fbpx

Ko zasrbi »tam spodaj«

Novice, Zanimivo, Zdravje, Žensko zdravje

V večini primerov ženske zaradi teh znakov ne obiščejo izbranega ginekologa, ampak se odločijo za samozdravljenje…

Precej več je napisanega o negi kože, las, zob kot o negi intimnih delov telesa, ki igra pomembno vlogo v zaščiti pred številnimi boleznimi.

Zdrava vaginalna flora je prvi in osnovni pogoj za zaščito intimnih delov ženske in je v neki meri ščit za notranje organe. Sestavljena je od 10 do 20 različnih plasti Lactobacillov (koristnih bakterij), ki tvorijo 95 % zdrave vaginalne flore. Preostalih 5 % pa sestavljajo drugi mikroorganizmi. Vaginalna flora je od ženske do ženske različna.

Da bi zmanjšali okužbe je intimna nega še kako pomembna. Seveda je tema še vedno precej velik tabu, saj mnoge mlade ženske nerade govorijo o tem. Nepravilna intimna nega pa ima lahko zelo neprijetne posledice.

Univerzalnega recepta za intimno zdravje ni, obstajajo pa določena pravila.

pH zdrave vaginalne flore je nizek (okoli 4,1) in je pogoj za življenje Lactobacillov ter hkrati zaščita pred čezmerno rastjo drugih mikroorganizmov.

Stres, slab imunski sistem in nepravilna izbira oblačil (tesno oprijeta oblačila, spodnje perilo, ki ni iz naravnih materialov, pretirana uporaba dnevnih vložkov …) lahko motijo naravno zaščitno ravnovesje v nožnici, ki povzroči pretiran razvoj bakterij in glivic, ki povzročajo bolečine, srbečico, rdečico, pekoč občutek in povečan izcedek.

Pretirana rast bakterij se imenuje bakterijska vaginoza, medtem ko razrast glivic imenujemo glivična okužba ali kandidoza.

Bakterijska vaginoza prizadene vsako tretjo žensko in je trikrat pogostejša od glivične okužbe.

Ko govorimo glivičnih okužbah po navadi govorimo o čezmerni rasti glivic Candida albicans (kandidoze).

Srbečica, pekoč občutek in povečan izcedek iz nožnice so simptomi kandidoze.

V večini primerov ženske zaradi teh znakov ne obiščejo izbranega ginekologa, ampak se odločijo za samozdravljenje. V tem primeru je izrednega pomena, da se razlikuje med bakterijsko in glivično okužbo, saj so si simptomi precej podobni. Spremljevalci obeh težav so srbenje, pekoč občutek in povečan izcedek. Ravno v izcedku je glavna razlika.

Bakterijsko okužbo spremlja neprijeten vonj (pogosto ga enačijo z vonjem po ribah) ter izcedek sivkaste ali rumene barve. Pri glivičnem vnetju pa je izcedek bele barve ter je gost in grudast.

Ne glede na vrsto okužbe je pomembno, da se le – te zmanjšajo na minimum.

Po mnenju strokovnjakov je preventiva najboljši ukrep proti ponavljajočim se vaginalnim okužbam.

Pri samozdravljenju ženske stremijo k uporabi naravnih izdelkov

Pseudowintera colorata ali maorski Horopito iz Nove Zelandije se, zahvaljujoč svoji geografski legi v južnem Pacifiku in dolgoletni izoliranosti, ponaša z vrsto edinstvenih in dragocenih sestavin. Med najbolj proučevanimi vrstami rastlin, sodobne etnofarmakologije, je Pseudowintera colorata, ki ga Maori imenujejo Horopito. Njegova najpomembnejša komponenta sestoji iz Polygodiala, ki je tisočletja zaščitil rastlino pred napadom parazitov in gliv.

VAGINALNE svečke – ovule z ekstraktom Pseudowintere (Horopito), Aloe in olja čajevca.

6 vaginalnih svečk

  • dodatek pri zdravljenju glivičnih obolenj sluznice vagine in materničnega vratu
  • za spodbujanje fizioloških reparativnih mehanizmov

kolorex-ovule

INTIMNA krema za intimno nego z izvlečkom Horopita, Aloe barbadensis in oljem čajevca.

30ml s 6 aplikatorji za enkratno uporabo

  • dodatek pri zdravljenju glivičnih bolezni materničnega vratu in vaginalne sluznice
  • podpira obnavljanje fizioloških reparativnih mehanizmov in obnavlja ravnovesje cervovaginalne bakterijske flore

kolorex-krema

 


Sledite nam