fbpx

Kolonije za otroke s sladkorno boleznijo

Bolezni, Obvestila, Zanimivo, Zdravje

Na področju diabetesa je vsako leto kaj novega – raziskave posegajo v same temelje razvoja sladkorne bolezni, …

Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami bo 25. 6. 2017 ob 19.30 v MZLRKS na Debelem rtiču v amfiteatru obeležilo 50. obletnico poletnega tabora – kolonije za otroke s sladkorno boleznijo.

Na področju diabetesa je vsako leto kaj novega – raziskave posegajo v same temelje razvoja sladkorne bolezni, tehnologija vstopa v vodenje sladkorne bolezni, prihajajo novi inzulini, sladkor nadziramo s pogledom na pametni telefon, novi senzorji ne zahtevajo več vsakodnevnega zbadanja v prste ali pa zmanjšajo število vbodov.

A vendarle moramo pogledati tudi nazaj in se spomniti, kako je bilo pred mnogimi leti, desetletji. In prav letos bomo obeležili 50 let, odkar je prof. dr. Lev Matajc odpeljal prvo skupino otrok na poletni tabor v Kraljevico. 25 let Kraljevice in zdaj 25 let Debelega rtiča. Vsako leto znova se 110 otrok odpravi na pot na tabor v spremstvu 13 vodičev in 11 pomočnikov, nekateri s solzami v očeh, drugi v pričakovanju prijateljev in zabave. Na koncu ostane kup spominov in želja, da bi se čez leto spet dobili na morju.

50 let pomeni tudi to, da je v tem času odšlo v poletni tabor skupno preko 1500 otrok in mladostnikov, ki so se učili, kaj pravzaprav sladkorna bolezen je in kako jo obvladati, v družbi vrstnikov in ob nenavadnem pogledu na svoje zdravnike, medicinske sestre in zdravstvene tehnike, dietetike in psihologe v kopalkah. Zabavno jih je bilo kdaj potisniti oblečene v vodo, potunkati ali pa jih poslušati, kako zvečer berejo pravljice in crkljajo najmlajše. Tudi to je zelo pomembno.

Dogodek bomo obeležili tudi s posebno  številko Sladkorčkov –polna je spominov na tedne, preživete v koloniji, na dogodivščine in prve ljubezni, pa tudi na hipe in druge težave.

Prof. dr. Kržišnik v svojem članku opiše ozadje prvega tabora pri nas, prof. dr. Tadej Battelino poišče še vzporednice v svetu in doc. dr. Mojca Žerjav Tanšek vleče vzporednico s še enim taborom – za otroke s fenilketonurijo, ki se z nami družijo na Debelem rtiču že vse od leta 1994.


Sledite nam