fbpx

Kri nas vse povezuje

Obvestila, Zanimivo, Zdravje

Darilo krvodajalk in krvodajalcev je kri, ki vsako leto pomaga rešiti na milijone življenj in ohranja zdravje.

Osrednja tema Svetovnega dneva krvodajalstva 2016 je zahvala krvodajalcem in krvodajalkam, ki z darovanjem krvi vsakodnevno rešujejo življenja. S pomočjo slogana “Kri nas vse povezuje” želijo opozoriti javnost, da je za nemoteno preskrbo s krvjo vsake države potrebno dnevno aktivno vključevanje velikega števila ljudi, ki prostovoljno darujejo kri, saj tehnološki razvoj in napredek medicine tudi v tretjem tisočletju ne pozna nadomestnega zdravila za kri. Ohranjanje zdravja, preprečevanje posledic bolezni in preprečevanje smrti je pri mnogih bolnikih odvisno od krvodajalcev in krvodajalk. V svetu je letno kar 108 milijonov dajanj krvi. “Kri nas vse povezuje” pravi letošnji slogan svetovnega dneva krvodajalcev, ki ga obeležujemo 14. junija. Na ta način se simbolno zahvalimo prostovoljnim neplačanim krvodajalcem za njihovo darilo, ki rešuje življenja. Obenem pa se z zahvalo dviguje tudi raven zavedanja o potrebi po rednem krvodajalstvu za oskrbo s kakovostno, varno in dostopno krvjo ter pripravkih iz krvi za bolnike.

Transfuzija krvi in pripravkov iz krvi vsako leto pomaga rešiti na milijone življenj. Transfuzija bolnikom z življenjsko nevarnimi obolenji pomaga živeti dlje in bolj kakovostno ter lajša zapletene zdravniške in kirurške posege. Bistveno vlogo igra tudi pri reševanju življenj pri materinski negi in negi otrok ter v primeru naravnih nesreč in nesreč, ki jih povzroči človek.

V veliko državah je potreba po krvi večja od zalog. Krvodajalske organizacije se tako spopadajo z izzivom kako zagotoviti zadostno količino kakovostne in varne krvi. Zadostnost pri oskrbi s krvjo lahko zagotovijo le redna darovanja prostovoljnih neplačanih krvodajalcev. Cilj svetovne zdravstvene organizacije za vse države je, da v letu 2020 vso potrebno kri zagotavljajo prostovoljni neplačani krvodajalci.

Dandanes vso ali skorajda vso potrebno kri prostovoljni neplačani krvodajalci zagotavljajo le v 62 državah, medtem ko je 40 držav še vedno odvisnih od družinskih članov in celo plačanih krvodajalcev.

V Sloveniji je od prve krvodajalske akcije do danes, kri darovalo že skoraj trikrat več ljudi, kot je vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije. Skoraj šest milijonov. Samo v zadnjih enaindvajsetih letih, točneje od začetka leta 1994 do konca lanskega leta, je v Sloveniji darovalo kri več ljudi, kot je vseh prebivalcev Slovenije. 2.233.103 krvodajalk in krvodajalcev je v tem času slovenskemu zdravstvenemu sistemu zagotavljalo nemoteno zdravljenje s krvjo. Povprečno več kot 110.000 letno ali 350 vsak dan. Kar Slovenijo uvršča med 62 držav na svetu, ki sto odstotno pokrivajo potrebe po krvi z anonimnim prostovoljnim krvodajalstvom.

Drage krvodajalke in dragi krvodajalci, iskrena hvala za neprecenljivo darilo, ki ga dajete, da življenje mnogih teče dalje.

pomoč roke

Rdeči križ Slovenije je s 56 območnimi združenji nacionalni organizator krvodajalstva v državi. Za potrebe zdravstvenih programov slovenskega zdravstva zagotovijo vso potrebno kri. Odziv na krvodajalskih akcijah pa dokazuje, da krvodajalstvo ostaja v Sloveniji najbolj množična solidarnostna akcija državljanov. Zelo ponosni so na vas.

Ponosni pa so tudi na 2.148 prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa Slovenije, zaradi njihovega prispevka k nemotenemu izvajanju programa nacionalnega pomena je neprecenljiv. Ter informiranja in motiviranja ljudi za darovanje krvi. Samo lani so prostovoljke in prostovoljci temu namenili 38.669 svojih prostovoljnih delovnih ur.

Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujejo vsem, ki podpirajo krvodajalsko tradicijo ter tvorno prispevajo k uspešni izvedbi nacionalnega programa krvodajalstva.


Sledite nam