fbpx

Kokosova maščoba in prednosti njene uporabe

Človeško telo, Prehrana, Zanimivo, Zdravje, Življenjski slog

To super živilo ni le za kuhanje, ima vrsto pozitivnih učinkov na zdravje, pomaga pri zniževanju telesne teže in spodbuja boljše delovanje možganov.

Kokosova maščoba se v nekaterih delih sveta že tisočletja uporablja kot hrana in zdravilo. Študije so pokazale, da so ljudje na območjih, kjer je hrana bogata s kokosovim olje, bolj zdravi. Prisotnost bolezni, kot so rak debelega črevesa, bolezni srca, je nizka.

Kokosova mast je maščoba, ki jo pridelujejo iz kokosovega oreha (Cocos nucifera). Pripada družini palm in je cenjena zaradi svoje edinstvene kombinacije maščobnih kislin, ki blagodejno vplivajo na srce in ožilje, pospešujejo presnovo in dobro delujejo na kožo in lase.

Kokosova maščoba ali kokosovo olje?

Pravzaprav gre za dve različici poimenovanja istega izdelka. Pri temperaturi 20 stopinj je maščoba v trdnem stanju, pri višjih temperaturah pa je v tekočem stanju in ga lahko imenujemo kokosovo olje.

Tradicionalna ayurvedska praksa pa priporoča uporabo kokosove maščobe pri ustni higieni zaradi antibakterijskega delovanja. Na splošno pa njena uporaba pozitivno vpliva na splošno zdravje.
Vsebuje kombinacijo maščobnih kislin, ki pomagajo ohranjati nemoteno in učinkovito delovanje telesa na več načinov. Kokosova maščoba vsebuje kombinacijo maščobnih kislin, ki na telo delujejo antioksidativno in pomagajo pri absorpciji drugih mineralov.

Pozitivni učinki kokosove maščobe na zdravje

Kokosova maščoba izboljša prebavo in absorpcijo mineralov (magnezija, kalcija) in vitaminov (vitamini A in D). Ljudje, ki trpijo zaradi hipovitaminoze, lahko pomanjkanje vitaminov nadomestimo z vključitvijo le-te v svojo prehrano.
Kokosova maščoba pospešuje presnovo in ustvarja energijo, potrebno za vsakodnevne aktivnosti.

Hujšanje: Kokosova maščoba zvišuje raven dobrega in zmanjšuje raven slabega holesterola. To pozitivno vpliva na znižanje telesne teže.

Prebava: Kokosova maščoba je zelo učinkovita proti vsem vrstam gliv, ki napadajo prebavni sistem in dodatno spodbujajo rast koristnih bakterij, ki sestavljajo našo normalno črevesno floro.

Imunski sistem: Pozitivno vpliva na krepitev imunskega sistema, saj deluje proti virusom, bakterijam in glivam.

Vlaži kožo: zaradi vsebnosti vitamina E in njegovega antioksidativnega delovanje se uporablja za vlaženje kože.

Lasje: lasem nudi zaščito pred poškodbami, vitamini in esencialne maščobne kisline nahranijo lasišče in pospešijo rast las. Poleg tega je odlična maska za lase, ki jo nanesete pred spanjem

Dr. Cynthia Bailey, dermatologinja in diplomantka ameriškega odbora za dermatologijo je za Medical Daily povedala:

»Kokos ima presenetljive koristi,če ga nanesemo na kožo kot vlažilec. Lahko zmanjša škodljive kožne klice, imenovane staphylococcus aureus, tako imenovani zlati stafilokok.«

Njegove protimikrobne lastnosti so lahko koristne tudi pri težavah, kot so akne, ekcem, luskavica in okužbah z zlatim stafilokokom. Kokosova maščoba izboljša vsebnost vlage in lipidov pri ljudeh s suho kožo.

kokosova maščoba  Zvijezda

Tradicionalna ayurvedska praksa pa priporoča uporabo kokosove maščobe pri ustni higieni zaradi antibakterijskega delovanja. Na splošno pa njena uporaba pozitivno vpliva na splošno zdravje.
Vsebuje kombinacijo maščobnih kislin, ki pomagajo ohranjati nemoteno in učinkovito delovanje telesa na več načinov. Kokosova mast vsebuje kombinacijo maščobnih kislin, ki na telo delujejo antioksidativno in pomagajo pri absorpciji drugih mineralov.

V kuhinji ustvarjajte s kokosovo maščobo

Kokosova maščoba je idealna za uporabo v kulinariki, ker je tako pripravljena hrana bolj zdrava. Primerna je za cvrtje pri visokih temperaturah in stabilna do temperature 175 °C. Uporabimo jo lahko za pripravo vseh vrst hrane.

Zvijezda kokosova mast pa je nevtralnega vonja in arome in zato primerna za tiste, ki jih vonj po kokosu moti, predvsem pri pripravi slanih jedi, mesa in rib. Nežen vonj po kokosu ni moteč. Priporočljivo je, da uporabite hladno stiskano kokosovo olje, ki ohranja svoj vonj in svojo polno vrednost. Še posebej primerno je za pripravo sladic, napitkov, lepo pa obogati tudi sveže stisnjene sokove in celo kavo. Možnosti za ustvarjanje je veliko.


Sledite nam