fbpx

Kuharska delavnica in eksperimentalnica s stevio

Novice

Preštevate kalorije in kilograme? Strmite k zdravim jedilnikom, slaščici za piko na i pa se ne morete upreti? Ampak saj se vam ni treba! Pregrešite se lahko brez slabe vesti!

Kuhanje

Preveč razmišljate kaj boste položili na krožnik? Preštevate kalorije in kilograme? Stremite k zdravim jedilnikom, slaščic,i za piko na i pa se ne morete upreti? Ampak saj se vam ni treba! Pregrešite se lahko brez slabe vesti! Poznate naravno sladilo stevia? Preberite sestavek Andreje Širca Čampa.

stevia

Stevia (latinsko Stevia rebaudiana) je rastlina, ki najbolje uspeva v Južni Ameriki. Njene sveže ali posušene liste že stoletja uporabljajo za sladilo. Indijanci Guarani jo imenujejo “kaa-he-e”, kar v njihovem jeziku pomeni sladka zel. Stevia je samorodni grmiček, večletna rastlina, ki zraste do višine 60 cm, na plantažah pa tudi do 90 cm. Rastlina ima veliko vejic, ki so porazdeljene po steblu s parnimi, mesnatimi listi. Liste stevie pobirajo v začetku cvetenja, ko je najslajša.

Največkrat se stevia uporablja kot sladilo. Ne vsebuje ogljikovih hidratov in nima energijske vrednosti. Njen glikemični indeks (GI) je nič. Glavna sestavina so steviolni glukozidi (rebaudiozid in steviozid ), ki rastlini dajejo sladek okus. Listi so 30 do 45-krat bolj sladki od sladkorja, ekstrahirano sladilo pa je kar 250 do 400-krat slajše od sladkorja. Uporaba Stevie je najbolj razširjena v Južni Ameriki, na Kitajskem in Japonskem.

Sladilo je primerno za diabetike, saj gre za prvo naravno sladilo, ki nima energijske vrednosti in ob zaužitju ne vpliva na porast krvnega sladkorja. Stevia ne karamelizira, ni kancerogena, ne fermentira v alkohol in ne vsebuje konzervansov. Zaradi ničelnega glikemičnega indeksa ne povečuje želje po sladkem, zato lahko ob priboljšku (sladici s stevio) uživamo ne, da bi pri tem sprožili verižno reakcijo ponavljajočega poseganja po slaščicah. Zaradi te lastnosti jo lahko koristno uporabimo pri redukciji telesne teže.

V nekaterih receptih sladkorja žal ne moremo preprosto zamenjati s stevio, saj pri pripravi jedi nima enakih karakteristik kot sladkor (penasto vmešana jajca za biskvit, karamelizacija,…). Priprava slaščic s stevio ni nemogoča, potrebuje pa prilagoditev receptov. Lahko pa jo enostavno zamenjamo za slajenje tekočin (kava, čaj, kompot,…).

Stevio uporabljajo tudi v zobnih pastah in ustni vodi – ne le kot nadomestek drugim sladilom, temveč tudi zaradi njenega dokazanega antibakterijskega delovanja.
Andreja Širca Čampa, univ.dipl.inž., klinični dietetik

In sedaj vam ne preostane nič drugega, kot da se sladkosti lotite še s kuhalnico!

kuhanje

Pridružite se nam v edinstveni 4 urni delavnici, na kateri bomo spoznali stevio kot rastlino in sladilo v različnih oblikah. Najprej bomo stestirali njene lastnosti in jih primerjali z različnimi bolj poznanimi sladili, kasneje pa se bomo lotili tudi kuhe in peke ter priprave napitkov.

KJE? V kuhinji salona Miele Gallery, Brnčičeva ulica 41 g, 1231 Ljubljana – Črnuče, www.miele.si

KDAJ? 17.oktobra 2012, od 10.00-14.00

PRIJAVE do 15. oktobra 2012, Hiša zdravja-Bimedia d.o.o.

E: [email protected], T: 01 244 95 06

Kotizacija za udeležbo stane 20,00 EUR in jo po navodilih poravnate pred 17.10.12.

Udeleženci dogodka prejmejo:

• naravno sladilo NOW Better Stevia
• knjižico receptov za peko s stevijo, ki jo je uredila Andreja Širca Čampa-univ.dipl. inž. klinični dietetik
• zložljivo nakupovalno vrečko NOW Better Stevia
• brezplačni izvod revije Bogastvo zdravja in še nekaj presenečenj

Vabljeni, z vami bomo Hiša zdravja in revija Bogastvo zdravja! Prijetno in sladko bo!

logo logo Logo

Oglasno sporočilo


Sledite nam