fbpx

Krčne žile pod nadzorom

Bolezni, Človeško telo, Zdravje

Kako omiliti težave, ki jih povzročajo krčne žile, in kakšne so možnosti zdravljenja?

Če je evolucija poskrbela, da smo se vzravnali in se začeli premikati le po dveh okončinah, zakaj je potem žilne stene in venske zaklopke v naših nožnih venah naredila tako ranljive? Takšna misel verjetno prešine vsakogar, ki trpi zaradi venskega popuščanja oziroma vijugastih modrikastih krčnih žil, ki sprva povzročajo težke, boleče in utrujene noge, kasneje pa številne zaplete. Toda ali je to res evolucijska napaka ali si težave povzročamo sami? Kako preprečiti krčne žile? Lahko kaj storite sami?

Precej je odvisno od vzroka za njihov nastanek. Genetska predispozicija je najmočnejši dejavnik, ki vpliva na pojav kronične bolezni ven. Raziskave kažejo, da je možnost, da dobimo krčne žile, okoli 40-odstotna, če zaradi njih trpi eden od staršev. Če jih imata oba starša, pa imajo moški 60-odstotno, ženske pa skoraj 90-odstotno možnost, da se jim pojavijo. Na genetiko in nekatere druge dejavnike tveganja, kot so hormonska nihanja in starost, s katero se bolezen bistveno bolj izraža in povzroča več težav, torej ne moremo vplivati. Lahko pa s svojim vedenjem vplivamo na dejavnike, ki izrazitost simptomov povečajo ali omejijo.

»Zelo pomembni za potek bolezni so namreč tudi povečana telesna teža, pretirano sedeč ali stoječ način življenja in pomanjkanje telesne aktivnosti,« opozarja prim. mag. Andrej Šikovec, dr. med., specialist splošne kirurgije iz specialistične ambulante Avelana. »Teža bolezni se lahko ob sočasnem delovanju več dejavnikov bistveno spreminja.«

Manca iz Maribora je prve znanilce težav začela opažati že pred 20. rojstnim dnevom, kljub temu da je bila njena teža normalna in je bila športno aktivna. »Jasno mi je bilo, da sem težavo podedovala, ker so vsi moji predniki trpeli zaradi krčnih žil,« se spominja. Ko je nastopila prvo službo in so se njena obdobja sedenja podaljševala, pa so noge počasi začele postajati vse težje. Bolezen se namreč razvija postopoma in praviloma zaradi seštevka več različnih dejavnikov.

Zakaj pride do venskega popuščanja in kakšne so lahko težave, ki jih povzročajo krčne žile? Jih je mogoče preprečiti? Kako pa jih zdravimo? Odgovore na vprašanja najdete v nadaljevanju članka na portalu Vse bo v redu.


Sledite nam