fbpx

Konec javnega razpravljanja o omejevanju tobaka

Obvestila, Zanimivo, Zasvojenosti, Zdravje

Mlajši kot je je posameznik ob začetku kajenja, bolj bo zasvojen, dlje in več bo kadil ter manjša bo verjetnost, da …

V petek, 8. 4. 2016, se je zaključila javna razprava o predlogu Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki je aktivirala števila društva in posameznike, ki so podali tudi svoje predloge.

Med njimi so bili s predlogi aktivni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in predlagali nekatere dopolnitve predloga zakona.

Predlagani ukrepi podpirajo drug drugega in so skupaj učinkovitejši. Vsak ima v doseganju cilja zmanjševanja kajenja svojo in pomembno vlogo, vsak malce različno, skupaj pa imajo isti cilj – zmanjševanje razširjenosti in posledic kajenja oziroma izboljševanje zdravja prebivalcev.

S kajenjem se začne že v osnovni šoli

Med odraslimi prebivalci Slovenije kadi vsak četrti. Delež kadilcev se v obdobju 2007–2014 ni spremenil.

S kajenjem pričnejo otroci, najstniki in mladi. Podatki NIJZ kažejo, da sta okoli dve tretjini tistih, ki so kadarkoli kadili, prvič kadili že pred polnoletnostjo, 99 % pa pri 25. letih ali manj.

Vsak šesti 15-letnik je prvič kadil, ko je bil star 13 let ali manj, torej v osnovni šoli. Po 25. letu starosti torej praktično nihče več ne začne kaditi.

Na začetek kajenja med otroki, najstniki in mladimi pomembno vplivajo številni in med seboj prepletajoči se dejavniki, med njimi je eden najpomembnejših prav marketing tobačne industrije, torej oglaševanje, promocija, embalaža, okusi, cene idr., kar kaže na ključen pomen ustreznih ukrepov na tem področju.

Mladostnik lahko že kmalu postane zasvojen in seveda je takrat opustitev kajenja manj verjetna. Mlajši, ko je posameznik ob začetku kajenja, bolj bo zasvojen, dlje bo kadil, več cigaret bo pokadil in manjša bo verjetnost, da bo kadarkoli opustil kajenje.

Ključno je, da med otroki, najstniki in mladimi preprečimo poseganje po tobačnih in povezanih izdelkih ter z ustreznimi ukrepi ustvarimo okolje, ki spodbuja zdrave izbire, ne pa kajenje.

Tonska izjava dr. Helene Koprivnikar o začetku kajenja v osnovni šoli >

logo_triglav

Projekt Mesec aktivnosti za zdravje podpira Zavarovalnica Triglav d.d. in Zavod vse bo v redu


Sledite nam