fbpx

Korekcija prsi po nosečnosti in dojenju

Lepota, Zanimivo, Žensko zdravje

Prsi so od nekdaj simbol ženskosti. Po porodu in dojenju se prsi zmanjšajo, zaradi česar izgubijo volumen in ostane odvečna koža. Zato bo vsaka ženska, ki je dojila, razumela, zakaj je ravno poseg korekcije prsi na svetu v porastu.

Vsi vemo, da lahko nosečnost in poporodno obdobje na ženskem telesu pustita sledi. To je čas, ko vaše telo ni več samo vaše, ko se širi in spreminja na način, na katerega niste povsem pripravljeni.

Najprej – še preden se vidi trebušček in se pridobijo kilogrami – opazimo povečanje dojk, in sicer zaradi intenzivne sinteze estrogena in progesterona v telesu, dodatne krvi, vode in maščob, ki jih potrebuje vaš otrok.

Po porodu se običajno najbolj posvečamo temu, kako se znebiti odvečnih kilogramov, pri čemer imajo glavno besedo trenerji in prehranski strokovnjaki. Mnoge ženske pravijo, da največ kilogramov izgubijo z dojenjem. Ne le da je materino mleko najboljša hrana za novorojenčka, temveč z njim – po raziskavah Ameriškega združenja za nosečnost – pokurimo od 425 do 700 kalorij dnevno brez dodatne telesne dejavnosti.

Nekatere izmed svetovno znanih manekenk prisegajo na prednosti dojenja, kot sta pospeševanje presnove in ohranjanje lastnega »jaza«. O tem, da dojenje slabo vpliva na videz dojk, pa se običajno molči.

Bagatin prsi estetika korekcija operacija

Kaj se med nosečnostjo in dojenjem dogaja z dojkami, nam je pojasnil dr. Dinko Bagatin, splošni, plastični in rekonstruktivni kirurg, specializiran prav za korekcijo prsi.

“Velikost dojk se lahko med nosečnostjo in dojenjem poveča tudi za tri številke košarice modrčka, saj v njih nastaja novo žlezno in maščobno tkivo, med dojenjem pa njihova velikost dnevno niha.

Hormoni vplivajo na obarvanost kože, zato bradavice postanejo temnejše. Ker po telesu kroži večja količina krvi, postanejo vene na dojkah vidne, dodatna količina progesterona pa lahko povzroči tudi rast dlačic okoli bradavic. Zaradi naglega povečanja obsega dojk pride tudi do strij.

Po končanem dojenju dojke običajno spet spremenijo obliko, saj se njihove žleze vrnejo v prvotno stanje, ostane pa odvečna koža. Tudi zaloge maščobnih celic, ki so se v njih zbirale med nosečnostjo, so porabljene. Ker pa so prsi že od nekdaj simbol ženskosti in samozavesti, bo vsaka ženska, ki je dojila, razumela, zakaj postaja poseg dviga prsi dandanes v svetu vse bolj priljubljen.”

Po podatkih Ameriškega združenja plastičnih kirurgov je količina opravljenih posegov v zadnjih desetih letih narasla za 75 odstotkov, večinoma pa se za poseg odločijo mlade mamice. Dr. Bagatin s Poliklinike Bagatin nam je natančneje pojasnil, kateri posegi so najpogostejši.

Bagatin prsi korekcija operacija

Po nosečnosti in dojenju se žlezne hipertrofije dojk zmanjšajo, zato obseg dojk v zgornjem predelu in okoli bradavice upade, ostane pa tudi odvečna koža. Če so dojke povešene, vendar imajo dovolj volumna, se opravi le poseg dviga prsi.

Poznamo različne metode dviganja, na njihov izbor pa vplivajo način in stopnja povešenosti prsi ter to, kakšen rezultat želimo doseči. Zato najprej opravimo izjemno natančne klinične meritve prsnega koša in prsi.

Po odstranitvi odvečne kože dvignemo bradavice in kožo okoli kolobarjev preoblikujemo, tako da dobijo dojke lepši videz. Kadar pa gre tudi za izgubo volumna dojke, še posebej v zgornjem predelu, opravimo poseg povečanja prsi z vsadki.

Na Polikliniki Bagatin uporabljajo vsadke Mentor proizvajalca Johnson&Johnson, ki veljajo za najkakovostnejše.

Glede na želje pacientk vstavljajo tako okrogle kot anatomske vsadke, k lažji in zanesljivejši odločitvi pa pripomore njihov tridimenzionalni fotosimulator Vectra XT, ki pacientkam pokaže, kakšne bodo videti po operaciji. Vsadek daje dojki polnost v vseh smereh, kar se najbolje in najlepše vidi od strani.

Priporoča se, da se ta poseg opravi najmanj leto dni po porodu oziroma najmanj pol leta po koncu dojenja. Kdaj se boste odločili zanj, je odvisno le od vas, po izkušnjah dr. Bagatina pa ženske na poseg korekcije dojk običajno pridejo, potem ko so se odločile, da ne bodo več zanosile.

Seveda lahko tudi po dvigu in vstavitvi vsadkov zanosite. Poudariti velja, da dojka ohrani svojo funkcijo dojenja ne glede na vsadke, dojenje poteka povsem normalno, prav tako pa vsadki nimajo nobenega vpliva na nosečnost in poporodno obdobje.

 


Sledite nam