fbpx

Koliko in kaj piti med vadbo?

Gibanje, Novice, Prehrana, Zanimivo

Še posebej, ko je zunaj topleje, se več potimo, saj se na ta način naše telo hitreje ohlaja. Glede na zunanjo …

Pomlad in poletje sta idealen čas, ko lahko vadimo tudi na prostem. Ne glede na to, kje vadite, pa je izrednega pomena, da poskrbite za ustrezno hidracijo svojega telesa.
Še posebej, ko je zunaj topleje, se več potimo, saj se na ta način naše telo hitreje ohlaja. Glede na zunanjo temperaturo, relativno vlažnost zraka in vrsto vadbe, včasih niti ne opazite kako zelo se potite.

Človeško telo je sestavljeno iz 60 % vode in med vadbo jo kar nekaj izgubite. Zadostna hidracija je pomembna tudi za ohranjanje funkcionalnosti sklepov, uravnavanje telesne temperature in prenos hranil po telesu.
Dejstvo je, da veliko ljudi pije premalo. Voda je najbolj zdrava pijača, pa vendar strokovnjaki priporočajo, da med intenzivnejšo ali daljšo vadbo, poleg vode izberete tudi napitke iz kokosove vode ali rdeče pese.

Pomembno je, da ne začnete piti šele, ko občutite žejo. Da bi se izognili omotici in poskrbeli za pravilno delovanje mišic, poskrbite za zadosten vnos tekočine že pred vadbo, vsekakor pa med in po vadbi.

Pijte! Pred, med in po vadbi

Ne glede na to, ali boste hodili, tekli, kolesarili ali igrali tenis, pred vadbo popijte dva kozarca tekočine. Med vadbo pijte po požirkih, da vam ne bi postalo slabo.

Katera pijača je najboljša?

Voda?
Za večino dejavnosti na prostem bo voda v redu. Če načrtujete vadbo, daljšo od ene ure, športni strokovnjaki priporočajo, da posežete po napitkih, ki vsebujejo tudi nekaj ogljikovih hidratov in mineralov, ki bodo pomagali nadomestiti s potenjem izgubljene elektrolite (kalij, magnezij). Za tiste, ki pazite na vnos ogljikovih hidratov je boljša zamenjava kokosova voda in sok rdeče pese. Pomembno je, da vsebuje le naravno prisotne sladkorje.

 

Kokosova voda vsebuje pet bistvenih elektrolitov, ki so prisotni v človeškem telesu. To so: kalcij, magnezij, fosfor, kalij in natrij. Zaradi svoje edinstvene sestave lahko kokosovo vodo uživajo posamezniki z različnimi bolezenskimi stanji.

Rdečo peso so že v starih kulturah uporabljali v medicinske namene, sprva le liste, ki so bogati s hranili. Seveda pa ima sam gomolj pese še veliko več dobrega. Bogata z antioksidanti, vitamini in minerali ima poleg terapevtske vloge (znižuje krvni tlak, uravnava prebavo in preprečuje vnetja) tudi razstrupljevalne učinke. Veliko študij (med temi je znana študija University of Exeter, objavljena v Journal of Applied Physiology, leta 2009 je pokazala, da pitje 500 ml soka rdeče pese pred vadbo, izboljša vzdržljivost) pa dokazuje, da uživanje soka rdeče pese povečuje energijo, predvsem med vadbo. Skrivnost je v nitratih, ki se v telesu pretvorijo v dušikov oksid, ki ima dvojni učinek: razširja krvne žile in tako poveča dotok krvi ter zmanjša količino kisika, ki ga mišice potrebujejo, da učinkoviteje opravljajo svoje delo.
Ta učinkovitost se pokaže predvsem pri visoko intenzivni vadbi.

Ne pijte preveč

Sicer so primeri čezmerne hidracije redki, pa vendar mogoči. Predvsem pri maratoncih in triatloncih, ki sicer zaužijejo dovolj tekočine, lahko pride do hiponatriemije, resnega stanja, ko raven natrija pade pod normalno fiziološko vrednost. Simptomi so: napihnjenost, slabost, zmedenost.

Ali poznate posledice dehidracije?

Najbolj pogosta je utrujenost. Če v telo ne vnesete dovolj tekočine, kri postane gostejša in vaše srce težje opravlja svojo nalogo.

Na trgu sta na voljo dva nova izdelka, v priročnem 250 ml pakiranju, pod blagovno znamko Fructal Natura, ki je pred kratkim prejela nagrado »Izbran produkt leta 2017«. Izdelka sta namenjena predvsem profesionalnim in rekreativnim športnikom ter vsem tistim, ki skrbijo za zdrav slog življenja. Poleg pozitivnih učinkov sestavin, nova okusa vsebujeta samo naravno prisotne sladkorje iz sadja in zelenjave.

Rdeča pesa je znana po številnih pozitivnih učinkih, zaradi svojih prednosti pa je zelo priljubljena in dobro poznana tudi med športniki. Na pobudo športnih klubov v regiji, so v Fructalu razvili 100 % sok rdeče pese v priročnem pakiranju 250 ml, ki deluje kot enkratni napitek pred ali po vadbi. Uporabniki Fructalovo rdečo peso preferirajo zaradi prijetnega in polnega okusa, vitamin C pa prispeva k sproščanju energije pri presnovi.

Poleg rdeče pese je pod blagovno znamko Fructal Natura na voljo tudi napitek iz rdečega grozdja, jabolk, kokosove vode, borovnic in aronije, katerega so obogatili z magnezijem. Magnezij namreč prispeva k delovanju mišic, k sproščanju energije pri presnovi in k ravnotežju elektrolitov, zato je med športniki še posebej priljubljen. Je brez dodanih sladkorjev, vsebuje samo naravno prisotne sladkorje, kar daje kombinaciji izbranega rdečega sadja in kokosove vode edinstven okus.


Sledite nam