KOPB in redna telesna vadba

Telesna dejavnost zaseda pomembno mesto v zdravljenju vseh stadijev KOPB. Za svojo telesno kondicijo lahko naredi največ kar sam bolnik.

Telesna dejavnost zaseda pomembno mesto v zdravljenju vseh stadijev KOPB. Za svojo telesno kondicijo lahko naredi največ kar sam bolnik.

dihalne_uvodNamen redne telesne vadbe je zmanjšanje simptomov, izboljšanje kakovosti življenja ter uspešnejše vključevanje v vsakodnevna opravila. Redna telesna vadba uspešno odpravi tudi veliko nepljučnih težav, na primer slabo kondicijo, izgubo mišične mase in telesne teže. Poleg tega vsem bolnikom s KOPB izboljša telesno zmogljivost in zmanjša težko sapo ali utrujenost.

Med izločitvenimi kriteriji za telesno vadbo so zlasti pomembna druga prisotna stanja, ki motijo njeno izvajanje (hud artritis in večje poškodbe skeleta ter huda osteoporoza), ali taka, ki bolnika življenjsko ogrožajo (huda pljučna hipertenzija, nestabilna angina pektoris , miokardni infarkt v bližnji preteklosti). Oblika telesne vadbe je odvisna od posameznika. Njeno izvajanje lahko poteka v bolnišnici, ambulanti ali doma.

Telesna vadba sicer ne daje merljivih učinkov na respiratorno − dihalno prizadetost, vpliva pa na telesno oslabelost. Priporočljiva je kot eden izmed načinov izboljšanja telesne in duševne kondicije. Vključiti jo je treba med vsakodnevne dejavnosti, kot so: hoja po ravnem in po stopnicah, vaje na sobnem kolesu in vaje za roke. S telesno vadbo je mogoče povečati telesno sposobnost in vzdržljivost.

dihalne_uvod2Traja naj vsaj 20 do 45 minut 3- do 5- krat na teden. Smiselen je trening mišičnih skupin, ki jih v običajnem življenju največ uporabljamo. Poleg vzdržljivostnih vaj je koristen tudi trening moči in dihalnih mišic. Po opustitvi vadbe pozitivni učinki počasi ponehajo. Zato je bistvenega pomena, da bolnik z vadbo vztrajno nadaljuje. Poleg redne telesne dejavnosti potrebuje tudi uvedbo pravilnih prehrambenih ukrepov, ki pomagajo popraviti in vzdrževati telo v čim bolj optimalnem območju delovanja. Cilji spremembe prehranjevalnega režima so: povečanje čiste misične mase, telesne teže in zmanjševanje morebitnega adipoznega tkiva, kar je mogoče doseči z optimalizacijo kaloričnega vnosa in s prehranskimi dopolnili k redni prehrani.

Bodite čimbolj aktivni. Vse navedene vaje bodo pomagale samo, če jih boste izvajali. Če ostanejo samo napisane na papirju, ne bo od njih nobene koristi. Srečno.

dihalne_uvod3

Vabljeni na forum KOPB, kjer se lahko posvetujete o kronični obstruktivni pljučni bolezni.

Več novic

New Report

Close