fbpx

Ko zadiši po še …

Jutranja, Življenjski slog

Naša vsakodnevna družinska jutranja rutina je zajtrk. Čeprav se trudimo jesti zdravo in čim bolj raznoliko, na mizi kdaj zadiši tudi kupljen rogljiček, biskvit ali kolač.

“Kakšna je vaša jutranja rutina?”

Z dvema šolarjema zna biti pri nas kdaj pa kdaj precej kaotična. Hektična skoraj. No, moški del družine je zelo vzoren. Ju moram pohvaliti. Vstaneta vsaj uro prej, sledi obvezen zajtrk, vzameta si čas. Midve s hčerko sva bolj za poležavanje v postelji do zadnje minutke, “mama pozabila sem, da moram danes v šolo nesti škatle za likovnega” ali “mama, si videla kje moje ključe”, letanje, opravljanje več stvari naenkrat. Zato so tudi zajtrki pri nas različni. Ja, vsi imamo zajtrk. S tem, da fantje to opravijo mirno za mizo, dekleta pa velikokrat s hrano v roki, medtem ko se pakira torba.

In ja, čeprav se trudimo jesti zdravo, čim bolj raznoliko, se ne obremenjujem, če se kdaj znajde na mizi tudi kupljen rogljiček, biskvit ali kolač. Sploh zato, ker sem se zadnjič ob obisku tovarne Bauli na lastne oči in brbončice prepričala, kako ti rogljički in kolači nastajajo, iz česa so narejeni. Imela sem možnost poskusiti tudi sveže rogljičke, naravnost s tekočega traku in lahko samo napišem, da me je okus svežega rogljička sezul. Kot vse ostale druge soudeležence. Še dolgo smo se pogovarjali o tistem češnjevem rogljičku. Poskusila sem tudi Panettone in Pandoro. To sta kolača pripravljena izključno iz naravnega starterja, to je fermentiranega oz. kislega testa. Torej brez industrijskega kvasa.

In veste kaj je tako dobrega v kislem testu?
Tako testo je polno probiotičnih mikroorganizmov, ki dajejo testu prožnost, mehkobo, lahko prebavljivost in daljšo obstojnost. Zato razni umetni dodatki, ojačevalci okusa v izdelku niso potrebni.

Priprava kolača jim vzame več kot 40 ur, saj je vzhajanje naravno in dolgotrajno. Od maščobe jim dodajo samo maslo. Nobenega palmovega olja ali druge maščobe ni v Baulijevem kolaču Panettone ali Pandoro. In zato so Bauli izdelki toliko boljši po okusu in kakovosti od podobnih izdelkov drugih znamk.


Namigi za pripravo:

Čokoladni rogljiček kot sendvič:
Bauli čokoladni rogljiček prerežemo in ga obložimo z rezinami banan, jagod ali drugega sadja.

S kikirikijevim maslom namazan kolač:
Bauli kolač (Pandoro ali Panettone) narežemo na natanke rezine (kot kruh), ga premažemo s kikirikijevim maslom in obložimo z rezinami jabolka.

Girella kolaček kot prigrizek za Noč čarovnic:
Girella kolaček je mehko biskvitno pecivo, polnjeno s čokolado. Z malce stopljene bele čokolade ga lahko zelo hitro spremenimo tudi v Halloween prigrizek.

Sestavine:

Girella kolački
100 g bele čokolade
malinovec (po želji)
oči – bonboni


Belo čokolado stopimo nad vodno kopeljo in jo s pomočjo dresirke ali žličke v obliki pajkove mreže nanesemo na Girello. 

Če imamo oči v obliki bonbonov, toliko boljše, drugače pa se lahko znajdemo s kakšnimi mini penicami za vročo čokolado ali oči preprosto narišemo s temno čokolado.


Sledite nam