Laboratorijski izvidi- biokemijske preiskave

anonimni uporabnik, 29. julij 2015
Ostalo

V krvi, ki nam jo odvzamejo na pregledu, so vse snovi, ki so tudi sicer v krvi po telesu. V krvi nam lahko…

V krvi, ki nam jo odvzamejo na pregledu, so vse snovi, ki so tudi sicer v krvi po telesu. V krvi nam lahko v laboratoriju pregledajo krvne celice (eritrociti, trombociti in levkociti, ki se delijo na več podvrst), to najdemo v osnovnih laboratorijskih preiskavah krvi  ali diferencialni krvni sliki .

Tekoči del krvi, je krvna plazma, torej kri brez krvnih celic. Vsebuje okoli 90% vode ter vse pomembne snovi, ki jih prenaša kri. Krvni serum pridobijo iz krvi, tako da iz nje odstranijo krvne celice in snovi, ki povzročajo strjevanje krvi. Serum je tisti del krvi, ki se uporablja za ostale preiskave, kar je označeno s črko S.

Ste se kdaj spraševali, zakaj nam vzamejo toliko krvi? Za en do dva mililitra seruma v laboratoriju potrebujejo okoli 10ml krvi. Jemljejo jo v različne epruvete, ker so za različne preiskave potrebni različni dodatki, največkrat proti strjevanju odvzete krvi.

Laboratorij posreduje zdravniku le delovno diagnozo, za odrejanje preiskav pa se odloča na osnovi pogovora z bolnikom in pregleda. Prav tako je pomembno vedeti, da so lahko referenčne (“normalne”) vrednosti od laboratorija do laboratorija različne, zato upoštevajte tiste, ki jih imate napisane na izvidu. Vsako malenkostno odstopanje NI nevarno. Če ste v skrbeh, kontaktirajte zdravnika, ki najbolje pozna vaše zdravstveno stanje in bo lahko izvide primerjal s starejšimi ter vam ustrezno svetoval.

Za svoje zdravje in telo smo odgovorni sami!

 

 

oynaka-ya-iyvide

 

biokemija 2.

 

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,668
28.03.2024 ob 13:11
112,966
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close