Koliko obremenitve prenese vaša hrbtenica?

Ste se kdaj vprašali, kolikšno obremenitev lahko prenese hrbtenica in še bolj pomembno, ali bi tako obremenitev prenesla vaša hrbtenica? Seveda vam odgovora ne moremo zagotoviti, lahko pa sami približno ugotovite, v kakšnem stanju je vaša hrbtenica.

Znanstveniki iz priznane Univerze v Yalu so želeli ugotoviti zmožnosti obremenitve hrbtenice in posamezne dejavnike, ki vplivajo na njeno stabilnost.

Ugotovili so, da lahko naša hrbtenica na posameznih segmentih prenese tudi do 350 kg obremenitve. Seveda to ne pomeni, da smo sposobni dvigniti takšno težo, vendar da se pod določenimi biomehaničnimi pogoji ustvari sila enaka tej obremenitvi.

Znanstveniki so opredelili tri osnovna področja, ki zagotavljajo stabilnost hrbtenice: kosti in vezivno tkivo, stabilizacijske mišice in živčni nadzor stabilizacijskih mišic. Preko poizkusov so prišli do zaključka, če hrbtenici odstranijo mišice, ki zagotavljajo stabilnost, se zmožnost njene obremenitve drastično zmanjša. Hrbtenica brez mišične podpore zdrži zgolj 10 kg obremenitve.

Kolikšno obremenitev zdrži vaša hrbtenica?

Tako drastična razlika nakazuje na veliko pomembnost mišic za primerno stanje vaše hrbtenice. Na tem mestu bi bilo primerno vprašanje: »Kolikšno obremenitev zdrži moja hrbtenica?«.

Na to vprašanje znanost še ni našla preprostega odgovora. Zato lahko zgolj predvidevamo, kje na tej lestvici se nahajamo. Že pomislek na naš vsakdan nam lahko poda približen odgovor. Kaj naredimo za stabilizacijske mišice, kako jih krepimo in kako za njih skrbimo? Če so odgovori na zastavljena vprašanja vse prej kot preprosti, potem se verjetno še niste približali temu, da bi vaše mišice nudile primerno oporo hrbtenici.

V potrditev domnevi pomislite, na situacijo iz bližnje preteklosti, ko ste poizkušali premakniti ali dvigniti težji predmet. Še bolje, če ste to počeli dalj časa. Če so spomini povezani z bolečino ali otrdelostjo, ne glede koliko časa je trajala (v kolikor je trajalo samo kakšen dan je to odlično), to po navadi nakazuje, da pri izvajanju naloge hrbtenica ni bila primerno obremenjena.

Kako poskrbite za svojo hrbtenico?

Hrbtenica za razliko od ostalih telesnih segmentov hitro in natančno sporoči, če ji kaj ne ustreza. Lahko tudi z enodnevno zamudo. Če ste prejeli sporočilo v obliki bolečine, je to dobro vzeti na znanje. Le ta verjetno sporoča, da ste bližje 10 kg obremenitve kot 350 kg in da bi bilo potrebno premakniti letvico nekoliko višje, da lahko v prihodnosti opravljate podobne aktivnosti brez težav. V nasprotnem primeru si sporočila v obliki bolečine še sledijo.

Odlična informacija je, da lahko sami veliko naredimo za povečanje moči stabilizatorjev trupa. To pomeni, da za to ne potrebujemo posebnih naprav. Zgolj strokovno vodenje in izkušnje, ki nam zagotavljata, da vadbo izvajamo pravilno, učinkovito in brez bolečin. S tem preprečimo nadaljnje težave. Hkrati je pomembno tudi razumevanje delovanja hrbtenice in njenih odzivov, saj boste le tako prišli do končnega cilja. Le ta pa je, da ohranjate primerno sposobnost obremenitve vaše hrbtenice brez bolečin. Vsak dan znova, pri vsakdanjih aktivnostih.

Imate vprašanje povezano s hrbtenico?

Vabimo vas k sodelovanju na forumu Težave in bolečine v hrbtenici, kjer lahko postavite svoje vprašanje ali izmenjate svoje izkušnje.
Za vse tiste, ki bi si želeli narediti nekaj konkretnega za podporo svoji hrbtenici, vabljeni na stran Re:aktiv, kjer se lahko dogovorite tudi za posvet.

O avtorju

Dejan Kernc, doktorski kandidat kineziologije za področje hrbtenice in idejni vodja Re:aktiva, na portalu Med.Over.Net  sodeluje s strokovnimi prispevki vezanimi na preventivo za ljudi z bolečinami v križu in hrbtenici ter specializirano vadbo hrbtenice. Uporabnike ozavešča o osnovnih mišičnih skupin, ki so pomembne za varovanje hrbtenice in odločilno vplivajo na kvaliteto gibanja.

“V svoji doktorski disertaciji sem skupaj z ortopedi in fizioterapevti razvil novi, inovativni način vadbe, ki vadečim omogoča zmanjšanje bolečine v hrbtu in olajša vsakodnevno gibanje. Všeč mi je rek, da je razumevanje bistvo napredka. Torej, razumevanje delovanja hrbtenice in celotnega telesa ter zavedanje lastnih omejitev lahko izkoristimo sebi v prid in dokaj zanesljivo, brez bolečin ponovno opravljamo vsakdanje dejavnosti. To je tudi moja želja in tisto, kar me žene pri delu, ki ga opravljam v okviru lastne vadbe Re:aktiv.

Rad poudarim, da ni potrebno, da vas bolečina prisili v spremembo. Ne čakajte na brezizhodne položaje in trpljenje. Tudi če imate »samo« bolečino v križu, je to dovolj, da začnete z vadbo, z razumevanjem in zaznavanjem telesa. Ne pozabite pa, da učenje ne poteka iz danes na jutri in zahteva svoj delež časa in pozornosti. Če ste kdaj imeli kakršnokoli bolečino, potem veste, da je bilo treba vztrajati, da izboljšanje ne pride samo od sebe. Moja naloga je, da vam na tej poti kažem smer, prehoditi jo boste morali sami,” pove Dejan Kernc. Več o Dejanu Kerncu …

Preberite tudi:

https://med.over.net/clanek/hrbtenica-potrebuje-vaso-podporo/

Več novic

New Report

Close