fbpx

Koliko in kakšna zavarovanja potrebujete za starejši avto?

Novice

Zakaj ni dovolj le obvezno zavarovanje avtomobilsko odgovornosti, če imamo že starejši avto?

Zavarovanje avtomobilske odgovornosti je obvezno, zato ga pač moramo imeti, pri sklepanju kasko zavarovanja pa si pogosto zastavljamo vprašanje, do katere starosti vozila ga je še smiselno skleniti. Tudi če je vaš avto po letih že prvošolec, vas to ne bo obvarovalo pred nevarnostmi, katerim ste z njim izpostavljeni na cesti, zato razmislek o ustreznih kritjih ne bo odveč. Ne splača se namreč voziti na srečo.  Sploh če ste med številnimi tistimi, ki niste bili še nikoli uspešni pri srečkah, nagradnih igrah in iskanju skritega zaklada. Čeprav ste morda ravno zaradi tega prepričani, da si avtomobilskega kaska ne morete privoščiti.

In zakaj? Zakaj ni dovolj le obvezno zavarovanje avtomobilsko odgovornosti, če imamo že starejši avto? In pa predvsem, katera so tista zavarovanja, ki bi jih bilo dobro skleniti, kljub temu da ne vozite najnovejšega vozila? Zagotovo bo eden izmed glavnih dejavnikov v vseh primerih strošek. Tehten premislek o ceni zavarovanja v primerjavi s stroški, ki se nam lahko vrtoglavo naberejo ob škodnem primeru. Vsak pa se mora sam odločiti, kdaj se mu tveganje še obnese. »Splača« se verjetno nikoli ne.

  • Koliko-zavarovanja-potrebujete-700Zgolj zavarovanje avtomobilske odgovornosti krije le škodo, povzročeno drugim udeležencem nezgode. Če ste torej krivi za prometno nesrečo, boste morali sami poplačati stroške popravila lastnega vozila.
  • Tudi če gre za starejše vozilo, ki ni več veliko vredno, ste vi zagotovo neprecenljivi, zato poskrbite, da boste tudi dobro zavarovani, kar vam omogoča zavarovanje voznika povzročitelja za primer telesnih poškodb ali smrti –  AO plus. Če boste povzročili prometno nesrečo, boste za avto sicer morali poskrbeti sami, mi pa bomo poskrbeli za vas in vam povrnili pravno priznano škodo, ki ste jo utrpeli zaradi telesnih poškodb.
  • Na nalepki na zadnjem steklu vašega vozila piše, da prevažate princa, zato bi bilo dobro poskrbeti, da bo vaš prestolonaslednik dobro (za)varovan.  Z nezgodnim zavarovanjem zavarujte voznika in sopotnike pred nezgodami, ki nastanejo pri vožnji z motornimi in drugimi vozili.
  • Nikakor pa ne moremo mimo naše avtomobilske asistence, s katero se vedno radi pohvalimo, pa to le zato, ker to počnejo tudi naši uporabniki. Če se odpravite od doma in se vam na poti pokvari vaš nekaj let zvesti jekleni konjiček, pa se vam nihče ne javi na mobitel, ker jih kličete ob treh zjutraj, smo mi že pripravljeni. 24-ur na dan, ker dogodkov pač ni možno predvideti, v Sloveniji in v večini evropskih držav.
  • Avtomobilsko kasko zavarovanje – upravičeno ali ne za vozilo v letih? Na to vam mi ne moremo odgovoriti. Res je, da vozilo z vsakim letom izgublja na vrednosti, a stroški popravila ostajajo enako visoki. Da bi vam olajšali odločitev, smo razvili prav posebno zavarovanje kasko karambol za osebna vozila stara šest let ali več. Kasko karambol osnovni krije škodo zaradi poškodovanja ali uničenja zavarovanih stvari zaradi trčenja vozila z drugim vozilom oziroma udeležencem v prometu (kolesar, pešec …). Kasko karambol plus pa vključuje kritje pomembnih nevarnosti, kot so kraja in vlomska tatvina, toča, udar strele, poplava ter hudourniška ali visoka voda, vihar in potres. Potrudili smo se tudi, da si ga boste lahko privoščili.

Svetujemo vam, da naj starost vozila in njegova vrednost ne bosta edina dejavnika, ki bosta vplivala na izbiro potrebnih zavarovalnih kritjih. Premislite tudi o tem, koliko časa preživite v avtomobilu in koliko kilometrov prevozite. Če ste več na cesti, še posebno v večjih mestih, se tudi statistično poveča možnost, da bo prišlo do škodnega primera. Imate garažo in se vam ni treba vsakodnevno boriti za parkirni prostor na prenatrpanem parkirišču? Tako vaše vozilo ni ves dan izpostavljeno naravnim nesrečam in poškodbam ter je tudi manj izpostavljeno kraji.

Vsekakor si vzemite čas in izberite zavarovanje, ki vam najbolj ustreza. Za pomoč se lahko obrnete na vašega zastopnika. Naša naloga je, da skušamo misliti na vse, vaša pa, da poskrbite zase.

Oglasno sporočilo


Sledite nam