fbpx

Ko vam zgaga dela zgago

Družina, Zdravje

Tiščanje v želodcu, boleč ali pekoč občutek v grlu, žlički in tik za prsnico. Težave z zgago ima vsak deseti človek. Ker je težava tako pogosta, jo veliko ljudi jemlje za nekaj nepomembnega. Strokovnjaki se s tem ne strinjajo, saj ima oseba, ki jo muči zgaga, posledično veliko slabšo kvaliteto življenja.

Zgaga je zelo pogosta težava nosečnic. Pesti jih lahko od zanositve dalje, še posebno pa je pogosta v  zadnjem tromesečju, ko za zgago občasno trpi kar 40% nosečnic. Prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm., pravi, da je pojavljanje zgage v nosečnosti pričakovano, saj “plod, s tem, ko raste v mamici, pritiska na del želodca in tako mišica zapiralka, ki prepreči vračanje vsebine želodca v požiralnik, ne deluje popolnoma, oziroma je zaradi pritiska preobremenjena.” Ker mišica zapiralka ne dela popolnoma, in je zaradi otroka povečan pritisk na želodec, se “del vsebine vrne v požiralnik, kar občutimo kot zgago. Vsebina namreč vsebuje kislino in prebavne sokove, ki skupaj dražijo požiralnik,” razlaga strokovnjak.

Kako se lahko nosečnice spopadejo z zgago?

“Če ležite, si dajte pod glavo več vzglavnikov, da razbremenite pritisk na želodec, jejte večkrat po malo, po možnosti manj mastno hrano, spijte več vode kot sicer,” priporoča prof. dr. Štrukelj. Če vas kljub temu daje zgaga, jo lahko blažite na več različnih načinov. Med drugim lahko nosečnice uživajo  korenje in ingver. Kot pravi prof. dr. Štrukelj: “pomaga tudi žvečenje surovega korenčka, nekatere nosečnice, ki trpijo tudi zaradi slabosti, pa prisegajo na ingverjev čaj, ki blaži zgago.

Zelo učinkovite so tudi tablete, ki vsebujejo kalcij in magnezij, saj blažijo kislost. Te tablete lahko brez recepta dobite v lekarnah in drugih specializiranih trgovinah. Prof. dr. Štrukelj protikislinske tablete priporoča, ker je “nevtralizacija kisline takojšnja, učinek traja dalj časa, obenem pa nosečnica dobi še določeno količino kalcija in magnezija, kar je dodatno velika korist zanjo in za plod.

Dodajanje kalcija in magnezija, ki je prisoten v protikislinskih tabletah pomaga tudi pri drugih nosečniških težavah. “Dodatek magnezija v tabletah dodatno razbremenjuje prebavila s svojim rahlo odvajalnim učinkom, kar je še posebej priporočljivo pri nosečnicah, ki trpijo za zaprtjem,” priporoča prof. dr. Štrukelj. Nosečnicam, ki imajo težave z zaprtjem, zaradi tega še posebno priporoča antacide, ki vsebujejo kalcij in magnezij, ne pa teh, ki vsebujejo aluminijeve ione.

Za nosečnice je zelo priporočljivo jemanje prehranskih dopolnil, kot je Premama Duo, ki vsebuje vse nujne vitamine in minerale, vključno s kalcijem, ter folno kislino. Če do konca aprila kupite tablete Premama Duo, boste ob nakupu prejeli še eno brezplačno škatlico. Če jo naročite prek spleta lahko tudi izkoristite brezplačno poštnino. Pri težavah z zgago je priporočljivo, da jemljete tablete, ki so primerne za jemanje med nosečnostjo in dojenjem, kot so tablete GATTART. GATTART ima okus po meti in vsebuje kalcijev karbonat in magnezijev subkarbonat. Pomaga pri zdravljenju zgage, pa tudi drugih težav z želodcem in refluksom.


Sledite nam