsta. Ker je glukoza odvisna od vrste hrane in preteklega časa od zaužitja zadnje hrane, morate na odvzem krvi priti tešči. To pomeni nič piti in jesti vsaj 12 ur prej.

Vrednosti glukoze v krvi

KS-sladkor razpredelnica 1

Legenda; OGTT- oralno glukozno tolerančni test , MTG – motena toleranca na glukozo, MBG – mejna bazalna glikemija

Če je vaša vrednost glukoze na tešče v območju 6,1 – 6,9 mmol/L, boste verjetno opravljali še OGTT. To pomeni, da boste v 5 minutah popili 2 do 4 dl vode s 75 g glukoze. Krvi vam bodo vzeli pred zaužitjem in dve uri po.

Če ste v območju MTG ali MBG to pomeni, da ste v prehodnem stanju razvoja sladkorne bolezni tipa 2. Toleranca na glukozo ni statičen pojav, ampak se spreminja glede na telesno težo, hormonsko stanje v nosečnosti, zdravila, prehrano.

Vse je odvisno od vas! Z zdravo prehrano, rednim gibanjem lahko vzdržujete raven krvnega sladkorja in se s tem izognete zdravilom, vnovičnim odvzemom krvi.

Poznamo tri vrste diabetesa oz. sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen tip I, sladkorna bolezen tipa II in nosečniški ali gestacijski diabetes.

Več o diabetesu najdete  na forumu Sladkorna bolezen.

Povišana ali znižana glukoza lahko kažeta tudi na ostala obolenja trebušne slinavke, jetrne bolezni, težje infekcije,…

Maščobe v krvi

Poleg beljakovin in ogljikovih hidratov spadajo maščobe med osnovna živila, s katerimi telo pokriva svoje potrebe po energiji. Če odmislimo tako imenovane esencialne maščobne kisline, ki jim mora telo dobiti s prehrano, uživanje maščob ni nujno potrebno, saj jih lahko nadomestimo z ogljikovimi hidrati. Uživanje maščob je predvsem odvisno od prehranskih navad.

Med strokovnjaki, ni enotnega mnenja, pri katerih vrednostih za maščobe v krvi je povečano tveganje za zdravje.

Analizo maščob v krvi delamo zaradi ugotavljanja motenj v presnovnem procesu, pa tudi zaradi presoje o tveganjih, povezanih z zdravjem srca in ožilja. Prizadeti so predvsem ljudje, ki imajo povišano vsebnost maščob v krvi oz. bolezni srca in ožilja že v genih.

Pri preiskavah maščob v krvi določamo vrednosti holesterola, LHL holesterola, HDL holesterola in trigliceride. Posamično nam ne povedo prav dosti. Analiza maščob je deloma odvisna oz zaužite prehrane, zato je potrebno vzorec odvzeti na tešče.

 Upoštevajte, da pretirano uživanje alkohola prispeva k povečani vsebnosti maščob v krvi!

KS-sladkor razpredelnica 2

 

 


Sledite nam