Kupujete klimatsko napravo? Preverite rezultate primerjalnega testa – dostopni brezplačno!

Dom & prosti čas, Zanimivo, Življenjski slog

Zveza potrošnikov Slovenije na www.zps.si omogoča brezplačen dostop do primerjalnega testa KLIMATSKIH NAPRAV in brošure Kaj je dobro vedeti pred nakupom. Potrošnike, ki bodo na podlagi testa in nasvetov izbrali na testu ZPS dobro ocenjeno klimatsko napravo, bodo tudi nagradili.

Zakaj se sploh odločiti za nakup klimatske naprave?

Klimatske naprave so v vročih poletnih dneh in nočeh najbolj učinkovit način hlajenja, v prehodnih obdobjih pa se izkažejo tudi kot energijsko učinkovit način ogrevanja.

Kakšno napravo potrebujete?

Od klimatske naprave pričakujemo, da bo prostor učinkovito hladila, po potrebi ogrevala
ter hkrati poskrbela za čist in ustrezno vlažen zrak v prostoru. To so osnovne funkcije, ki jih
najdemo pri vseh modelih. A naprava s premajhno močjo ne bo mogla dovolj ohladiti prostora, premočna pa bo za delovanje porabila več električne energije in bo manj učinkovita.
Pred nakupom je zato najprej treba ugotoviti, kako zmogljivo klimatsko napravo potrebujete.

Pri izbiri ustrezne moči klimatske naprave je treba upoštevati več dejavnikov. Najpomembnejši so:

 • Velikost prostora oziroma njegovo prostornina – Na splošno velja, da za prostor običajne višine (2,5 metra), velik do 40 kvadratnih metrov, potrebujemo 2,5-kilovatno napravo, za večji prostor (do 55 kvadratnih metrov) pa 3,5-kilovatno. Poleg same velikosti je pomembno tudi število prostorov, ki jih nameravamo hladiti, ali so ločeni z vrati, ali bo treba en prostor bolj hladiti kot drugega ipd.
 • Lega stanovanja in toplotna izolacija stavbe – Prostor, v katerega večji del dneva sije sonce, potrebuje bolj zmogljivo napravo kot tisti na senčni strani. Enako velja, če živite v slabše izolirani stavbi in imate okna s slabšo toplotno izolativnostjo.
 • Število ljudi, ki se običajno zadržujejo v prostoru.
 • Število in moč naprav, ki v prostor oddajajo toplotno energijo.

Čim tišja je, tem bolje

Pri izbiri klimatske naprave je za uporabnika zagotovo zelo pomembno, kako glasna je naprava med delovanjem. Podatka o glasnosti notranje in zunanje enote naprave sta na energijski nalepki izdelka, ker pa je glasnost delovanja odvisna od nastavljene jakosti delovanja naprave, si oglejte tudi tehnično specifikacijo izdelka. V njej namreč nekateri proizvajalci zapišejo podatke o glasnosti delovanja naprave pri različnih nastavitvah jakosti delovanja.

 

 

Foto: ZPS

RSS Ustavi se!

 • Kako preko strahov do samozavesti?
  Občasno me kontaktira kdo, ki bi želel imeti boljšo samozavest in pričakuje razrešitev svoje situacije v enem samem kratkem srečanju. Seveda je to mogoče. Toda čudeži se ne zgodijo vsak dan.
 • Moja prva ljubezen
  Klečanje na zemlji me približa tej Materi kot nič drugega. Bolj jo duham, bolj jo čutim, globlje zakopljem roke v prst, bolj se ji poklonim.
 • Moja pot do izgorelosti na grafu
  ... sledi faza psihoterapevtskega odpravljanja notranjih "moram" prisil, s spoznanjem, da se je nesmiselno do konca gnati za doseganje povečini ne lastne sreče in le kratkotrajnega zadovoljstva zase, ki bo trajalo samo dotlej ...
 • Ali kava – kofein res dvigne energijo?
  Vam je znano? Po treh urah intenzivnega dela se zgodi: »Uf, zdaj pa rabim pavzo. Skodelica kave se bo kar prilegla, da si napolnim moči.«
 • Kako uravnavate čas? Člani Združenje manager za #ustavise
  Člane Združenja manager smo vprašali, kako uravnavajo čas namenjen delu in čas namenjen sprostitvi.