fbpx

Korekcija trebuha z abdominoplastiko

Žensko zdravje

Abdominoplastika je estetska operacija, ki jo izvajajo plastični kirurgi in je namenjena preoblikovanju trebuha. Poseg se najpogosteje opravi pri mladih mamicah, ki imajo po porodu ohlapen in izbočen trebuh. Pogosto pa abdominoplastiko opravimo tudi pri posameznikih, ki jim po hujšanju težave dela ohlapna in viseča koža na trebuhu. Poseg je varen, z njim pa lahko dosežemo dobre in predvidljive estetske rezultate, če poseg opravi izkušen strokovnjak.

korekcija trebuha z abdominoplastiko - estetika milosevic

Izbočen in ohlapen trebuh je dokaj pogosta težava žensk po porodu. V času nosečnosti plod boči trebušno steno ter razmika preme trebušne mišice, hkrati pa se razteguje tudi koža na trebuhu. V prvih mesecih po porodu se pri večini žensk trebušna stena vrne v prvotni položaj, pri nekaterih pa preme trebušne mišice ostanejo razmaknjene. Ohlapna koža se po porodu lahko skrči le, če med nosečnostjo ni bila preveč raztegnjena in se njene elastične lastnosti niso izrazito poslabšale.

Podobno se dogaja tudi pri debelosti, kjer se trebušna stena boči in širi zaradi maščobnih blazinic v trebušni votlini in v samem podkožju trebušne stene.

Z abdominoplastiko lahko napravimo korekcijo razmaknjene trebušne muskulature in odstranimo odvečno kožo ter podkožje na trebuhu. Abdominoplastika je dokaj zahteven kirurški poseg, ki se ga ponavadi opravi v splošni anesteziji. Zahteva bolnišnično obravnavo, saj je zgodnje okrevanje po posegu dokaj zahtevno. Po operaciji je potrebno vsaj en dan ostati v bolnišnici, kadar pa je okrevanje zahtevnejše, pa se bolnišnično zdravljenje temu primerno podaljša.

Poznamo več tipov abdominoplastike, med katerimi se najpogosteje izvaja t.i. klasična abdominoplastika. Pri tem posegu, ki ponavadi traja 2-3 ure, se odstrani odvečno kožo pod popkom in se napne ter zgladi kožo, ki je nad popkom. Kadar je prisoten razmik premih trebušnih mišic, t.i. diastaza rektusov, je potrebno mišično steno dodatno učvrstiti. Ob koncu operacije tako trebuh postane raven in čvrst, koža pa postane napeta in gladka. Preko trebuha se namesti trebušni pas, ki nudi stalno oporo operiranim tkivom. Trebušni pas, s pritiskanjem na operirano področje, preprečuje nastanek obsežnih oteklin in omogoča primerno celjenje ran.

Po operaciji je potreben počitek. Okrevanje je zlasti v prvih dneh po posegu dokaj zahtevno. Bolečine so zmerne in jih je potrebno blažiti s protibolečinskimi zdravili, po navodilu kirurga. Če je bila med operacijo korirgirana diastaza rektusov, je potrebno paziti, da se trebušna stena ne napenja, s postelje pa je potrebno vstajati z boka še dva meseca po posegu. Ta čas se je potrebno izogibati tudi drugačnemu napenjanju trebušne stene, ki lahko nastane na primer ob kašljanju ali dvigovanju bremen.

Trebušni pas je potrebno stalno nositi 6 – 8 tednov. Odstraniti se ga sme le za krajši čas, na primer med tuširanjem. Pomembno je, da se pred posegom nabavi trebušni pas primerne velikosti, ki se ga po operaciji z ježki lahko še nekoliko prilagodi obsegu trebuha. Trebušni pas je narejen iz trpežne in elastične tkanine in se ga lahko normalno opere.

Kirurške rane je potrebno pri kirurgu redno prevezovati. Prvo kontrolo in prevezo ran se opravi 2. ali 3. dan po operaciji in tedaj se ponavadi odstrani tudi drenažne cevke. V kolikor celjenje poteka brez posebnosti, se drugo kontrolo pri kirurgu opravi 14. dan po posegu. Tedaj se odstrani kožne šive.

Bolniški stalež po abdominoplastiki ponavadi traja 2 do 3 tedne, vendar se ga lahko podaljša, v kolikor je delo v službi fizično zahtevno. Če je bila med posegom napravljena korekcija diastaze rektusov, se je še vsaj 2 meseca po operaciji potrebno izogibati športnim aktivnostim, pri katerih se napenja trebušna muskulatura.

Rezultati abdominoplastike so praviloma dobri in predvidljivi, resni zapleti pa so zelo redki, kadar poseg opravi izkušen plastični kirurg in kadar je sodelovanje pacienta v obdobju okrevanja dobro.

Pripravil:
Miloš Milošević, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, FEBOPRAS, ki deluje v Estetiki Milošević.

Preberite tudi:


Sledite nam