fbpx

Kokain in druga poživila

Zdravje, Zdravje in bolezni

Kokain je psihoaktivna sestavina listov koke grma Erythraxyloncoca. Žvečenje teh listov je zelo razširjeno v andskih deželah Južne Amerike…

0A651A6C-3BAA-11E1-8481-898366B94067Kokain je psihoaktivna sestavina listov koke grma Erythraxyloncoca. Žvečenje teh listov je zelo razširjeno v andskih deželah Južne Amerike. Kokain se lahko njuha kot bel prašek ali injicira v raztopini. Njegova baza se lahko tudi kadi v obliki kokainskega koščka, imenovanega crack. Zaradi svojih stimulativnih učinkov je droga priljubljena tudi za premagovanje naporov in kot doping v športu. V medicini se uporablja kot lokalni anestetik, predvsem pri operacijah na očesu. Podobne učinke kot kokain povzroča zaužitje številnih sintetične snovi, kot so amfetamini in podobne snovi.

Razširjenost:

V Evropi je približno 400.000 uživalcev kokaina. V nekaterih državah je kokain poizkusilo 1 – 3 % mladostnikov. Razširjenost uživanja te droge je v Sloveniji manjša od uživanja heroina in ne presega 0.5 % prebivalcev.

Način uporabe:

Žvečenje listov ali pitje čaja. Kokain se njuha, injicira ali kadi. Mnogi amfetamini so na voljo v obliki tablet.

Kratkotrajni učinki in posledice na zdravju:
Močno poživilo. Droga učinkuje skozi stadije evforije, opoja in utrujenosti. Vrh stimulativnega učinka se doseže po 15 – 30 minutah po jemanju. Povzroča občutek veselosti in zmanjšuje utrujenost in lakoto. Lahko povzroči ekstremno vzburjenje (hiperaktivnost) in sproži kratkotrajne psihotične motnje. Učinek injiciranja kokaina traja največ eno uro, kajenje cracka pa še manj. Pordela nosna sluznica pri njuhanju praška.

Predoziranje:

Zelo velike individualne razlike. Motnje krvnega tlaka in dihanja. Lahko krči. Možna smrt zaradi ohromitve dihanja in/ali motenj srčnega ritma.

Dolgotrajni učinki in posledice na zdravju:
Poživila imajo velik potencial za zasvojenost, čeprav se zdi, da uživanje kokaina ne vodi v telesno zasvojenosti. Abstinenčni simptomi so omejeni le na utrujenosti, zaspanosti, socialni odklonilnosti, depresiji (psihični zasvojenosti) in skušnjavi za ponovnim jemanjem. Opisane so duševne motnje kroničnih uživalcev kokaina. Kronično njuhanje lahko povzroči poškodbo nosnega hrustanca. Kajenje cracka lahko zelo hitro vodi v zasvojenost.

Žargon:

koka, coke, puder, moka, šampanjec, prašek, šmrkanje (njuhanje), krek (crack), freebasing (kajenje cracka), kristalček, kocka, upper, speed (amfetamin) …
Podatke na teh straneh je omogočilo in dovolilo v objavo Ministrstvo za notranje zadeve, za kar se jim prav lepo zahvaljujemo.


Sledite nam