fbpx

Kuhamo s pridihom grške kuhinje

Novice, Prehrana, Zanimivo

Uživanje v pestrosti okusov grške kuhinje ni le na potovanjih, ampak njeno odličnost lahko okusite tudi doma, vse leto.

»Vse, kar jemo, nas gradi in spreminja. Od tega, kar smo s hrano vnesli v organizem, so odvisni: naša moč, naše zdravje, naše življenje.«

                                                                                                 Hipokrat

Predstavljajte si grške ritme, zasanjano morje …

… in bogato kulinarično ponudbo, ki predstavlja pravo grško doživetje. Grčija je zibelka zahodne civilizacije in ima bogato kulinarično tradicijo, globoko zasidrano v srcu vsakega Grka.

In seveda tudi v srcih mnogih dopustnikov.

mc-rendered1_grcija_600x600

Grška kuhinja je najstarejša v Evropi, njeni viri segajo v antiko. Kulinaričnih navdušencev ne preseneča dejstvo, da je bila prav v Grčiji izdana prva kuharska knjiga – 350 let pred našim štetjem jo je napisal grški pesnik in sladokusec Arhestrat.

Bistvo grške kuhinje je njena preprostost. Jedi so včasih morda skromne, vendar so vedno izvrstno začinjene in izrazitih okusov. Grški kuharji so že v preteklosti mojstrsko izkoriščali obilico sezonskih živil in pri kuhi, tako kot danes, uporabljali le najboljše.

Ali veste, da so zgodovinska posebnost poklicni kuharji, ki so delali za bogate družine, saj so prirejale gostije za različne priložnosti. Poklicni kuharji so bili svobodnjaki, obiskovali so kuharsko šolo in po dveh letih opravili kuharski izpit. Sužnji so bili le pomožni kuharji, ki pa so pridobili kuharske spretnosti, tako da so jim priznali nekatere privilegije (npr. lahko so prodajali svoje jedi).

Danes je grška kuhinja krajevno precej raznolika. Kar nekaj njenih jedi dosega svetovno slavo, npr. grška solata s sirom feta, sploščeni nekvašeni kruh pita in vanj zaviti souvlaki (grški ražnjiči), tzatziki … Po priljubljenosti se jim ob bok postavlja tradicionalni grški jogurt, katerega ponudbo dopolnjujejo novi okusi različnih ponudnikov. Zaradi izvora dežele in tehnološkega postopka so jih poimenovali »grški tip jogurta«.

MYTHOS, grški tip jogurta z osvežujočim in blagim okusom, prebudi čute slastnega razvajanja in nagrajuje s svojo kremno strukturo. Ponuja pravo pustolovščino okusov. Predstavlja se v treh različicah, kot navadni ali skupaj z jagodo oziroma gozdnimi sadeži. Z osvežujočim in blagim okusom prebudi čute slastnega razvajanja ter navduši s svojo kremno strukturo. Dodatno odličnost jogurtov MYTHOS predstavlja vir beljakovin.

Danes popotniki lahko v grških tavernah, med opazovanjem sproščenih domačinov, okusijo svetovno slavo znanih grških jedi in še marsikatero manj znano jed. Pa vendar, zakaj bi uživali v pestrosti okusov grške kuhinje le na potovanjih, če njeno odličnost lahko okusimo tudi doma, vse leto?

mc-rendered_grska_hrana_600x600

Ste že poskusili kruh, pri pripravi katerega smo uporabili beli sir in grški tip jogurta? Če vas zanima, kako smo ga pripravili, sledite našemu receptu.

Grški kruh z belim sirom in grškim tipom jogurta

Sestavine:

Za 4 osebe:

  • 2–3 skodelice moke
  • ½ skodelice belega sira Zelene doline
  • 1 skodelica grškega tipa jogurta Mythos
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 1 skodelica oljčnega olja (za peko)

Priprava:

Z rokami zdrobimo beli sir Zelene doline. Ne dodajamo soli, ker je slan že beli sir.

V večjo posodo damo moko, zdrobljeni beli sir Zelene doline, jogurt MYTHOS in pecilni prašek. Zmešamo z vilicami in nato nadaljujemo z roko. Ne uporabljamo električnega mešalnika. Dobili bomo zelo mehko testo.

Testo pustimo počivati 15 minut.

V ponev dodamo olje, toliko, da prekrije dno, ter segrejemo na srednjo temperaturo. Iz testa naredimo majhne kroglice s premerom približno 5 cm in jih z roko raztegnemo, da dobimo testo premera približno 15 cm. Testo položimo na vroče olje in največ 20 sekund pražimo na eni strani in nato na drugi. Cilj je, da testo porumeni, ne sme pa potemneti, ne sme biti preveč popečeno. Nato kruh položimo na papirnato brisačko, da vpije olje.

Tako pripravljeni kruh lahko ponudimo zraven domačega oljčnega olja.

MYTHOST, grški tip jogurta, z medom in orehi

Za vse sladkosnede razkrivamo recept, v katerem se prepleta svežina jogurta, meda in orehov. Čutna kombinacija treh kulinaričnih mušketirjev, ki predstavlja slastno popestritev in se prileže tudi po napornem dnevu.

Sestavine:

Za 1 osebo:

  • 150 g jogurt grškega tipa MYTHOS
  • 2 žlici na grobo sesekljanih orehov
  • 1 žlica kokosovega olja
  • 1 žlica meda
  • sadje po želji (hruške, jabolka, banane, breskve …)

Priprava:

V ponev damo kokosovo olje in na njem rahlo popečemo sesekljane orehe.

V skodelico za serviranje damo jogurt MYTHOS in ga prelijemo z medom. Dodamo prepražene orehe in ponovno prelijemo z medom. Dodamo še sveže, na kocke narezano sadje. Kdor ima rad okus cimeta, bo z veseljem dodal še to skrivnostno začimbo.

close up of greek yogurt with golden wild honey and musli


Sledite nam